Απεγκλωβίστηκαν και οι 52 επιβαίνοντες στο ρωσικό πλοίο στην Ανταρκτική! ΦΩΤΟ ΚΑΙ VIDEO

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 52 επιβαινόντων στο ρωσικό πλοίο Akademik Shokalskiy στην Ανταρκτική. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν εγκλωβισμένοι επι 9 ημέρες και όλες οι προηγούμενες επιχειρήσεις είχαν αποτύχει.

Το Ρωσικό Akademik Shokalskiy, εγκλωβίστηκε στους πάγους από την παραμονή των Χριστουγέννων στην Ανατολική Ανταρκτική, 100 ναυτικά μίλια ανατολικά του Γαλλικού Σταθμού στην Ανταρκτική, 1.500 μίλια από την Τασμανία.
Σήμερα, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση με την βοήθεια κινεζικού ελικοπτέρου.

Ο αρχηγός της αποστολής έγραψε στο Twitter:  “Το κινεζικό ελικόπτερο έχει φθάσει στο Chokalskii. Φεύγουμε. είναι σίγουρο 100%. Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους”.

Το μήνυμα στο Twitter, συνοδευόταν από ένα βίντεο που δείχνει την προσγείωση ενός κόκκινου ελικοπτέρου που προέρχεται από το κινεζικό παγοθραυστικό πλοίο Xue Long (Δράκος των Πάγων) στους πάγους κοντά στο ρωσικό πλοίο.

https://vine.co/v/hVxHKwj11Dt

Σε δεύτερο βίντεο φαίνονται οι πρώτοι επιβάτες του πλοίου να κατευθύνονται προς το ελικόπτερο και σε ένα τρίτο βίντεο, η απογείωση του ελικοπτέρου.

https://vine.co/v/hVxKH5iFB7Q
Το ρωσικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο πραγματοποιούσε ιστορική αποστολή στα ίχνη του αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον, έχει παγιδευτεί στους πάγους από την παραμονή των Χριστουγέννων. Πολλά παγοθραυστικά πλοία αποπειράθηκαν έκτοτε να φθάσουν στο ρωσικό πλοίο για να προσφέρουν τη βοήθειά τους χωρίς αποτελέσμα εξαιτίας του πάχους του πάγου.

Πριν παγιδευτεί στους πάγους το πλοίο βρισκόταν σε ύδατα όπου συνήθως η ναυσιπλοΐα πραγματοποιείται κανονικά αυτήν την εποχή του χρόνου, μέχρι την αιφνίδια μεταβολή των καιρικών συνθηκών που το ακινητοποίησε.

Οι επιβαίνοντες ήταν προετοιμασμένοι για μακρά παραμονή στο πλοίο, είχαν αρκετές προμήθειες και πέρασαν τις ημέρες τους παίζοντας επιτραπέζια παιγνίδια, κάνοντας βόλτες τους πάγους, παρακολουθώντας τους πιγκουίνους και κάνοντας μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών. Συνέθεσαν έναν αστείο ύμνο και βιντεοσκοπήθηκαν να τραγουδούν στη γέφυρα του πλοίου γιορτάζοντας την έλευση του νέου έτους.

Η σκηνή προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη της Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη.

Το κινεζικό ελικόπτερο έκανε πέντε φορές τη διαδρομή ανάμεσα στο ρωσικό πλοίο και ένα νησάκι κοντά στο αυστραλιανό πλοίο Aurora Australis που βρίσκεται στην περιοχή και συντονίζει την επιχείρηση διάσωσης, μέχρι την απομάκρυνση όλων των επιβατών.

Στην φωτογραφία ο επικεφαλής της αποστολής Chris Turney, καθηγητής Κλιματικών Αλλαγών στο Πανεπιστήμιο της Νεας Νότιας Ουαλίας
Στην φωτογραφία ο επικεφαλής της αποστολής Chris Turney, καθηγητής Κλιματικών Αλλαγών στο Πανεπιστήμιο της Νεας Νότιας Ουαλίας

Το πλήρωμα του MV Akademik Chokalskii θα παραμείνει στο πλοίο μέχρι τον απεγκλωβισμό του από τους πάγους.

Πηγή: NewsIt.gr