Στις 31 μέρες …”καίγεται” ο οφειλέτης του Δημοσίου!

Αθήνα
Διορία 30 ημερών θα δίνει πλέον στους φοροοφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξοφλούν τα χρέη τους και εάν δεν συμμορφώνονται θα ακολουθούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.
Εγκύκλιος που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προβλέπει πως σε περίπτωση μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών κοινοποιείται στον οφειλέτη ή στο συνυπόχρεο πρόσωπο, ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής – υπερημερίας για τις καθυστερούμενες οφειλές πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης, πλην της κατάσχεσης χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.Σε περίπτωση μη καταβολής των καθυστερούμενων οφειλών ή μη υπαγωγής αυτών σε πρόγραμμα ρύθμισης εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής η φορολογική διοίκηση θα προβαίνει στη λήψη κάθε αναγκαστικού μέτρου είσπραξης.

Σε περίπτωση απώλειας προγράμματος ρύθμισης οφειλών, για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δεν θα απαιτείται κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής.

Στην ατομική ειδοποίησης θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία και τα στοιχεία του υπόχρεου, ο ΑΦΜ του υπόχρεου, εφόσον έχει εκδοθεί, η ημερομηνία έκδοσης της ειδοποίησης καθώς και παραπομπές στους αντίστοιχους εκτελεστούς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων σχετικών προθεσμιών ημερομηνιών καταβολής και αριθμού δόσεων, το είδος και το ποσό των οφειλόμενων φόρων, των τόκων, των προστίμων, και η φορολογική περίοδος ή περίοδοι ή οι φορολογικές υποθέσεις που αφορούν αυτά, με εξαίρεση αυτά για τα οποία ισχύει νόμιμη ή δικαστική αναστολή πληρωμής, η εντολή καταβολής των ποσών αυτών, ο τρόπος πληρωμής των ανωτέρω οφειλών, κ.α..

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως στην ατομική ειδοποίηση θα ξεκαθαρίζεται πως οι τόκοι θα συνεχίζουν να υπολογίζονται μέχρι την τελική εξόφληση της οφειλής, αλλά και ότι εφόσον ο φορολογούμενος δεν προβεί σε εξόφληση εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης, η φορολογική διοίκηση μπορεί να προβεί σε διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των ποσών.

Θ.Κ.

Newsroom ΔΟΛ