…Και στην Αυστραλία, το πιό “καυτό” καλοκαίρι!

Το 2013 ήταν η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της χώρας, ενώ την Πέμπτη στην κεντρική Αυστραλία η θερμοκρασία έφτασε τους 50 βαθμούς Κελσίου και, όπως προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, τα «δροσερά» χρόνια, μάλλον, έχουν φύγει ανεπιστρεπτί.

Πιο αναλυτικά η μέση θερμοκρασία στην Αυστραλία το 2013 ήταν 1,20 βαθμούς πιο υψηλή από την μέση θερμοκρασία της χώρας ενώ οι Πολιτείες της Δ. Αυστραλίας, Βόρειας Περιοχής και Νότιας Αυστραλίας ήταν αυτές που, κυρίως, έζησαν τη θερμότερη χρονιά από το 1910, τότε που άρχισαν να κρατούνται στοιχεία για τη μέση θερμοκρασία της χώρας.

Η υψηλότερη θερμοκρασία το 2013 σημειώθηκε στην περιοχή Moomba της Ν. Αυστραλίας στις 12 Ιανουαρίου όταν το θερμόμετρο έδειξε 49,6 βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 «κέρδισε» τον τίτλο της θερμότερης χρονιάς στα ιστορικά της χώρας, όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν, αλλά και λόγω της διάρκειας των κυμάτων καύσωνα τα οποία πέρυσι διαρκούσαν περισσότερο.

Και το παρελθόν επιβεβαιώνει στην προκειμένη περίπτωση και το παρόν, αν αναλογισθεί κανείς ότι προχθές Πέμπτη πολλές περιοχές της κεντρικής Αυστραλίας, και πιο συγκεκριμένα του νοτιοδυτικού Queensland, της βορειοδυτικής Ν. Ν. Ουαλίας, αλλά και τα βόρεια της Ν. Αυστραλίας, πήραν «φωτιά» καθώς ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ είναι αναμενόμενο να σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες στις συγκεκριμένες περιοχές, αυτές που σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο είναι ασυνήθιστα υψηλές και 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή.

Κάτοικοι των περιοχών ανέφεραν, μάλιστα, χθες ότι τα θερμόμετρα τους κάποια στιγμής σταμάτησαν να δείχνουν την θερμοκρασία καθώς αυτή είχε ανεβάσει τον υδράργυρο στην υψηλότερη ένδειξή τους. Μάλιστα, ο κ. Phil Turner που διατηρεί μπυραρία στην μικρή πόλη Marree, που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα βόρεια της Αδελαΐδας, καταϊδρωμένος μεν, αλλά και με μεγάλη περηφάνια, δήλωνε χθες ότι μαγείρεψε αυγά μάτια στον ήλιο, πάνω σε ένα…  φτυάρι.

Και ενώ η κεντρική Αυστραλία προσπαθεί να πάρει μία ανάσα από το κύμα καύσωνα που έκανε ποδαρικό μαζί με το 2014, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε στα 45αρια αλλά και τα 50αρια, καθώς όλα δείχνουν ότι το 2013 δεν θα παραμείνει για πολύ η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της χώρας και για όλα αυτά φταίμε εμείς.

Σύμφωνα με Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ, για την υπερθέρμανση του πλανήτη την ευθύνη φέρουν κατά 95% οι κάτοικοί του.

Και των πεπραγμένων μας τις συνέπειες θα ζήσουμε όχι μόνο εμείς στην Αυστραλία αλλά και οι κάτοικοι πολλών άλλων περιοχών του κόσμου. Για τη γειτονιά μας, πάντως, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες 48 αλλά και 50 βαθμών τόσο το 2014 όσο και για τα χρόνια που έρχονται είναι αναμενόμενες έως βέβαιες.
Τώρα αν αυτό μπορεί να σας παρηγορήσει να αναφέρουμε ότι παρά το γεγονός ότι το 2013 ήταν η θερμότερη χρονιά που γνώρισε η χώρα δεν ήταν και η ξηρότερη. «Έστω και αν οι βροχοπτώσεις δεν ήταν πολλές, ήταν αρκετές» δήλωσε εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Πηγή: Neoskosmos.com