Ο Κυπριακός Τύπος, 6 Ιανουαρίου 2014

Οι επόμενες ενέργειες της Λευκωσίας σε μια προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό και η αναμενόμενη επάνοδος του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ για συνέχιση των προσπαθειών επίτευξης συμφωνίας σε ένα κοινό ανακοινωθέν, ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης και στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι εργολάβοι για διάσωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας, η μεγάλη επένδυση που ανήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι αντιδράσεις για τα μαθητικά κόμιστρα και η διάβρωση των παραλιών της Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.
Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υστατη προσπάθεια» αναφέρει πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται να έλθει στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως στις 12 Ιανουαρίου, καταβάλλοντας ύστατη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για κοινό ανακοινωθέν πριν την έναρξη των συνομιλιών. Αλλού γράφει πως επαφές θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη στην Κύπρο ο επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει το ρόλο της Τρόικας στις χώρες με πρόγραμμα διάσωσης. Επίσης, σε άλλο θέμα αναφέρει πως μεγάλη επένδυση ανήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κινούνται νομικά κατά οφειλετών» αναφέρει πως Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης και Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης «πνίγονται» στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναζητούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Αλλού γράσφει πως τη χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων δεκαετιών γνωρίζει η Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αντιδράσεις μαθητών για τα κόμιστρα.

 

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «SOS εκπέμπουν οι εργολάβοι» αναφέρει πως παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σωθεί η κατασκευαστική βιομηχανία ζητά με δραματικό τόνο η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου – ΟΣΕΟΚ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρόπους και σενάρια αποτροπής του αδιεξόδου στο Κυπριακό επεξεργάζεται η Λευκωσία. Εξάλλου, σε άλλο θέμα αναφέρει πως συγγενείς αγνοουμένων της Ασσιας ζητούν λείψανα και όχι σκόρπια οστά των νεκρών αγνοουμένων τους.

 

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Στραγγαλίζουν τους παραγωγούς» αναφέρει πως χρηματικά ποσά που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ανήκουν σε χιλιάδες Κύπριους παραγωγούς για διάφορες επιδοτήσεις που δικαιούνται, κατακρατούνται από τα Τραπεζικά Ιδρύματα και κυρίως το Συνεργατισμό. Αλλού γράφει πως αναπάντητα ερωτηματικά εκκρεμούν για πέντε περιπτώσεις αδικαιολόγητης απουσίας μελών συμβουλευτικών επιτροπών αρμόδιων για τη διεξαγωγή προφορικών εξετάσεων υποψηφίων προς διορισμό γιατρών. Επίσης, σε άλλο θέμα αναφέρει πως προγραμματίζεται συνάντηση Αναστασιάδη-Κάμερον στο Λονδίνο, όπου θα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις 14 μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

 

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” υπό τον τίτλο «Αδιέξοδο στις συνομιλίες» αναφέρει πως η Κυβέρνηση κινείται προκειμένου να αποφύγει ένα καθολικό αδιέξοδο στο κυπριακό πρόβλημα μετά την απόρριψη από την τουρκική πλευρά των τελευταίων εισηγήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη για μια κοινή δήλωση. Αλλού αναφέρεται στους σημερινούς εορτασμούς για την ημέρα των Θεοφανείων. Σε άλλο θέμα γράφει για μεγάλη διάβρωση που έχουν υποστεί παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)