Νέο σκάνδαλο αγγίζει την οικογένεια Ερντογάν

Η αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση στην Τουρκία, ζητώντας εξηγήσεις για τη σχέση του γιου του Ερντογάν με Σαουδάραβα επιχειρηματία που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Τι σχέσεις ακριβώς έχει ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του τούρκου πρωθυπουργού με τον αμφιλεγόμενο σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν Aλ Καντί; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο ο Ουγκούρ Μπαϊρακτουτάν, μέλος του Λαϊκού Κόμματος (CHP) -του βασικότερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης- ζητά δημόσια απάντηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επόμενος μήνας αναμένεται «καυτός», καθώς ο Ερντογάν καλείται να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο ειδικής εξεταστικής επιτροπής στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ο Μπαϊρακτουτάν ζητά να μάθει εάν όντως ο υιός Ερντογάν είχε κατ’ ιδίαν επαφές με τον Αλ Καντί στην Τουρκία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.
«Ο Αλ Καντί ήταν εδώ παράνομα, έχουμε φωτογραφίες που το αποδεικνύουν», είπε σχετικά ο Μπαϊρακτουτάν στην Deutsche Welle. Ο Aλ Καντί συγκαταλέγεται σε λίστα των Ηνωμένων Εθνών με άτομα τα οποία έχουν υποστεί κυρώσεις εξαιτίας εικαζόμενων διασυνδέσεών τους με την Αλ Κάιντα, ενώ την ίδια περίοδο φέρεται να ταξίδευε συχνά στην Τουρκία. Παράλληλα, και οι αμερικανικές αρχές στοχοποιούν τον Aλ Καντί ως υποστηρικτή της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Για τον τούρκο πρωθυπουργό οι νέες κατηγορίες για τον γιο του έρχονται να προστεθούν στη σειρά σκανδάλων που κλυδωνίζουν την κυβέρνησή του. Στα μέσα Δεκεμβρίου με εισαγγελική εντολή συνελήφθησαν δεκάδες για ξέπλυμα χρήματος και παράνομες διασυνδέσεις με φυλακισμένο ιρανό επιχειρηματία. Στο μεταξύ δύο γιοι υπουργών καθώς και ο επικεφαλής της κρατικής τράπεζας Halkbank βρίσκονται προφυλακισμένοι. Μία εβδομάδα αργότερα οι εισαγγελικές αρχές της Κων/πολης ετοίμαζαν νέο κύμα συλλήψεων, όταν ο επικεφαλής των ερευνών εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς απεπέμφθη από τον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης και έτσι η διαδικασία έμεινε μετέωρη. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Αλ Καντί βρισκόταν και στην Τουρκία στις λίστες υπόπτων για διαφθορά, όπως και ο υιός Ερντογάν.

Ο Αλ Καντί δεν είναι άγνωστος στην Άγκυρα. Το 2006 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον είχε υποστηρίξει δημοσίως, όταν είχαν αρχίσει να πυκνώνουν οι κατηγορίες των ΗΠΑ σε βάρος του. Ο σαουδάραβας επιχειρηματίας δεν ήταν άγνωστος ούτε στις εισαγγελικές αρχές της Κων/πολης, από τότε που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση μεγάλης έκτασης που ανήκε στην Αστυνομική Ακαδημία στη συνοικία Ετιλέρ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η τιμή του οικοπέδου ανερχόταν στα 753 εκατομ. ευρώ, αλλά θα πωλούνταν στο μισό της αρχικής τιμής προνομιακά σε επενδυτές. Ο Αλ Καντί ήταν ένας από τους πλέον πιθανούς υποψήφιους αγοραστές. Τότε τουρκικά μέσα είχαν δημοσιοποιήσει φωτογραφίες του Αλ Καντί, περιτριγυρισμένου από άνδρες ιδιωτικής του φρουράς να μιλά με τον Μπιλάλ Ερντογάν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κων/πολης. Στο πλαίσιο άλλης έρευνας ο πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν είχε επίσης ρωτήσει τον Ερντογάν εάν ο γιος του είχε ρόλο διαμεσολαβητή στο κλείσιμο της επίμαχης συμφωνίας. Σύμφωνα με το δήμο Κων/πολης η εν λόγω έκταση παραμένει προς το παρόν στο δημόσιο.

«Στοχεύουν τον γιο μου, αλλά στην πραγματικότητα εμένα θέλουν να χτυπήσουν», ήταν η απάντηση του Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός τονίζει δε διαρκώς ότι πρόκειται για κατασκευασμένες κατηγορίες από τους εχθρούς της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να αποδυναμώσουν το Κόμμα Ανεξαρτησίας και Δικαιοσύνης (AK), ιδιαίτερα ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου. Ο Ερντογάν αφήνει μάλιστα υπόνοιες για τη λειτουργία «παράλληλων δομών» στη διοίκηση, το στρατό και τη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση θεωρεί υπαίτιο για αυτή την τροπή τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτι που ο τελευταίος αρνείται.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ακόμη σαφές ποιες επιπτώσεις θα έχουν οι κατηγορίες κατά της οικογένειας Ερντογάν στο εκλογικό σώμα. Συν τοις άλλοις ακόμη δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις για την επίδραση που άσκησαν τα σκάνδαλα διαφθοράς στους εκλογείς. Η Ιλκέρ Τουράν, πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κων/πολης θεωρεί πως οι πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί και περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει τελικά ο Ερντογάν, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με τις σχέσεις του γιου του και του Aλ Καντί. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου σύντομα να δωθούν απαντήσεις.

Πηγή:NewsIt.gr