«Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του νότιου Τείχους της Ακρόπολης

Τμήμα είχε καταρρεύσει εξαιτίας βροχοπτώσεων και διαρροής από το παλιό μουσείο

Το «πράσινο φως» έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε μελέτη για την αποκατάσταση του νότιου Τείχους της Ακρόπολης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις το Φεβρουάριο του 2012 που έκαναν εμφανή τα προβλήματα στο τείχος αυτό της Ακρόπολης.

Η μελέτη αποκατάστασης εκπονήθηκε από την Ανθή Χατζηπαπά, αρχιτέκτονα μηχανικό της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

«Ήρθε ο καιρός και για το θέμα των Τειχών, το οποίο οξύνεται κατά καιρούς λόγω των ομβρίων υδάτων», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Χαράλαμπος Μπούρας.

«Το πολυτιμότερο μέρος των Τειχών είναι το βόρειο, όπου έχουν ενσωματωθεί αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη και είναι αυτό με το μεγαλύτερο πρόβλημα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπισή του είναι ένα τεράστιο έργο, που θα πρέπει να προσεγγιστεί και να ιεραρχηθεί αρχικά με μια προμελέτη.

Το σημείο που κατέρρευσε αφορά την οθωμανική κατασκευή ενώ, όπως τονίστηκε, το νότιο τμήμα του Τείχους της Ακρόπολης δεν αντιμετωπίζει πουθενά αλλού πρόβλημα. Κύριες αιτίες της πτώσης ήταν η έντονη υγρασία από τις βροχοπτώσεις, αλλά και από μια σοβαρή διαρροή που είχε σημειωθεί πριν το 1998 στο παλιό αποχετευτικό σύστημα του παλιού Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο σήμερα βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Άλλοι παράγοντες που επιβάρυναν την κατάσταση ήταν η ώθηση των γαιών λόγω της κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας του μνημείου και της αναλημματικής λειτουργίας του, οι συνεχείς επεμβάσεις, η φυσική φθορά του δομικού υλικού και η σεισμική δραστηριότητα.

Η επέμβαση έχει δύο στόχους: την αντιμετώπιση της υγρασίας στο εσωτερικό της τοιχοποιίας και την αποκατάσταση της συνέχειας της εξωτερικής πλευράς του τείχους. Ο πρώτος στόχος θα αντιμετωπιστεί με τη διερεύνηση της διαδρομής των υδάτων στην περιοχή και με τον έλεγχο του αποχετευτικού δικτύου του παλαιού μουσείου Ακρόπολης. Ο δεύτερος με την τοποθέτηση νέου υλικού σε επιφάνεια περίπου 10 τ.μ. και συγκεκριμένα λίθου τραβερτίνη από το λατομείο Άνω Πιτσών Κορινθίας, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε μνημεία της νότιας πλευράς της Ακρόπολης, δηλαδή στο Ιερό του Ασκληπιού και στο Διονυσιακό Θέατρο.

Στο μεταξύ, να μην καταχωθεί, αλλά να μείνει ορατή και να ελέγχεται μετά την αποκατάστασή της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αποφάσισαν τα μέλη του ΚΑΣ για την πλακόστρωτη αυλή της Κλεψύδρας. Η παρουσίαση των δεδομένων έγιναν από τους μελετητές της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στην αποκατάσταση της θολωτής κατασκευής της γνωστής αθηναϊκής πηγής, που βρισκόταν σε χρήση από τους προϊστορικούς ως τους νεότερους χρόνους, ενώ δεν έχει πάψει ακόμα και σήμερα να ρέει.

Όσο για τις τοιχογραφίες που σώζονται στο θόλο, αυτές θα συντηρηθούν σε δύο φάσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με την επανατοποθέτησή τους αφού πρώτα θα έχουν τελειώσει οι αναστηλωτικές επεμβάσεις στην κατασκευή.

Τέλος, θα ληφθεί μέριμνα και για τη στερέωση των βραχωδών μαζών στα σπήλαια Πανός και Απόλλωνα στο βόρειο πρανές της Ακρόπολης, πάνω από το μνημείο της Κλεψύδρας, που παρουσιάζουν προβλήματα ετοιμορροπίας. Οι παραπάνω εργασίες προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου ως το τέλος του χρόνου, ενώ τα έργα, εκτός από τη δεύτερη φάση συντήρησης των τοιχογραφιών, είναι ενταγμένα σε ΕΣΠΑ. Σε ΕΣΠΑ είναι ενταγμένο και το έργο της αποκατάστασης του νότιου τμήματος του Τείχους της Ακρόπολης.

NewsBeast.gr