Ο Κυπριακός Τύπος, 8 Ιανουαρίου 2014

Ποικίλα τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο, με πρώτο τις δηλώσεις της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής σχετικά με δάνειο 100 εκ. ευρώ που έκαναν οι Δήμοι και δεν το πληρώνουν, τις εξελίξεις κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, καθώς και τις εξελίξεις στην Άγκυρα.

Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η άνοδος στα ποσοστά της ανεργίας καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Κατηγορητήριο και κατά Τσουρή» και γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στην τελευταία ομάδα των προσώπων που θα κατηγορηθούν για την υπόθεση της επένδυσης της CYTA στη Δρομολαξιά, «θα συμπεριληφθεί και ο Χαράλαμπος Τσουρής για το αδίκημα της κατάχρησης αξιώματος». Αλλού αναφέρει ότι η ΚΕ του ΑΚΕΛ ανέτρεψε τις προτιμήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας που είχε ταχθεί υπέρ του Σταύρου Ευαγόρου και εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία τον Γιάννο Λαμάρη ως νέο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ. Γράφει επίσης ότι έντονο παρασκήνιο διεξάγεται για το νέο Πρόεδρο στο ΤΕΠΑΚ, ενώ συνέρχεται σήμερα η Σύγκλητος του ΤΕΠΑΚ.

«Η Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Φόρτωσαν χρέος 100 εκ. στο κράτος», γράφει ότι τρέχει και δεν προλαβαίνει ο Υπουργός Οικονομικών για να διευθετήσει το νέο βάρος που φορτώνουν στο κράτος και στον φορολογούμενο πολίτη οι καταχρεωμένοι δήμοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τη Γενική Ελέγκτρια Χρ. Γιωργκάτζη, δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα 700 χιλ. κατοίκων να υπάρχουν 39 Δήμοι. Αλλού αναφέρει ότι πραγματοποιείται σήμερα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ενώ γίνεται λόγος για ραντεβού στη Νέα Υόρκη. Γράφει επίσης ότι το Τμήμα Υδάτων δηλώνει ότι τα ψάρια στα φράγματα Λυμπιών και Αχνας ψόφησαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και συντονίζεται επιχείρηση καθαρισμού.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Απειλές για τιμές φαρμάκων» και γράφει ότι απειλές και πιέσεις εναντίον της αποκάλυψε χθες η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, χαρακτηρίζοντας ανήκουστο και αδιανόητο το γεγονός ότι η Κύπρος, μια χώρα η οποία ζει με δανεικά, να είναι η έκτη ακριβότερη χώρα της Ευρώπης σε τιμές φαρμάκων. Ο «Φ» αναφέρει ότι στο επόμενο βήμα φαίνεται να προχωρούν στην Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με την είσπραξη δανείων μεγάλων οφειλετών. Αλλού γράφει ότι με 50 χιλιάδες άνεργους έκλεισε το 2013, σε σύγκριση με 41.652 το Δεκέμβριο του 2012.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Σύγκρουση με τα κατεστημένα», αναφέρεται στη χθεσινή ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ όπου ο ΓΓ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι η ΚΕ θα καταθέσει προτάσεις και θέσεις που συγκρούονται με τα κατεστημένα σε όλα τα επίπεδα και τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Γράφει επίσης ότι δυναμικές θα είναι οι αντιδράσεις των μαθητών για τα κόμιστρα. Σε άλλη στήλη η «Χ» αναφέρει ότι άγγιξε το ποσοστό του 39.53% η ανεργία ενώ τέσσερις στους δέκα είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο «Η οροφή του θεάτρου μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή», γράφει ότι σύμφωνα με πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες, το Μαρκίδειο Θέατρο στην Πάφο χρειάζεται επειγόντως  επιδιόρθωση για να διασφαλιστεί η ασφάλειά του. Αναφέρεται επίσης στις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες των μαθητών για την επιβολή κομίστρων στα λεωφορεία. Η «CM» αλλού αναφέρεται στην πώληση από τις Κυπριακές Αερογραμμές μίας εκ των δύο νυκτερινών χρονοθυρίδων της στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Κάθαρση στην Άγκυρα» και αναφέρει ότι εκατοντάδες αστυνομικοί στην Άγκυρα έχουν απολυθεί στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που συγκλονίζει την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Γράφει επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι η οικονομία θα μπορέσει να αντεπεξέλθει το 2014 αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις έναντι της Τρόικας.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)