Η Μέριλ Στριπ αποκαθήλωσε τον Γουόλτ Ντίσνεϊ ως «ρατσιστή και μισογύνη»!

Ήθελε πολύ θάρρος και αίσθημα δικαίου αυτό που έκανε η Μέριλ Στριπ, αυτό το ιερό τέρας της υποκριτικής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των κινηματογραφικών βραβείων National Board of Review στη Νέα Υόρκη η σπουδαία πρωταγωνίστρια ανέβηκε στο πόντιουμ για να παραδώσει το βραβείο ερμηνείας στην Έμμα Τόμσον, η οποία υποδύθηκε στην ταινία «Saving Mr Banks» τη δημιουργό της Μέρι Πόπινς.

Η συγκεκριμένη ταινία παρουσιάζει τον Γουόλτ Ντίσνεϊ ως ένα τρυφερό γονέα μονόπλευρα. Η Μέριλ Στριπ δεν μάσησε τα λόγια της, ούτε αρκέστηκε σε αγιογραφίες. «Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν ένας άθλιος αντισημίτης» είπε η πρωταγωνίστρια των Όσκαρ, αφήνοντας εμβρόντητο το κοινό που δεν περίμενε μια τέτοια τοποθέτηση για πρόσωπο – τοτέμ του Χόλυγουντ.

«Είχε δημιουργήσει ένα αντί-εβραϊκό λόμπι στο Χόλυγουντ και εκτός αυτού είχε πρόβλημα και με τις γυναίκες» συνέχισε η Στριπ, η οποία μάλιστα, διάβασε στη σκηνή, ένα γράμμα του Ντίσνεϊ σε γυναίκα σχεδιάστρια, στο οποίο της εξηγούσε ότι οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια δημιουργική ικανότητα με τους άνδρες σχεδιαστές. Παρόλα αυτά, τόνισε στη συνέχεια, πως οι περισσότεροι ιδιοφυείς δημιουργοί είχαν τα ελαττώματά τους βάζοντας τον δημιουργό της αυτοκρατορίας Ντίσνεϊ που έφυγε από τη ζωή το 1966, στην ίδια συντροφιά με τον Μότσαρτ και τον Βαν Γκονγκ.