Στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Π.Τατσόπουλος

Αθήνα

Εντονες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος για την διαγραφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Τατσόπουλου από την ΚΟ δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την νέα ένταση που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του βουλευτή, ο οποίος προκάλεσε τη δυσφορία της ηγεσίας με τις αναφορές του ότι μπορεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν κάποιοι συμπαθούντες την τρομοκρατία.

Για το θέμα, και με αφορμή την πρωτοβουλία του βουλευτή να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας οδηγήθηκε στην απόφαση να συγκαλέσει για το πρωί της Παρασκευής το προεδρείο της ΚΟ, όπου παρουσία και του κ. Τατσόπουλου θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Σημειωτέον, ότι η όποια απόφαση εναπόκειται ουσιαστικά στον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ως πρόεδρο του κόμματος της ΚΟ, καθώς ο κ. Τατσόπουλος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται πάντως η οριστική ρήξη να αποφευχθεί εν τέλει, καθώς έως αργά το βράδυ της Πέμπτης αναζητούνταν τρόποι και δυνατότητες εκτόνωσης, π.χ. με κάποια ανασκευή της επίμαχης δήλωσης εκ μέρους του βουλευτή.

Η αποδοκιμασία του κ. Τατσόπουλου διατυπώθηκε με ξεκάθαρο τρόπο την Πέμπτη, μεταξύ των άλλων από τον γραμματέα του κόμματος Δ.Βίτσα, ο οποίος τόνισε (μιλώντας στον Alpha): «Ο σύντροφος Πέτρος Τατσόπουλος μιλά άστοχα για πράγματα που δεν ξέρει αλλά, όπως ο ίδιος λέει, φαντάζεται με παραδοξότητες και “λογικά” άλματα. Κανείς και καμιά στο ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική και ιδεολογική άποψη δεν συμπαθεί καν την τρομοκρατία» και συμπλήρωσε: «Αλλοίμονο αν οι ανάγκες προσωπικής επικοινωνίας και προβολής γίνονται κυρίαρχο στοιχείο στη δημόσια παρουσία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτης σημείωσε σχετικά: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προσβλητικό να τίθεται ένα θέμα γύρω από τα ζητήματα της τρομοκρατίας. Όταν είναι γνωστό ότι η αριστερά είχε πάντα μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία».

Παρά ταύτα, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας επικυρώσει την Παρασκευή το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – Τατσόπουλου, η κίνηση δύσκολα θα μπορέσει να ερμηνευθεί ως επίδειξη πυγμής, καθώς οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του βουλευτή είχαν περισσότερο προσωπικά χαρακτηριστικά και κίνητρα και δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της πολιτικής διαφοροποίησης, όπως συμβαίνει με την κριτική που δέχεται εξ αρσιετρών ο κ. Τσίπρας από στελέχη όπως ο Π. Λαφαζάνης και άλλοι της Αριστερής Πλατφόρμας, σε βάρος των οποίων προς το παρόν η Κουμουνδούρου δεν σκέφτεται – κατ’ άλλους δεν έχει την πολυτέλεια – να λάβει πειθαρχικού χαρακτήρα μέτρα.

Οι δηλώσεις του βουλευτή, όπως και πολλές προηγούμενες, αποδοκιμάστηκαν από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ διαρκής ήταν η αποδοκιμασία και από τις σελίδες της «Αυγής».

Αποτέλεσμα του νέου κύκλου έντασης, ήταν ο κ. Τατσόπουλος να δηλώσει το απόγευμα της Πέμπτης ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του κόμματος, τονίζοντας όμως ότι θα κρατήσει την έδρα στο κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο βουλευτής με ανάρτηση στην σελίδα του στο facebook, δήλωνε τα εξής: «Μην κουράζεστε. Δεν ζήτησα ποτέ την έγκριση, την ανοχή ή τη στήριξη κανενός για τις όποιες δημόσιες απόψεις μου, διαστρεβλωμένες ή μη. Εχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να με διαγράψει από την κοινοβουλευτική του ομάδα όποτε κρίνει ότι η παρουσία μου εκεί είναι επιζήμια.
Για να σας διευκολύνω ακόμη περισσότερο και να σας απαλλάξω από το άγος μιας διαγραφής, έχω θέσει την παραίτησή μου στη διακριτική ευχέρεια του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος θα κρίνει εάν και πότε θα την αποδεχτεί. Καλό σας βράδυ».

Επειτα από την δήλωση παραίτησης του κ. Τατσόπουλου, στην Κουμουνδούρου φάνηκε να επικρατεί μάλλον ανακούφιση, και σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα άφηναν να εννοηθούν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η σχέση του βουλευτή με το κόμμα μάλλον θα λήξει, κατ’ ουσίαν κοινή συναινέσει, αλλά τυπικά με διαγραφή του βουλευτή από την ΚΟ.

Κατά τον τρόπο αυτό, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επιδιώκουν να δοθεί τέλος σε μία σχέση που είχε ακολουθήσει ασύμπτωτη πορεία τους τελευταίους μήνες, καθώς ο κ. Τατσόπουλος είχε προξενήσει πολλαπλούς πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου με τοποθετήσεις του ακόμη και για κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως τα ενδεχόμενα συνεργασίας ακόμη και με την ΝΔ, στα οποία είχε αναφερθεί ο βουλευτής σε δημόσιες τοποθετήσεις του.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε βρει υποστηρικτές των θέσεών του στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ ιδιαιτέρως επικριτικοί στα σχόλιά τους ήταν κατά καιρούς βουλευτές που εντάσσονται στην εσωκομματική αντιπολίτευσης της Αριστερής Πλατφόρμας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ