Ο Κυπριακός Τύπος, 13 Ιανουαρίου 2014

Οι εξελίξεις στις Κεντρικές Φυλακές είναι το κύριο θέμα που προβάλλει στο σύνολό του ο κυπριακός Τύπος σήμερα. Άλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο Τύπος σήμερα είναι το Κυπριακό, η ενέργεια, οι εκλογές στο ΔΗΚΟ, η συνεργασία ΕΔΕΚ – Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές και τα συμβόλαια για παροχή τροφίμων στην Εθνική Φρουρά.

 

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Ξήλωμα στις φυλακές» και γράφει ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 7 δεσμοφύλακες και έπεται συνέχεια, καθώς και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε χθες το στίγμα της κυβερνητικής αντίδρασης έναντι όσων απαράδεκτων συμβαίνουν στις Κεντρικές Φυλακές προαναγγέλλοντας «ξήλωμα ολόκληρων σωμάτων» υπογραμμίζοντας ότι η ανοχή είναι πλέον μηδενική. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι η εκλογική συνέλευση των Οικολόγων είπε ναι χθες με ποσοστό 85% στη συνεργασία σε κοινό ψηφοδέλτιο με την ΕΔΕΚ. Αλλού γράφει ότι σήμερα υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για την ηγετική πυραμίδα του ΔΗΚΟ.

 

«Ηφαίστειο οι Φυλακές» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Σημερινή» και γράφει ότι την ώρα που ο Πρόεδρος απειλούσε να κόψει κεφάλια, βαρυποινίτης έθετε τέρμα στη ζωή του, προσθέτοντας ότι ανήσυχη η κοινή γνώμη παρακολουθεί την «επιδημία αυτοκτονιών» και άλλων βιαιοτήτων που έχουν ξεσπάσει στις Κεντρικές, ενώ Κυβέρνηση και Διεύθυνση των Φυλακών «αρκούνται σε οργίλες προειδοποιήσεις και εξαγγελίες μέτρων». Αλλού και προβάλλοντας φωτογραφία του εκλιπόντος η «Σ» γράφει ότι στην παρουσία της οικογένειας, συγγενών και φίλων τελέστηκε χθες το μνημόσυνο του Άντη Χατζηκωστή. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ξαναπαίρνει τη σκυτάλη στο Κυπριακό.

 

Με τίτλο στο κύριο του θέμα «Πέφτουν κεφάλια στις Φυλακές», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι οι Κεντρικές Φυλακές, ενώ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεσμοφύλακες φέρονται να «τα έκαναν πλακάκια» με κατάδικους, κυρίως βαρυποινίτες, με στόχο να προκαλέσουν χάος «επιτυγχάνοντας έτσι το ‘φάγωμα’ του αναπληρωτή διευθυντή Γιώργου Τρυφωνίδη». Γράφει, ακόμη, ότι μέσα σ’ ένα άκρως αρνητικό κλίμα, λόγω των δικών του ενεργειών, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ βρίσκεται στη Λευκωσία αναζητώντας «σωσίβιο» για τη διαδικασία συνομιλιών. Αλλού, γράφει για σοβαρές παραλείψεις και αποκλίσεις σε συμβόλαια του Υπ. Άμυνας που αφορούν την προμήθεια τροφίμων στην Εθνική Φρουρά.

 

«Τι λέει τώρα ο Υπουργός;» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Χαραυγή» γράφοντας ότι αμείλικτα είναι τα ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει εντός των Κεντρικών Φυλακών. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις και όχι να προσπαθεί να μετακυλίσει τις ευθύνες μόνο στους δεσμοφύλακες.  Αλλού, αναφέρει ότι αχρήστεψαν τη στρατηγική για το φυσικό αέριο και ότι ο οδικός χάρτης που πρότεινε η ΡΑΕΚ τον Μάρτιο του 2012 και υιοθετήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση «ρίχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων».  Σε άλλο της θέμα γράφει ότι με τα μούτρα σε υλοποίηση του «πλάνου ιδιωτικοποίησης» της Cyta ρίχνεται το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Εκτός ελέγχου» και γράφει για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει κρίση στην έννομη τάξη μετά την εξέγερση χθες κρατουμένων, κατόπιν ακόμη μιας αυτοκτονίας. Αλλού, επικαλούμενη χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας γράφει για απαισιοδοξία του όσον αφορά στο Κυπριακό λόγω της έλλειψης αντικειμενικότητας του Αλεξάντερ Ντάουνερ και των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα προβάλλει σειρά εκδρομών και διαλέξεων για τη γεωλογία της Κύπρου που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

 

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΘΚΕ)