Ομογένεια, νέοι μετανάστες και ηγεσία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μόλις χθες γράφαμε για το «νέο αίμα» στην ομογένεια που προσφέρουν οι  μετανάστες της οικονομικής κρίσης. Μιλούσαμε για τις ευκαιρίες ανάδειξης και την δυνατότητα να ενταχθούν στις ομογενειακές οργανώσεις ώστε να αποτελέσουν τον ζωογόνο φρέσκο αέρα που θα τους προσδώσει πάλι ζωντάνια, δυναμισμό και ευεξία.

Η εναλλαγές στις ηγεσίες των ομοσπονδιών, Συλλόγων κλπ. είναι περισσότερο από αναγκαίες και είναι ευκαιρία με τους νέους μετανάστες να μεταγγιστεί στην ομογένεια το νέο πνεύμα,  που θα παραλάβει από τους παλιούς την σκυτάλη της εμπειρίας και θα προχωρήσει να κατακτήσει το έπαθλο.

Η έλευση στην Αθήνα αντιπροσωπειών του American Hellenic Institute (AHI) και του American Hellenic Progressive Association  (AHEPA) είναι ένα μικρό παράδειγμα μόνο του τι πραγματικά  μπορεί να κάνει μια αναγεννημένη η Ομογένεια.

Θα θυμίσουμε (γι αυτό γράφεται η Ιστορία) το αμερικανικό embargo  στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.  Αλλά και τις εκπληκτικές διαδηλώσεις μπροστά στον ΟΗΕ για το Μακεδονικό και παλαιότερα μπροστά στον Λευκό Οίκο για το Κυπριακό…

Σήμερα η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται, τείνει να αναδειχθεί σε διεθνή παίκτη. Το Ισραήλ της παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεται όχι ανταγωνιστικά προς κάποια άλλη χώρα, αλλά στα πλαίσια της μόνιμης γεωπολιτικής στρατηγικής του να εξασφαλίζει ανεμπόδιστους  αεροδιαδρόμους  τους οποίους έχει απόλυτη ανάγκη για την ίδια την επιβίωσή του.

Μπορεί κανείς να μην το λέει, αλλά η επίσκεψη του Σιμόν Πέρες  τον Αύγουστο του 2012 ούτε τυχαία ήτανε ούτε αβροφροσύνης. Μήτε και η σημερινή συνύπαρξη των ομογενειακού με το ισραηλινό λόμπυ είναι θέμα συμπτώσεων.

Στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση κατέλαβε ότι υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια απέξω, πρόσφορη να λειτουργήσει εκτονωτικά σε διττή κατεύθυνση:  Προς την Άγκυρα, υπενθυμίζοντας ότι η περίοδος καλών σχέσεων με το Ισραήλ  έληξε ανεπιστρεπτί. Και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πως «είναι κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια»…

Η Κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μπορεί να  ξεκινήσει έναν τομέα , ζωτικής σημασίας για την οικονομία της.  Η συνεργασία με το Ισραήλ μπορεί να αφορά μια σειρά προτάσεων έργων , σαν αυτών που άφησε να εννοηθεί η Ισραηλινή αντιπροσωπεία σήμερα.

Τα έργα αυτά, μεγάλα, σύγχρονα και καινοτόμα μπορούν να αλλάξουν την μοίρα της Ελλάδος.

Μια εύρωστη οικονομικά Ελλάδα σίγουρα θα αποθαρρύνει τις επεκτατικές βλέψεις των Σκοπιανών ενώ θα μετριάσει τα γαυγίσματα των Τούρκων.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να σηκώσει το γάντι. Άλλωστε δεν είναι αμελητέο και το μήνυμα που πρέπει να περάσει στην Ευρώπη ότι είναι αδιαφιλονίκητος  βασικός  παράγοντας των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Και η Ελλάδα με την Ομογένειά της θα είναι παρόντες την κρίσιμη ώρα.