Διαμαντής Γκίκας: Δεν τείνουν να αλλάξουν το ΣΑΕ, κατατείνουν στο να το διαλύσουν!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την άποψη ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) που ήδη έχουν αναβληθεί δύο φορές, από τον Δεκέμβρη του 2010, δεν μπορούν να καθυστερήσουν άλλο και πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014 ασχέτως της πορείας του νέου Νομοσχεδίου, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην PanHellenic Post, o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας, από τους πλέον δραστήριους ομογενειακούς παράγοντες, βρέθηκε τις μέρες αυτές στην Αθήνα όπου είχε σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη, δημοτικούς άρχοντες και ομογενείς που συνέπεσε να βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στην συνομιλία μας, ο κ. Γκίκας υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Αναφέρθηκε σε διασυλλογικές συναντήσεις ομογενειακών παραγόντων και σε εν εξελίξει διεργασίες στην Ευρώπη και τον κόσμο, όπου εξετάζεται η δυνατότητα μιας πιθανής αυτό-οργάνωσης, της Ομογένειας, καθώς, όπως είπε, η Κυβέρνηση σήμερα «δεν τείνει να αλλάξει το ΣΑΕ, κατατείνει στο να το διαλύσει… »
Είπε ακόμη ότι αυτή την ώρα στην ομογένεια δεν υπάρχει «κεφαλή» ούτε συνεργασία, μίλησε για πρόσωπα και σκοπιμότητες που έφεραν το αποτέλεσμα αυτό, αναφέρθηκε στην ψήφο των Αποδήμων και στην γραφειοκρατία που εμποδίζει την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα.

Μίλησε για τα εκπαιδευτικά προβλήματα των Ελλήνων της Γερμανίας, το έργο των Θεσσαλών Ευρώπης, το επί θύραις 10ο Φεστιβάλ για τα δέκα χρόνια του θεσμού, μίλησε για τους νέο- Έλληνες μετανάστες και πως αυτοί γίνονται αποδεκτοί από την ομογένεια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για συμπαράσταση των Αποδήμων προς την γενέτειρα και τόνισε ότι ως ομογένεια «δεν κάνουμε καν αιτήσεις για οικονομική χορηγία» τα τελευταία χρόνια, σεβόμενοι τις δυσκολίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Αντίθετα, είπε, η ομογένεια προσπαθεί να συνδράμει με κάθε τρόπο ενώ κάνει και συχνές παρεμβάσεις προς τους Γερμανούς πολιτικούς όταν κρίνει ότι οι τελευταίοι αδικούν τους Έλληνες και τη χώρα.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι τα ελληνικά Σχολειά στη Γερμανία «φθίνουν» καθώς πλέον το όνειρο της επιστροφής στην πατρίδα έχει ξεθωριάσει και, επομένως, προκρίνουν για το μέλλον τους την γερμανική Παιδεία.

ΤΟ πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γκίκα στην Panhellenicpost.com  έχει ως εξής:

ΡΗΡ: Κύριε Γκίκα, οι Θεσσαλοί είσαστε πολύ δραστήριοι, κάνετε σημαντικές εκδηλώσεις. Βρίσκεσθε στην Αθήνα και έχετε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες. Θέλετε να μιλήσετε γι αυτές;
Γκίκας: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Πράγματι σαν Θεσσαλοί είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για τις αξιόλογες και πλούσιες δραστηριότητες που έχουμε. Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης διανύει ήδη το 10ο έτος και το 2014 είναι πανηγυρικό έτος όπου θα γιορτάσουμε το 10ο Φεστιβάλ στα πλαίσια των δέκα ετών δράσης της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων.
ΡΗΡ: Πότε και πού θα γίνει το Φεστιβάλ;
Γκίκας: Στις 22 Μαρτίου. Στην Κολωνία, όπου θα το αφιερώσουμε κιόλας σε δήμους της Θεσσαλίας που έχουν αδελφοποιημένες πόλεις με δήμους στην Ευρώπη…
ΡΗΡ: Για τις συναντήσεις σας;
Γκίκας: Πράγματι, χθες Παρασκευή συναντήθηκα με τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο. Μαζί με τον κ. Χρήστο Δημητρίου με υποδέχθηκαν στο υπουργείο και είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση. Όπως ήτανε φυσικό, στο επίκεντρο της συζήτησης ήτανε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
ΡΗΡ: Είναι φυσικό…

ΤΟ ΣΑΕ

Γκίκας: Ναι διότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είναι επίκαιρο και σοβαρό γιατί δεν έχει λυθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια. Το ΣΑΕ σήμερα είναι ακέφαλο, δεν έχουμε καμία δραστηριότητα, ο πρώην πρόεδρος ο κ. Ταμβάκης δεν γνωρίζουμε τι κάνει, εάν έχει παραιτηθεί ή εάν παραμένει πρόεδρος.
Υπάρχει ένα καινούργιο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό διαβούλευση. Εμείς σαν Ομοσπονδία έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις για αλλαγές. Χθες ο κ. Δημητρίου μας είπε ότι ορισμένες αλλαγές θα μπουν στο νομοσχέδιο.
ΡΗΡ: Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές;
Γκίκας Περιμένουμε την ημερομηνία …
ΡΗΡ: Συγγνώμη, είναι σημαντικό, σας είπε ποιες αλλαγές θα μπουν; Δηλαδή θα προχωρήσει το νομοσχέδιο;
Γκίκας: Έτσι κατάλαβα. Ναι θα προχωρήσει το νομοσχέδιο. Έτσι κατάλαβα από τη συζήτηση αφού μου είπε ότι έχουν εξετασθεί όλες οι προτάσεις –όχι μόνο οι δικές μας, αλλά και άλλες προτάσεις από διάφορες οργανώσεις-. Άρα λοιπό, αυτό το νομοσχέδιο από ό,τι κατάλαβα θα προχωρήσει…
ΡΗΡ: Σας είπε πότε, πως, το προσδιόρισε;
Γκίκας: Αυτό ήτανε ένα ερώτημα το οποίο επανέφερα πολλές φορές στη συζήτηση, αλλά δεν πήρα απάντηση έτσι όπως την περίμενα εγώ. Η πιο συγκεκριμένη απάντηση ήταν ότι περιμένει την πρώτη συνεδρίαση της νέας Μόνιμης Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, γιατί τώρα έχουμε νέο πρόεδρο, τον κ. Αναστασιάδη, από την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
Από ό,τι κατάλαβα η συνεδρίαση αναμένεται για τον Φεβρουάριο 2014, όπου εκεί θα ειπωθούν τα σχετικά για το νομοσχέδιο και τα παραπέρα βήματα.
ΡΗΡ: Σας κάλυψε η απάντηση;
Γκίκας: Ήταν μία απάντηση οφείλω να πω η οποία δεν μας κάλυψε. Εμείς περιμέναμε πιο γρήγορους ρυθμούς. Εμείς περιμέναμε το 2013 να είχαμε την εκλογή του νέου προεδρείου του ΣΑΕ. Βρισκόμαστε στο 2014 και δεν έχουμε ακόμα το νέο Νόμο! Η γνώμη η δική μας είναι ότι αν αυτό δεν θα έχει ταχύ ρυθμό, γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν οι «διαβουλεύσεις», τότε πρέπει να γίνουν εκλογές σύμφωνα με τον υφιστάμενο Νόμο. Δηλαδή δεν θα πρέπει να έχουμε εξάρτηση από το νέο νομοσχέδιο κλπ. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να ισχύσει ο νυν Νόμος.
ΡΗΡ: Λέτε, δηλαδή, κάντε εκλογές και μετά αλλάξτε το νόμο…
Γκίκας: Ακριβώς. Διότι η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι σωστή, κατά τη γνώμη μου. Δεν τείνει να αλλάξει το ΣΑΕ, κατατείνει στο να το διαλύσει… Αν αυτό θέλει η Κυβέρνηση, ας το πει ευθέως!

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας.

ΡΗΡ: Οι δικές σας προτάσεις που έχετε υποβάλλει, τι προέβλεπαν;
Γκίκας: Κοιτάξτε να δείτε, σε γενικές γραμμές το πρόβλημα το δικό μας δεν είναι το νομοθετικό ΣΑΕ. Δεν είναι η νομοθεσία αν θα είναι π.χ. το προεδρείο εφταμελές, ενδεκαμελές κλπ . Ή πόσες μέρες πιο νωρίς πρέπει να συμπληρώνονται οι καταστάσεις για τις εκλογές, εάν θα μπουν νέα πρόσωπα ή όχι. Αυτά είναι θέματα το οποία δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ζωτικά. Ζωτικό ζήτημα είναι το λειτουργικό, σε αντίθεση με το νομοθετικό. Δεν λειτουργεί το ΣΑΕ! Είναι ακέφαλο! Όπως και να είναι το ΣΑΕ, θα αποδώσει αν στελεχωθεί με άτομα και αυτά τα άτομα έχουν όρεξη και μεράκι να δουλέψουν για την ομογένεια. Μέσα από το ΣΑΕ πρέπει να εκφράζεται η φωνή των Αποδήμων στην Ελληνική Βουλή.
ΡΗΡ: Νομίζετε ότι η αιτία της αποτυχίας του ΣΑΕ ήταν τα πρόσωπα που το διοίκησαν ή το ότι δεν έγινε αυτό αποδεκτό από την Ομογένεια;
Γκίκας: Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς ποια είναι τα αίτια. Εμείς μετράμε το αποτέλεσμα. Βλέπουμε δύο χρόνια ένα ακέφαλο ΣΑΕ. Βλέπουμε ένα ΣΑΕ το οποίο δεν λειτουργεί. Βλέπουμε ένα ΣΑΕ το οποίο δεν δρα. Θέλουμε να συμμετέχουμε. Είμαστε σαν ομοσπονδία μέλη του ΣΑΕ. Προσπαθούμε να ενταχθούμε σε όλες τις διαδικασίες. Αλλά, αν δεν υπάρχει η κεφαλή δεν υπάρχει και συνεργασία. Είναι ένα δυσάρεστο γεγονός. Τώρα ως προς τα αίτια, μπορεί να είναι τα πρόσωπα, μπορεί να είναι κάποιες σκοπιμότητες, τι να σας πω, δεν τα γνωρίζω αυτά.
ΡΗΡ: Επομένως τα ΣΑΕ ήταν το ένα θέμα που θέσατε στον κ. Υφυπουργό. Υπήρξε και άλλο;

Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης

Γκίκας: Βεβαίως. Το άλλο θέμα που συζητήσαμε ήτανε της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης. Ενημερώσαμε τον κ. Υφυπουργό για τις δράσεις της Ομοσπονδίας, για το Φεστιβάλ που προανέφερα και στο οποίο τον προσκαλέσαμε, έδειξε πολύ ενδιαφέρον. Τον ευχαρίστησα για την καλή συνεργασία που έχουμε ειδικά με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και την Κυρία Παπαδάτου. Η Γενική Γραμματεία στηρίζει πράγματι όλες αυτές τις εκδηλώσεις από την αρχή μέχρι σήμερα.
ΡΗΡ: Σας στηρίζει οικονομικά και τώρα;
Γκίκας: Εντάξει, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια οικονομική κρίση. Δεν έχουμε την οικονομική ενίσχυση όπως την είχαμε στην αρχή. Δεν την ζητάμε κιόλας! Δηλαδή τα τελευταία τρία χρόνια δεν κάνουμε αιτήσεις για οικονομική χορηγία γιατί πονάμε την Ελλάδα, δεν θέλουμε να ζητήσουμε χρήματα όταν η πατρίδα περνάει τέτοια κρίση!
ΡΗΡ: Ποιες είναι οι δραστηριότητες της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης;
Γκίκας: Χαίρομαι που το ρωτάτε. Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης ως ομπρέλα όλων των Συλλόγων που βρίσκονται στην Γερμανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και που συνεχώς διευρύνεται –πρόσφατα επισκέφθηκα την Ολλανδία, τη Δανία, την Ουγγαρία, την Αυστρία όπου ιδρύουμε ομάδες οι οποίες αργότερα θα μετατραπούν σε Συλλόγους.
ΡΗΡ: Δηλαδή η Ομογένεια συνεχίζει να οργανώνεται;
Γκίκας: Ασφαλώς. Πάντα. Οργανώνεται και συσπειρώνεται…
ΡΗΡ: Σ΄ αυτό εντάσσεται και το Φεστιβάλ που διοργανώνετε;
Γκίκας: Ναι, βεβαίως. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε φορά και σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης.  Εκτός από τον πανηγυρικό χαρακτήρα που έχει η εκδήλωση, προσπαθούμε να έχουμε και ένα θέμα όπου αναδεικνύουμε Θεσσαλικά αστέρια. Πέρυσι –για παράδειγμα- είχαμε τα παιδιά από τη Θεσσαλία τα οποία διαγωνίστηκαν στην παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα και πήραν χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια.

Ελλάδα – κρίση – Βοήθεια

ΡΗΡ: Σε σχέση με την Ελλάδα, πώς αισθάνεστε; Και, ειδικότερα, τώρα με την οικονομική κρίση στην οποία και σεις αναφερθήκατε, εσείς ως ομογένεια, βοηθάτε και πώς;
Γκίκας. Πολύ σωστά τοποθετείτε αυτήν την ερώτηση. Εμείς πάντοτε η μία καρδιά μας είναι στην Ελλάδα, η άλλη είναι στο εξωτερικό. Έχουμε δύο πατρίδες. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και ‘μείς την ανάπτυξη της Ελλάδας όσο μπορούμε. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Πριν δέκα χρόνια ήτανε δική μας πρωτοβουλία όταν κάναμε ισχυρές παρεμβάσεις για να λειτουργήσει και να συνδεθεί ένα Θεσσαλικό αεροδρόμιο με πόλεις της Ευρώπης.
Δεν υπήρχε αεροπορική σύνδεση με αεροδρόμιο της Θεσσαλίας. Με τη συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών τότε, πριν εννέα χρόνια, αλλά και τις τότε Νομαρχίες, και με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως Λουφτχάνσα, Ολυμπιακή (τότε) Air Belgian, Iran air και άλλες, έχουμε συνεχείς επαφές με όλους αυτούς, και καταφέραμε να συνδεθεί με διεθνείς πτήσεις το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και, μάλιστα, τώρα προσπαθούμε να το αναβαθμίσουμε.
Συνεργαζόμαστε με τα ΤΕ Νομού Τρικάλων, Μαγνησίας, Λαρίσης, Βόλου οπωσδήποτε, για να υπάρξει και μία σύνδεση με λεωφορείο από το αεροδρόμιο με τις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας.
Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις δικές μας με τις οποίες προσπαθούμε να φέρουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα ενώ συγχρόνως βοηθάμε και εξυπηρετούμε και τους Θεσσαλούς οι οποίοι ζουν στην Ευρώπη.
ΡΗΡ: Μια και ζείτε στην Γερμανία, θέλω να σας ρωτήσω πως είναι η ομογένεια εκεί; Αντιμετωπίζει προβλήματα και ποια;

Τα προβλήματα της Ομογένειας στην Γερμανία

Γκίκας: Να σας πω. Έχουμε βεβαίως τα θετικά, αλλά και τα προβλήματα και ευχαριστώ που ρωτάτε σχετικά. Τα θετικά είναι ότι ο Ελληνισμός στην Γερμανία και γενικότερα στη Ευρώπη, συσπειρώνεται, είναι ενωμένοι οι Απόδημοι. Έχουμε τις εκδηλώσεις μας. Απλώς να σας πω επιγραμματικά ότι στη Νυρεμβέργη έχουμε 3.000 περίπου Έλληνες. Τα τελευταία τρία χρόνια, στα πλαίσια του δεύτερου μεταναστευτικού κύματος, έχουμε περίπου άλλες 3.000 Έλληνες οι οποίοι εντάχθηκαν και με τη βοήθεια της Εκκλησίας και της ελληνικής Κοινότητας, άλλοι βρήκαν δουλειά, άλλοι ίσως όχι ακόμα.
Έχουμε, όμως, και κάποια προβλήματα, όπως για παράδειγμα τα ελληνικά Σχολεία.
ΡΗΡ: Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι αυτό το σημαντικό ζήτημα;
Γκίκας: Μπορώ να σας πω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συνίσταται στο ότι τα παιδιά των ελληνικών σχολείων συνεχώς φθίνουν. Έκανα μία έρευνα στην περιοχή της Νυρεμβέργης γιατί τα σχολεία κινδυνεύουν να κλείσουν από μόνα τους. Δεν θα τα κλείσει η Κυβέρνηση. Θα κλείσουν από μόνα τους.
ΡΗΡ: Πώς θα γίνει αυτό;
Γκίκας: Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κύριος λόγος είναι ότι έχουμε πάρα πολλούς μεικτούς γάμους. Πολύ περισσότερους από ό,τι είχαμε πριν δέκα και είκοσι χρόνια. Σήμερα πολλοί Έλληνες παντρεύονται με Γερμανίδες και το αντίστροφο. Τα παιδιά των μεικτών αυτών γάμων προτιμούν το γερμανικό σχολείο σε αντίθεση με το ελληνικό. Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο που δεν το είχαμε πριν.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι ενώ πριν από είκοσι-τριάντα χρόνια όλοι οι Έλληνες είχαν πάντα στο νου τους την επιστροφή στην Ελλάδα, τώρα έχουν κυρίαρχο σκοπό να μείνουν για πάντα στην Γερμανία. Άρα προκρίνουν την γερμανόφωνη εκπαίδευση και προτιμούν τα γερμανικά σχολεία.
Ένας ακόμη λόγος είναι ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και θέλουν περισσότερο το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν στην Γερμανία και θέλουν να προωθηθούν στην γερμανική αγορά, άρα χρειάζονται περισσότερο να μάθουν τα γερμανικά και τις νοοτροπίες και τα κριτήρια τα τοπικά για τα γερμανικά επαγγέλματα σε αντίθεση με το ελληνικό πανεπιστήμιο το οποίο ήταν το όνειρο του Έλληνα μετανάστη πριν από είκοσι χρόνια.

Η Ελληνική Γλώσσα

ΡΗΡ: Η Ελληνική γλώσσα, έστω και ως δεύτερη γλώσσα, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των μικρών ομογενών μας;
Γκίκας: Βεβαίως. Εκτός από τα ελληνικά τα σχολεία, τα οποία είναι ολοήμερα και τα οποία, όπως σας είπε, συνεχώς φθίνουν, έχουμε και τα Τμήματα μητρικής γλώσσας όπου όταν ένα παιδί πηγαίνει στο γερμανικό σχολείο έχει την ευχέρεια το απόγευμα να πηγαίνει να μαθαίνει φροντιστηριακά και τα ελληνικά.
ΡΗΡ: Φαντάζομαι θα σας έχει απασχολήσει και σας, εάν εκλείψει η ελληνική γλώσσα δεν θα χαθεί μαζί της και η ομογένεια ως συνέχεια του ελληνισμού;
Γκίκας. Αυτό είναι έτσι. Έχετε απόλυτο δίκιο. Εάν η ελληνική γλώσσα χαθεί, θα χαθεί η παράδοση, θα χαθεί η ομογένεια, δεν θα υπάρχει άλλο ελληνισμός…
ΡΗΡ: Τι κάνετε γι αυτό εσείς ως Ομοσπονδία;
Γκίκας: Εμείς ως Ομοσπονδία προσπαθούμε να ελκύσουμε τους νέους. Στους νέους ρίχνουμε το βάρος. Δηλαδή έχουμε τα χορευτικά μας. Στη θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης έχουμε ειδικό Τμήμα όπου προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τους νέους μας. Η θεσσαλική νεολαία θέλουμε να αυτό-οργανωθεί. Τώρα στο Φεστιβάλ θα δώσουν πάλι ένα δυναμικό παρών. Ετοιμάζουν μία μεγάλη έκπληξη.
Από την άλλη πλευρά, η Τεχνολογία μας βοηθάει πάρα πολύ διότι μέσα από το Ιντερνέτ, το Facebook, τα παιδιά δημιουργούν φιλίες. Οι αποστάσεις έχουν μικρύνει , μπορούν πια μέσα από την τεχνολογία να αντιπροσωπεύσουν, να πουν τη γνώμη τους να μάθουν τα νέα από την Ελλάδα, όπως κάτι στο οποίο και σεις πολύ βοηθάτε με την Ιστοσελίδα σας , την panhellenicpost.com.
Επίσης μπορούν να ανταλλάξουν γνώμες με άλλους νέους σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Μία φορά το χρόνο έχουμε κοινή διοργάνωση με δικά τους κατά τόπους χορευτικά. Σε κάθε πόλη υπάρχει ένα χορευτικό. Σε κάθε πόλη όπου υπάρχει ελληνικός σύλλογος έχουμε και ένα χορευτικό συγκρότημα. Σε κάποιες πόλεις, μάλιστα, έχουμε μέχρι και τρία χορευτικά συγκροτήματα. Στο Ντίσελντορφ έχει τρία χορευτικά και το μεγάλο τέσσερα!

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντή Γκίκας (αριστερά) και ο εκδότης της Panellenic Post κ. Χρήστος Μαλασπίνας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας (αριστερά) και ο εκδότης της Panhellenic Post κ. Χρήστος Μαλασπίνας.

Νέοι Μετανάστες

ΡΗΡ: Νέοι μετανάστες από την Ελλάδα έρχονται στην Γερμανία;
Γκίκας: Έρχονται. Τα νούμερα σε όλες τις πόλεις δεν τα γνωρίζω, Ξέρω, όμως, ότι η Νυρεμβέργη, όπως σας είπα, είχε 10.000 Έλληνες, σήμερα έχει 13.000. Έχουμε δει πρόσφατα ένα βίντεο του Λυκείου ΕΠΑΛ, το δημοσιεύσατε στην Panhellenic Post και το οποίο μας κατασυγκίνησε. Είχε τίτλο: Μάνα θα φύγω στα ξένα και θα μιλάμε μέσα από το SKYPE!. Ακριβώς όπως το διατύπωσαν αυτά τα παιδιά, ακριβώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Βρισκόμαστε και ζούμε στο νέο μεταναστευτικό κύμα όπου σε αντίθεση με το πρώτο δεν έχουμε Έλληνες εργατικό δυναμικό, αλλά είναι οι διανοούμενοι οι οποίοι φεύγουν από την Ελλάδα , είναι δηλαδή το πνευματικό αγαθό, η καρδιά της Ελλάδος η οποία φεύγει από την Ελλάδα και πηγαίνει στο εξωτερικό για να βρει μια δουλειά. Ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, ένας αρχιτέκτονας…
ΡΗΡ: Οι νέοι Έλληνες, δραστηριοποιούνται σε συλλόγους κλπ, ή ζουν σε απομόνωση;
Γκίκας: ¨Όχι, καθόλου δεν ζουν σε απομόνωση. Η πρώτη φροντίδα τους είναι να βρουν τις οργανώσεις, το πνευματικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας. Βρίσκουν την ελληνική κοινότητα, βρίσκουν τον τοπικό σύλλογο από την περιοχή από την οποία προέρχονται Εντάσσονται. Τους υποδέχονται και εντάσσονται μέσα σ΄ αυτούς τους συλλόγους.
ΡΗΡ: Οι Έλληνες της Γερμανίας, πως τους δέχονται;
Γκίκας: Πάρα πολύ φιλικά. Να σας πω ένα παράδειγμα που συνέβη σε μένα πρόσφατα. Βρισκόμασταν στην καφετέρια –υπάρχουν πάρα πολλές ελληνικές καφετέριες- και βλέπουμε ένα αυτοκίνητο με τέσσερα άτομα, οι δύο γονείς και τα δύο παιδιά τους, γεμάτο με ρούχα μέχρι επάνω. Σταμάτησε έξω από την ελληνική καφετέρια , είδαν την ελληνική σημαία απέξω, και μπήκαν μέσα. Ο άνδρας μας είπε: Γεια σας, κάναμε 24 ώρες ταξίδι, μόλις τώρα φθάσαμε από την Ελλάδα στην Νυρεμβέργη. Δεν ξέρουμε που να πάμε ούτε ένα τηλέφωνο γνωρίζουμε, ούτε που να κοιμηθούμε. Είμαστε κουρασμένοι…
Τους υποδεχθήκαμε, τους κεράσαμε, φάγανε, ήπιανε, τους πήγαμε στην Ελληνική κοινότητα για να κοιμηθούν μια βραδιά και την άλλη μέρα προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε, τους φέραμε σε επαφή με συμπατριώτες και από κει και πέρα βρήκαν το δρόμο τους. Έχουμε και τέτοιες ακραίες περιπτώσεις.

Δεσμοί με την γενέτειρα

ΡΗΡ: Αυτό το νέο κύμα μεταναστών δεν θα ενισχύσει τους δεσμούς με την γενέτειρα;
Γκίκας: Είμαι σίγουρος ότι θα τους ενισχύσει. Μας φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά μας, παρότι πολλοί μετανάστες ταξιδεύουν στην πατρίδα. Αλλά η επαφή που αποκτούμε συλλογικά με τους νέους μετανάστες γίνεται ακριβώς αυτό που είπατε .
ΡΗΡ: Η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία στη Γερμανία έχει αρκετά μέλη; Εκκλησιάζονται οι Απόδημοι;
Γκίκας: Βεβαίως. Χτίζουμε διαρκώς καινούργιες εκκλησίες. Έχουμε τα Πνευματικά Κέντρα. Ο κόσμος επισκέπτεται τις Εκκλησίες τα Χριστούγεννα, το Πάσχα όλες τις μεγάλες γιορτές. Αλλά και κάθε Κυριακή παρακολουθεί ο κόσμος τη Θεία Λειτουργία. Υπάρχει, μπορώ να πω, αρκετό ενδιαφέρον και έχουμε αρκετές θεολογικές δραστηριότητες.
ΡΗΡ: Πώς είναι να είναι κανείς πρόεδρος σε μία ομογενειακή οργάνωση; Ασφαλώς έχετε τις δουλειές σας και χρειάζεσθε και χρόνο για τα κοινά. Παραμελείτε το σπίτι, τα παιδιά;
Γκίκας: Σίγουρα «κλέβει» λίγο χρόνο από την οικογένεια. Δεν κλέβει από την εργασία, αλλά από την οικογένεια κλέβει. Όμως, οικογένεια Θεσσαλική Ομοσπονδία και ελεύθερος χρόνος για μένα είναι ένα. Και η γυναίκα μου είναι και αυτή μέλος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων. Έχουμε κοινό όνειρο κοινό όραμα. Η κόρη μου ήτανε μέλος στο χορευτικό του θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης.  Μπορώ να πω η αγάπη μας για τη Θεσσαλία μας κάνει να μην καταλαβαίνουμε το χρόνο ούτε να θεωρούμε την ενασχόλησή μας με τα κοινά χάσιμο χρόνου.

Παρεμβάσεις ομογενών υπέρ της Ελλάδας

ΡΗΡ: Ο Έλληνας μετανάστης που ζει στην Γερμανία, με την οποία έχουμε μια «ιδιαίτερη», θα έλεγα σχέση μέσα στην οικονομική κρίση, πως νιώθει;
Γκίκας: Να σας πω. Υπάρχουν δύο πλευρές του νομίσματος. Από τη μία μεριά ναι και από την άλλη όχι. Πώς το εξηγώ αυτό: Όταν μιλάμε με τον γερμανικό λαό, στα καφενεία, στη δουλειά, στα μαγαζιά κλπ. Εκεί βλέπουμε μια θετική πλευρά. Ο γερμανικός λαός είναι φιλικός προς την Ελλάδα. Ο γερμανικός λαός πονάει κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση της Ελλάδος. Ο γερμανικός λαός θέλει να έρχεται στην Ελλάδα και έρχεται στην Ελλάδα. Γνωρίζει για τον Πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η πολιτική και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από εκεί εισπράττουμε σίγουρα αρνητικές σχέσεις.
Τα ΜΜΕ, όπως το Focus, το Spiegel και τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν σίγουρα διαφορετική άποψη όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδος. Η πολιτική πιέζει. Ο Υπουργός Εξωτερικών ο Υπουργός Οικονομικών η κυρία Μέρκελ κλπ. Πράγματι εισπράττουμε ένα κλίμα αρνητικό. Η Ελλάδα βρίσκεται πολλές φορές στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, υπάρχουν κριτικές και επικριτικές φωνές κλπ.
ΡΗΡ: Εσείς ως Ομογένεια κάνετε παρεμβάσεις; Προσπαθείτε να αλλάξετε αυτό το κλίμα;
Γκίκας: Βέβαια. Κάνουμε παρεμβάσεις και μάλιστα γραπτές. Όταν βλέπουμε κάτι το οποίο αδικεί την Ελλάδα (διότι μερικές φορές έχουν και δίκιο!) όταν όμως πράγματι αδικείται η Ελλάδα κάνουμε γραπτές παρεμβάσεις, παίρνουμε διπλωματικές απαντήσεις, αλλά, όμως, προσπαθούμε. Αντιδρούμε.
ΡΗΡ: Η ομογένεια ως ομάδα ψηφοφόρων στην Γερμανία, έχει δύναμη, έχει επιρροή;
Γκίκας: Εμείς νομίζουμε ότι ναι, έχει δύναμη έχει επιρροή. Τα τελευταία τρία χρόνια με την κατάσταση του ΣΑΕ, όπως σας την περιέγραψα, δεν την χρησιμοποιεί τη δύναμή της αυτή.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ – Διαβουλεύσεις- Οργάνωση

ΡΗΡ: Τι κάνετε γι αυτό; Αναζητείτε τρόπους οργανωτικούς, ή θα περάσετε σε μία απραξία που θα ακυρώσει τις όποιες μέχρι σήμερα κατακτήσεις σας ως εθνική ομάδα στη Γερμανία;
Γκίκας: Πολύ εύστοχη η ερώτησή σας. Λοιπόν, σας αποκαλύπτω ότι είχα συνάντηση με την Γραμματέα του ΣΑΕ Κυρία Όλγα Σαραντοπούλου. Ανταλλάξαμε πολλές σκέψεις γύρω ακριβώς από το θέμα που θέσατε. Τι πρέπει να κάνουμε. Και οι δύο είμαστε δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι η ελληνική Πολιτεία δεν μεριμνά για τις εκλογές ανάδειξης νέου προεδρείου του ΣΑΕ, με πρόφαση το νέο νομοσχέδιο για το νέο ΣΑΕ.
Είμαστε σε σκέψη με την κυρία Σαραντοπούλου ποια θα είναι εκείνη η χρονική στιγμή –ποιο θα είναι το break even, που λένε- όπου η Ομογένεια θα πρέπει να συσπειρωθεί, να πάρει στα χέρια της τα ινία και να φτιάξει κάτι δικό της. Πόσο άλλο πρέπει, δηλαδή, να περιμένουμε;
ΡΗΡ: Εννοείται να αυτό-οργανωθεί και να δημιουργήσει εκ των έσω μία νέα παγκόσμια οργάνωση, χωρίς την παρέμβαση του ελληνικού κράτους;
Γκίκας: Αυτό ακριβώς εννοώ. Ένα θέμα είναι, ποιος θα είναι ο πρωτοστάτης. Ποιος θα κάνει μια διακήρυξη. Ποιος θα επιδιώξει να έλθει σε επαφή με όλες αυτές τις ομογενειακές οργανώσεις; Γιατί η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων, γιατί η Γραμματέας του ΣΑΕ, γιατί ίσως κάποια άλλη οργάνωση της Ομογένειας, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Αμερικής, είτε ακόμη μπορεί να είναι ελληνικές Κοινότητες, Ομοσπονδίες Εθνικο-τοπικών Οργανώσεων, δεν υπάρχει δηλαδή ένας μπροστάρης ο οποίος θα αναλάβει αυτή την υπευθυνότητα για να συσπειρώσει όλον τον Ελληνισμό.
Άρα, υπάρχουν τρείς περιπτώσεις: Η μία είναι να περιμένουμε πότε η ελληνική Πολιτεία θα αποφασίσει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Η δεύτερη περίπτωση είναι μερικοί μπροστάρηδες να λάβουν την ευθύνη και προσπαθήσουν να ενώσουν όλον τον ελληνισμό όπου υπάρχει, να αποκτήσει μία φωνή και να κάνουμε κάτι καινούργιο και η Τρίτη περίπτωση είναι να μην γίνει τίποτα!
Έχω κάνει σαν Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων μία προσπάθεια την οποία παρακολουθήσατε και εσείς πριν ένα χρόνο. Προσπάθησα να ενώσω τις Ομοσπονδίες τις εθνικο-τοπικές της Ευρώπης. Την Ομοσπονδία Ηπειρωτών Ευρώπης. Την Ομοσπονδία Ποντίων. Την Ομοσπονδία των Μακεδόνων. Την Ομοσπονδία των Θρακιωτών και την ομοσπονδία Θεσσαλών.
Κάναμε μία πρώτη Συνεδρία όπου αποφασίσαμε ένα σχέδιο συνεργασίας φτιάξαμε και ένα κοινό δελτίο Τύπου το οποίο –και σας ευχαριστούμε- είχατε δημοσιεύσει και στην αξιόλογη εφημερίδα σας την Panhellenic Post.com, μετά προσπαθήσαμε να κάνουμε κοινή διατύπωση Ενστάσεων για το Νομοσχέδιο, όμως εκεί αποτύχαμε να καταλήξουμε σε έναν κοινό παρονομαστή και εκεί «φρέναραν» οι προσπάθειες. Βλέπετε, λοιπόν, ότι δεν σκέφτονται όλοι το ίδιο. Ίσως και μέσα σ’ αυτές τις οργανώσεις υπάρχουν κάποιες άλλες σκέψεις που δεν τις καταλαβαίνουμε…
ΡΗΡ: Σας έχει απασχολήσει ποτέ η ιδέα να οργανωθείτε σε κάποια διαφορετική βάση, ας πούμε περισσότερο εθνοτική και λιγότερο τοπικιστική;
Γκίκας: Αυτό που λέτε, σίγουρα πρέπει να το σκεφτούμε. Θα πρέπει να το σκεφτούμε αν αυτό που προτείνετε αντικαταστήσει τους εθνικο-τοπικούς ή εάν θα πρέπει να τους συμπληρώσει. Εγώ νομίζω ότι μπορούν αυτά τα δύο πράγματα να συμβαδίζουν. Η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης ποια είναι η διαφορά με Έλληνες της Νυρεμβέργης; Σας δίνω δίκιο, θα πρέπει να το σκεφτούμε, ίσως να πρέπει να οργανωθούμε κάπως αλλιώς.

Ψήφος ομογενών-φολορολογικό-επενδύσεις

ΡΗΡ: πώς βλέπετε από δω και πέρα την πορεία των σχέσεων Ομογένειας-γενέτειρας; Ακούγονται πολλά και υπάρχουν θέματα ανοιχτά όπως είναι το φορολογικό, η ψήφος των Αποδήμων κλπ.
Γκίκας: Κοιτάξτε, εμείς όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα αισθανόμαστε την ζεστασιά. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι λένε πως ο ξενιτεμένος όταν είναι στην Γερμανία είναι ξένος και όταν έρχεται στην Ελλάδα είναι πάλι ξένος. Όμως εγώ και οι πολλοί περισσότεροι δεν το νιώθουμε αυτό. Αντίθετα, για παράδειγμα πριν τρεις ημέρες ήμουν στο Επιμελητήριο των Τρικάλων. Μας υποδέχθηκαν τόσο πολύ ζεστά, μας πρότειναν να γίνουμε μέλη του Επιμελητηρίου, να έχουμε όποια πληροφόρηση θέλουμε, θέλουν να λειτουργήσουν ως κεντρικός κόμβος επικοινωνίας με την ομογένεια της Ευρώπης. Νιώθουμε, όπως σας είπε, ότι μας υποδέχονται ζεστά στην πατρίδα.
Τώρα αναφορικά με την ψήφο, δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που εμποδίζει τα κόμματα να συνεννοηθούν. Είναι απαράδεκτο. Για τα φορολογικά, τα πιστοποιητικά και όλα αυτά με τα οποία ταλαιπωρούν άδικα τους ομογενείς, πετυχαίνουν να μας κάνουν να φοβόμαστε.
ΡΗΡ: Επενδύσεις γιατί δεν γίνονται στην Ελλάδα από ομογενείς; Τι είναι αυτό που τους «φρενάρει»;
Γκίκας: Σας είπα: Φοβόμαστε. Επενδύσεις στην Ελλάδα από ομογενείς σήμερα είναι δύσκολο. Ο φόβος είναι νομίζω η κύρια αιτία. Γνωρίζω πάρα πολλούς Έλληνες της Γερμανίας οι οποίοι έχουν χρήματα τα οποία μεταφέρουν σε ξένες Τράπεζες. Ο ’Έλληνας της Γερμανίας προτιμάει να κάνει μία επένδυση στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα όπου μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της επένδυσής του. Στην Ελλάδα δεν είναι προβλέψιμο.
Είναι και η γραφειοκρατία. Βέβαια ακούγεται ότι η γραφειοκρατία απλοποιείται. Αλλά ακούστε ένα παράδειγμα: Μία γνωστή μου στα Τρίκαλα άνοιξε μία επιχείρηση με κουρτίνες. Την επισκέφθηκα προχθές στο γραφείο της και μου έδειξε, για να πάρει μία επιχορήγηση ύψους 10.000 Ευρώ, μου έδειξε 20 διαφορετικές αιτήσεις και χαρτιά που έπρεπε να συμπληρώσει! Την πήρε την επιχορήγηση, αλλά ήταν εξουθενωτική η διαδικασία…
ΡΗΡ: Σας ευχαριστώ πολύ,
Γκίκας: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ κύριε Μαλασπίνα, για τη φιλοξενία και την προβολή στην εφημερίδα σας των δραστηριοτήτων μας. Σας προσκαλώ από τώρα στο 10ο Φεστιβάλ στη Γερμανία να παραβρεθείτε στην Κολωνία το Μάρτιο.
ΡΗΡ: Σας ευχαριστώ πολύ. Να ξέρετε ότι οι στήλες της Panhellenic post είναι πάντα ανοικτές στην Ομογένεια και στους παράγοντες της Ομογένειας. Ανοικτές σε όλες τις απόψεις.
Γκίκας: Έτσι το νιώθουμε και εμείς. Σας ευχαριστούμε, γιατί το έχουμε ανάγκη.