Εναρκτήρια Εκδήλωση για το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020»

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

ΑΘΗΝΑ: Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) διοργάνωσε την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» την εναρκτήρια εκδήλωση του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΕΚΕΦΕ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, που τίμησε με την παρουσία του. Επίσης παρευρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, οι Ευρωπαίες Επίτροποι κ. Máire Geoghegan Quinn, αρμόδια για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Eπιστημών, και η κ. Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μίλησαν για τις συνέργειες του «Ορίζοντα 2020» με τα διαρθρωτικά ταμεία και για θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, οι δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο ρόλος της στρατηγικής της «έξυπνης εξειδίκευσης» (smart specialization) στην Περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή. Το παρόν ακόμη έδωσαν εκπρόσωποι από την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα, καθώς και από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Απονομή για την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια

Απονομή για την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια

Τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια εκδήλωση του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020».

«Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους Τομείς Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Μέσα από την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού, δηλαδή κρατώντας τους ερευνητές στη χώρα μας και προσελκύοντας νέους, με στόχο την «Ελλάδα της Καινοτομίας για το 2020», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

 

 

 

5. Η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Máire Geoghegan Quinn, αρμόδια για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Eπιστημών

5. Η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Máire Geoghegan Quinn, αρμόδια για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Eπιστημών

 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», σημείωσε ότι είναι ένα από τα εργαλεία της Έ.Ε., το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της κρίσης μέσω της ανάπτυξης της «Οικονομίας της Γνώσης» και στην ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ένωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την καθιέρωσή της στις πρώτες θέσεις μεταξύ των παγκόσμιων «παικτών» σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην ελληνική προεδρία, οι προτεραιότητες της οποίας, όπως είπε, θα συνδράμουν στην επίλυση σημαντικών για την Ένωση θεμάτων, ενώ στο πεδίο της Έρευνας και της Καινοτομίας θα ενισχύσουν μεταξύ άλλων την εξωστρέφεια και θα συντελέσουν στην ανάδειξη της Αριστείας.

3

«Η ενίσχυση της συμμετοχής και της ενσωμάτωσης των ελληνικών φορέων στον Ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσω του ”Ορίζοντα 2020”, με έργα έρευνας τους επιτρέπει να συμβάλουν στην επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων. Παράλληλα, επιφέρει άμεσα οφέλη, όπως την παραγωγή νέας γνώσης και καινοτόμων αποτελεσμάτων, προσδοκώντας σε ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη διασφάλιση της απασχόλησης και παραμονής των νέων επιστημόνων στη χώρα μας, καθώς και με την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού όλων των περιφερειών της», συμπλήρωσε.

 

 

 

4. Στα εγκαίνια «Έκθεσης Καινοτομίας» που διοργάνωσε το ΕΚΕΦΕ

4. Στα εγκαίνια «Έκθεσης Καινοτομίας» που διοργάνωσε το ΕΚΕΦΕ

«Προχωράμε τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση του νομοσχεδίου, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία με τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων και ευέλικτων δομών στον εθνικό ερευνητικό ιστό, που ενισχύουν τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας. . Παράλληλα, έγιναν τα εγκαίνια της «Έκθεσης Καινοτομίας» που διοργάνωσε το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με στόχο την ανάδειξη της καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα και την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των Ακαδημαϊκών φορέων και του παραγωγικού ιστού της χώρας. Το θεματικό πλαίσιο της έκθεσης καθορίστηκε με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του «Ορίζοντα 2020».

www.panhellenicpost.com

Φωτογραφία πρώτης σελίδας:  Ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλος κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια εκδήλωση του «ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020»

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος στο βήμα του ORIZON 2020

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος στο βήμα του ORIZON 2020