Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Ιανουαρίου 2014

Οι αντιδράσεις που ξέσπασαν με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε στοχευμένη παραχώρηση της κοινωνικής σύνταξης αλλά και για τη συνεχή αύξηση της ανεργίας, η υπόθεση φόνου στο Μένοικο και η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

 

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ποινική δίωξη κατά Δημητριάδη”, γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι στοιχειοθετείται υπόθεση δίωξης εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη στη βάση έκθεσης γεγονότων των ποινικών ανακριτών και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου ότι δεν θα υπάρχουν λεφτά για κανένα αν δεν γίνει στόχευση της κοινωνικής σύνταξης. Αλλού γράφει ότι με κουζινομάχαιρο 34χρόνος, στο Μένοικο, φέρεται να έσφαξε τον πατέρα του.

 

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Εκρηκτικό κοκτέιλ συντάξεις και ανεργία”, γράφει ότι στα ύψη ανεβαίνουν οι τόνοι γύρω από την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, με αφορμή την πρόθεσή της να προχωρήσει σε στοχευμένη παραχώρηση της κοινωνικής σύνταξης αλλά και ένεκα της συνεχούς αύξησης του ποσοστού της ανεργίας. Αλλού γράφει ότι “αδίστακτος πατροκτόνος με βεβαρημένο παρελθόν κατακρεούργησε τον πατέρα του και ειδοποίησε την Αστυνομία”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε κλοιό διαδηλώσεων ξανά η Τουρκία, σημειώνοντας ότι Ερντογάν και Νταβούντογλου μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες.

 

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Ανοικτή γραμμή με τις ΗΠΑ”, γράφει ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες για τα ενεργειακά και έχουν δημιουργήσει ανοικτή γραμμή με τη Λευκωσία. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τους τραπεζίτες βλέπει ο Χάρης Γεωργιάδης και πως αναζητείται λύση για τα “κουρεμένα” γραμμάτια. Αλλού γράφει ότι “χωρίς διευθυντή οι Φυλακές για τα …πρακτικά” ενώ για το θέμα υπήρξε “παρέμβαση του Ιωνά Νικολάου με επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα”.

 

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Θέλουν 10 εκ. ευρώ από τους συνταξιούχους”, γράφει ότι οι Κυβερνώντες δηλώνουν πολιτικά αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε περικοπές των συντάξεων, οι οποίες δίνονται υπό μορφή κοινωνικής σύνταξης σε δεκάδες νοικοκυρές και αγρότισσες, θέλοντας να εξοικονομήσουν 10 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν περικόψει από τον προϋπολογισμό του 2014. Αλλού γράφει ότι νοίκιασαν το Πέντε Μίλι, όπου έγινε η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων το 1974, σε τουρκική εταιρεία για 49 χρόνια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον προσυνεδριακό διάλογο του ΑΚΕΛ ενόψει του Προγραμματικού του Συνεδρίου.

 

Η αγγλόφωνη “The Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Οικογενειακό δράμα”, αναφέρεται στην υπόθεση φόνου στο Μένοικο όπου γιος φέρεται να έσφαξε με κουζινομάχαιρο τον πατέρα του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκστρατεία που γίνεται για την ανάμειξη περισσοτέρων γυναικών στις ευρωεκλογές. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις που ξέσπασαν για την πρόθεση της Κυβέρνησης για στοχευμένη παραχώρηση της κοινωνικής σύνταξης.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ)