«Να βάλουμε όλοι πλάτη να σηκωθεί η Ελλάδα»

Πνοή αισιοδοξίας, αλλά και επίγνωσης της δύσκολης πραγματικότητας που ζει σήμερα η χώρα μετέφερε ο Γιώργος Γκούμας, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας, που βρέθηκε τις μέρες αυτές στην Αυστραλία.  Σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” και στη δημοσιογράφο Βίβιαν Μόρρις, ο κ. Γκούμας  επισημαίνει: «Περνάμε δύσκολα, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Τώρα ζούμε την πραγματική οικονομία. Ο κόσμος το έχει καταλάβει και έχει αλλάξει. Θα πρέπει να βάλουμε, όμως, όλοι πλάτη για να μπορέσει να σηκωθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της. Κυβέρνηση και λαός μαζί. Η χώρα περνά δύσκολες μέρες. Οι μέρες των παχιών αγελάδων πέρασαν ανεπιστρεπτί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αφού το βιώνουμε. Θα πρέπει, από μέρους της κυβέρνησης, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη».

Ο ίδιος θα πει ότι «θα πρέπει να παύσει η μιζέρια. Είναι λάθος προσέγγιση. Η Ελλάδα έχει μέλλον. Οι νέοι θα αλλάξουν τα πράγματα. Φτάνει να τους δοθούν οι ευκαιρίες. Να είμαστε ανοιχτοί σε καινοτόμες ιδέες που φέρνουν οι νέοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό και να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό» θα πει ο Γιώργος Γκούμας, γνωρίζοντας εκ των πραγμάτων, ποιες κατευθύνσεις θα φέρουν την Ελλάδα στο ξέφωτο ξανά.

Ο Γιώργος Γκούμας

Ο Γιώργος Γκούμας

Ο Γιώργος Γκούμας  είναι επικεφαλής της Agrexpo, πρώτης εξαγωγικής εταιρίας του Νομού Μεσσηνίας σε φρούτα και νωπά κηπευτικά, με τζίρο 5,5 εκατ. ευρώ, στοχεύει σε μια «ουσιαστική και διαχρονική παρουσία στην Αυστραλία», κυρίως με την εξαγωγή παρθένου ελαιόλαδου, ελιάς και ξηρών σύκων. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1962, όταν ο Παναγιώτης Γκούμας επιχείρησε το πρώτο θαρραλέο βήμα εξαγωγής των αγροτικών του προϊόντων εκτός του Νομού Μεσσηνίας, πέτυχε και το «ταξίδι» στο εξωτερικό ανέλαβε και συνεχίζει σήμερα, επίσης με επιτυχία, ο γιος του Γιώργος, ο οποίος, όπως θα μας πληροφορήσει, ετοιμάζει το έδαφος συμμετοχής και των δύο γιων του, με τον πρωτότοκο να στελεχώνει ήδη τον τομέα των πωλήσεων.

Σε περιόδους αιχμής, στην Agrexpo εργάζονται έως και 130 άτομα. Από το τέλος Μαρτίου -και για δύο μήνες- πατάτες πρώιμης συγκομιδής, κυρίως από την περιοχή της Δυτικής Παραλίας, εξάγονται στη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.  Από τα τέλη Μαΐου και μέχρι τον Ιούλιο, εξάγει καρπούζια, κυρίως στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. Από τον Αύγουστο, επικεντρώνεται στο πιο «πολυταταξιδεμένο» προϊόν της εταιρίας, το ξηρό σύκο. Χώρες υποδοχής, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Αίγυπτος και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως θα πει ο Γιώργος Γκούμας στη συνέντευξή του στον “Νέο Κόσμο”, «η Ευρώπη είναι δεδομένη. Εκείνο που επιχειρούμε είναι η παρουσία μας να επεκταθεί σε όσο τον δυνατόν ευρύτερη κλίμακα, το ταξίδι μου, δε, στην Αυστραλία στοχεύει σε μια μακροχρόνια παρουσία, σε διαχρονική βάση, μια συνεργασία με μια σοβαρή εισαγωγική εταιρία. Η Αυστραλία συμβαίνει να έχει σήμερα μια θετική οικονομία και, επομένως, προσφέρεται, πιστεύω, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων που στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι απλά η προσβασιμότητα, αλλά η προσφορά, από μέρους μας ποιοτικών προϊόντων, πλήρης πληροφορία του καταναλωτή από τον τρόπο καλλιέργειας, συσκευασίας μέχρι του σημείου διάθεσης. Να γνωρίζει δηλαδή όλη τη διαδικασία της διαδρομής από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση».

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

«Από πλευράς μας, είπε, καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας, πάνω σε διεθνή πρότυπα. Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρία έχει μια πολύ καλή παρουσία, εκτός από την Ευρώπη, στην Αμερική και τον Καναδά».

Στην Αυστραλία, θα πει ότι έχει εντυπωσιαστεί από τους Έλληνες της Μελβούρνης, όχι μόνο για την επιβλητική παρουσία τους στον ευρύτερο χώρο, αλλά και από το γεγονός ότι έχουν διατηρήσει τα ευγενικά χαρακτηριστικά των ηθών και εθίμων μας, όπως είναι η φιλοξενία και η εγκαρδιότητα.
«Εμείς είμαστε περήφανοι για την πρόοδό τους, για τη θέση που έχουν πάρει στην αυστραλιανή κοινωνία και, πιστέψτε με, παίρνουμε από αυτούς δύναμη για να συνεχίσουμε. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να δω να γίνεται είναι η ελληνική κυβέρνηση να ασχολείται περισσότερο με τον απόδημο ελληνισμό, κάτι που νομίζω ότι δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ο ελληνισμός εκτός συνόρων είναι πρότυπο για μας».

Εντοπίζοντας το θέμα, στη συνέχεια, στον χώρο που λειτουργεί ο ίδιος θα πει: «Πιστεύω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και η ελληνική πρεσβεία, θα πρέπει να ξεκινήσουν μια κοινή εκστρατεία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Γιατί, για παράδειγμα, το ισπανικό λάδι να έχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία στην Αυστραλία, από ό,τι το ελληνικό; Εκτιμώ ότι απαιτείται μια συλλογική προσπάθεια μάρκετινγκ. Εξάλλου, οι εξαγωγές, μαζί με τον τουρισμό, είναι οι δύο σημαντικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλη τροχοπέδη, όμως, αποτελεί η γραφειοκρατία αλλά και η φορολόγηση. Οι διαδικασίες θα πρέπει να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν».

Πηγή:NeosKosmos.com