ΕΛ.ΑΣ. : Λαϊκό έρεισμα αναζητά ο Χριστόδουλος Ξηρός

Αθήνα

Λαϊκό έρεισμα, όπως έκανε και η 17Ν, αναζητά ο Χριστόδουλος Ξηρός με την επιστολή και το βίντεο μανιφέστο του, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, ο Ξηρός εμφανίζεται ως μέλος – μύθος της 17Ν, ενώ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα μελλοντικά του χτυπήματα. Παράλληλα, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ηγέτης – καθοδηγητής διάφορων οργανώσεων, ζητώντας ενότητα στο αντάρτικο πόλης. Σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται αποφασισμένος να δράσει και για το λόγο αυτό η ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει τα μέτρα της.

Τις εκτιμήσεις αυτές εξέφρασε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο ΒΗΜΑ, λέγοντας: «Ο Χριστόδουλος Ξηρός πριν αρχίσει τα ένοπλα κτυπήματα προτίμησε να δώσει παρών με μια προσωπικού τύπου εμφάνιση. Σε δέκα τουλάχιστον σημεία μιλά για επερχόμενες ένοπλες επιθέσεις. Ερχεται με τη φόρα της απόδρασής του, της υποδοχής του από τους συντρόφους του, με τα απωθημένα της πίεσης από την σύλληψη και τον εγκλεισμό του και της αίσθησης ότι είναι μέλος-μύθος της 17Ν που επιστρέφει.

»Στο μανιφέστο του προσπαθεί να προσεγγίσει την κοινή γνώμη με θέματα όπως τους ανέργους, τους αστέγους, τους θανάτους από τα μαγκάλια, τους αυτόχειρες, τα θύματα των ναρκωτικών… Προσπαθεί έτσι να δικαιολογήσει τα μελλοντικά κτυπήματα επιχειρώντας να λάβει λαϊκό έρεισμα, όπως ακριβώς έκανε και η 17Νοέμβρη. Ο 56χρονος ζητά “ραβδί” για τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους συνδικαλιστές μέχρι και για τους σεκιούριτι, ζητά ενότητα στο αντάρτικο πόλης, προσπαθώντας να επαναφέρει το κλίμα “φόβου” την περίοδο δράσης της 17Ν.

»Είναι φανερό ότι ετοιμάζει κτύπημα πιθανόν, ωστόσο, υπό οργάνωση που έχει ήδη εμφανισθεί. Ταυτόχρονα μας δείχνει πόσο αφελείς ήσαν κάποιοι υπεύθυνοι των φυλακών που του έδιναν άδειες, αφού δηλώνει υπερήφανος που τους ξεγέλασε…».

Σε ό,τι αφορά το βίντεο καθαυτό, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των αξιωματούχων της λεωφόρου Κατεχάκη, «ο Χριστόδουλος Ξηρός μιλά στο βιντεοσκοπημένο μανιφέστο του μέσα από το σπίτι που του έχουν προσφέρει σύντροφοί του, μιλά μπροστά από μαύρο παραβάν σε σταθερή κάμερα και διαβάζει τα κείμενά του μάλλον από χαρτί και όχι σε αυτόματο σύστημα ανάγνωσης (ότο κιου) όπως μπορεί να πιστέψει κάποιος αρχικά. Στο βίντεο αλλάζει το βλέμμα του προ το σημείο ανάγνωσης πέντε φορές.

»Είναι φανερό ότι το σύστημα υπόθαλψής του είναι σύνθετο, ισχυρό και έχει επαφή με το κεντρικό επιτελείο του αντάρτικου πόλης. Οι φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, του Αρη Βελουχιώτη, του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, που εικονίζονται πίσω του, παραπέμπουν όχι μόνο στην 17Ν αλλά και σε οργανώσεις όπως οι «ΟΠΛΑ», «Θανάσης Κλάρας» αλλά και τις «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» που έχουν εμφανισθεί την τελευταία πενταετία..»Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ στέκονται ακόμη στα εξής πέντε σημεία:

  • Στο κείμενό του ο Χριστόδουλος δεν έχει μηδενιστικές αναφορές όπως η «Συνωμοσία των Πυρήνων ν της Φωτιάς» αλλά μιλά αμέσως για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα όπως παραδοσιακές ένοπλες οργανώσεις – η 17Ν, ο ΕΛΑ και άλλες που έδρασαν προσφάτως.
  • Δεν αναφέρει οτιδήποτε για τις καταγγελλόμενες επαφές του στην φυλακή με μέλη των «Πυρήνων» ή άλλους αντάρτες πόλης.
  • Κάνει αναφορές για «ανάγκη ενότητας στο εγχώριο αντάρτικο πόλης», συμπληρώνοντας «δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαφωνούμε. Εχουμε πόλεμο». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι και οι αναφορές του 56χρονου δραπέτη δείχνουν ότι υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες στην ομάδες ένοπλης δράσης.
  • Στα κείμενά του μιλάει και σαν εκπρόσωπος «λαϊκού κινήματος» και ζητά να υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης σε κάθε γειτονιά και άλλες σχετικές κινήσεις που παραπέμπει σε κείμενα κι αντιεξουσιαστικών ομάδων.
  • Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι στο κείμενο του υπάρχει και έμμεση αναφορά στην υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» που μιλά για «τη δημοκρατία σας έχει αποθάνει προ πολλού και το εξάμβλωμα που έχει απομείνει είναι τόσο εξόφθαλμα φασιστικό που εξέχουν γύρω του οι αγκύλες της σβάστικας».

Ήδη, υπάρχει «κόκκινος συναγερμός» και κατάσταση πλήρους επιφυλακής στην ΕΛ.ΑΣ. και έχουν ζητηθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην φρούρηση υψηλών προσώπων με αλλαγή δρομολογίων, επιτήρηση γύρω κτιρίων, έλεγχο παρκαρισμένων αυτοκινήτων και άλλα σχετικά μέτρα, που παραπέμπουν σε «εποχή 17Ν».

Newsroom ΔΟΛ