Ο Κυπριακός Τύπος, 21 Ιανουαρίου 2014

Η μη επιβεβαίωση ή διάψευση πληροφοριών για ποινική δίωξη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, η προειδοποίηση του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή ότι θα ήταν ριψοκίνδυνη η απόρριψη της διζωνικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, η πιθανή απελευθέρωση καταθέσεων από την Τράπεζα Κύπρου, και η θέση του ΑΚΕΛ ότι η μόνη επιλογή για το Κυπριακό είναι η ομοσπονδία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Σφίγγα ο Εισαγγελέας για δίωξη Δημητριάδη”, γράφει ότι σφίγγα ήταν χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αναφορικά με τις πληροφορίες για ποινική δίωξη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, παρά τις προσπάθειες για διάψευση ή επιβεβαίωση του χθεσινού πρωτοσέλιδου της εφημερίδας. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συζήτησε χθες τηλεφωνικά το Κυπριακό με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι. Επίσης, γράφει ότι γίνονται αλλαγές στο Μακάρειο και στο Γενικό Νοσοκομείο, που αφορούν την πιο αποτελεσματική και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών, όπως είναι η καλύτερη διαχείριση των νοσηλευτικών κλινών, αλλά και η γρηγορότερη εξυπηρέτηση σε σχέση με τον καθορισμό των ραντεβού.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Μην αγγίζετε τη διζωνική”, γράφει ότι ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Μάθιου Κιντ, σε συνέντευξη στο “sigmalive”, προειδοποίησε ότι είναι ριψοκίνδυνη η απόρριψη των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και κατ` επέκταση της διζωνικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συμφωνία των δύο πλευρών. Γράφει, επίσης, ότι σφοδρή επίθεση κατά της ΕΤΥΚ και των μελών της στον Συνεργατισμό, που αρνούνται να αποδεχθούν τις μειώσεις μισθών κατά 15%, εξαπέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, και μίλησε για υπέρ-προνόμια που πρέπει να εγκαταλειφθούν. Επίσης, γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί στη βάση της αρχής της αυτοδιάθεσης.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Προς απελευθέρωση €900 εκατ.”, γράφει ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2013, ενδέχεται τέλος του μήνα να απελευθερωθούν από την Τράπεζα Κύπρου καταθέσεις €900 εκ., που αφορούν κεφάλαια που είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα Κύπρου υπό μορφή γραμματίων. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χρησιμοποίησε χθες σκληρή γλώσσα για τις μισθολογικές αυξήσεις των τραπεζικών υπαλλήλων και ειδικότερα εναντίον της ΕΤΥΚ. Επίσης, γράφει ότι η Λευκωσία, ενόψει των επαφών σήμερα στις Βρυξέλλες του Τούρκου Πρωθυπουργού, επιχειρεί να στείλει μήνυμα προς την Άγκυρα μέσω της ΕΕ πως η Λευκωσία έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για την επίτευξη συμφωνίας στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος και πως τώρα είναι η σειρά της Άγκυρας.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Μόνη επιλογή η ομοσπονδία”, γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διαμήνυσε από την Κωνσταντινούπολη ότι μόνη επιλογή για λύση του Κυπριακού αποτελεί η ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διαίρεση της Κύπρου σε δύο κράτη. Γράφει, επίσης, ότι στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου να υπεραμυνθεί της αυθαίρετης και αντικοινωνικής απόφασης για δραστική μείωση των δικαιούχων της κοινωνικής σύνταξης, και ότι κόμματα και κοινωνικοί φορείς αντέδρασαν έντονα. Επίσης, γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος προέβη στην ωμή παραδοχή ότι η Κυβέρνηση γνοιάζεται πρωτίστως για τις εισπράξεις της φοροεπιδρομής της προς το λαό.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Μήνυμα προς την Άγκυρα”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες σήμερα. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε χθες ότι οι πρακτικές του παρελθόντος και τα υπέρ-προνόμια στις τράπεζες και τις συνεργατικές πιστωτικές εταιρείες δεν μπορούν να συνεχιστούν σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Επίσης, αναφέρεται στις βίαιες συγκρούσεις στην Ουκρανία χθες, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς έστειλε τον ανώτατο του σύμβουλο να οργανώσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους φιλο-Ευρωπαίους διαδηλωτές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Σφραγισμένα τα χείλη του Γ.Ε. για την υπόθεση της ΚΤΚ”, γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αρνήθηκε χθες να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες ότι προτίθεται να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης ανακοίνωσαν χθες ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου βρίσκεται σε φάση ομαλοποίησης. Επίσης, γράφει ότι υπεραστικό τραμ, παράκτιες προβλήτες, ενέργεια από φύκια και νέο κανάλι ήταν μερικές από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν χθες από φοιτητές αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, που ασχολούνται με το “Famagusta Ecocity Project”.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)