Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Γριβέας – Βάτσικα για το σκάνδαλο του Τ.Τ.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα από το ειρηνοδικείο του Westminster του Λονδίνου, στο οποίο παραπέμφθηκαν μετά τη σύλληψή τους από τις βρετανικές αρχές για την υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Ο ειρηνοδίκης επέβαλε χρηματική εγγύηση 50.000 στερλινών στον καθένα, ενώ τους ζήτησε να παραδώσουν τα διαβατήρια των ιδίων και των δυο παιδιών τους. Επίσης τους ζητήθηκε να παρουσιάζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα του Κίνγκστον, όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους, ενώ θα πρέπει να έχουν τα τηλέφωνά τους ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών αρχών.

Το δικαστήριο όρισε δικάσιμο για τις 3 Φεβρουαρίου, οπότε θα εξετασθεί αν δικαιολογείται το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή τους.

Το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα συνελήφθησαν σήμερα από τις βρετανικές αρχές σε συνεργασία με τις ελληνικές διωκτικές αρχές, έπειτα από διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ο συνήγορός τους έκανε λόγο για παράδοσή τους.

Παράλληλα, έχει δοθεί ήδη εντολή για το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία και έχουν ήδη δεσμευθεί περιουσιακά τους στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται μία πετρόκτιστη βίλα στην Πεντέλη, ένας πύργος στο Οίπυλο της Μάνης, μία εξοχική κατοικία στην ορεινή Ευρυτανία, μεταξύ άλλων. Στο εξωτερικό, το ζεύγος διαθέτει και άλλα ακίνητα στα οποία περιλαμβάνονται ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, ιδιόκτητη κατοικία στο Σίτι του Λονδίνου, γραφεία της εταιρείας τους στο κέντρο του Λονδίνου καθώς και μία βίλα στις ελβετικές Άλπεις.

Σύμφωνα με όσα παρατίθενται στο πόρισμα της Εισαγγελέως Π. Παπανδρέου για την «υπόθεση Γριβέα-Βάτσικα» το ζευγάρι έλαβε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 συνολικό ποσό ομολογιακού δανείου 17 εκ. ευρώ για τη νεοσύστατη, όπως τονίζει η κ. Παπανδρέου, εταιρεία C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών με κύριο αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, κυρίως ιατρικού αντικειμένου. Τα χρήματα του δανείου χορηγήθηκαν αμέσως και χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις καθώς , όπως τονίζει η εισαγγελέας, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, με δυσκολία έφτανε τα 3 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων, ποσό δηλαδή περίπου 15 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε από τους δύο συζύγους και βασικούς μετόχους της δανειολήπτριας εταιρείας και δαπανήθηκε για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών που είχαν αρνητική θέση. Επιπλέον όπως καταλογίζεται από την Εισαγγελέα το ΤΤ συνέστησε την εταιρεία, Postbank Green Institute από κοινού με την C&C International με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Μάλιστα η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα ενώ η νέα εταιρεία έλαβε δάνειο από το ΤΤ ποσού 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας τα χρήματα του δανείου, μέσω τιμολογήσεων για διαφημιστικές προβολές ή συνέδρια κ.α φαίνεται να διατέθηκαν σε άλλες εταιρείες του ζεύγους.