Έντονη η δραστηριότητα των ομογενών μας στην Μελβούρνη

«Το 2014 θα είναι ιστορικός σταθμός για την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης με την ανέγερση του νέου Κοινοτικού κτιρίου, στο κέντρο της πόλης της Μελβούρνης, όπου θα στεγάζεται το Πολιτιστικό μας Κέντρο. Συνάμα θα είναι και ιστορικής σημασίας για την Ελληνική Παροικία της Αυστραλίας και της Διασποράς, κάτι που θα μας κάνει όλους υπερήφανους».

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, κατά τον απολογισμό του στη χθεσινή γενική συνέλευση των μελών του οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαστεργιάδης σημείωσε:
«Πέρα από τον έντονο συμβολικό χαρακτήρα του νέου κτιρίου, το Πολιτιστικό Κέντρο θα είναι ζωντανός χώρος δημιουργίας που θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση στο οποίο όλη η παροικία θα έχει πρόσβαση». Επίσης έκανε έκκληση για συνένωση των δυνάμεων της ομογένειας λέγοντας:
«Με την έναρξη της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου καλούμε όλη την παροικία και όλες τις παροικιακές οργανώσεις να συνεργαστούμε για να κάνουμε το όνειρό μας μια πραγματικότητα. Το 15όροφο νέο κτίριο θα ανήκει σε όλες τις παροικιακές οργανώσεις και θέλουμε την συμμετοχή τους».
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργιάδης, μεταξύ άλλων, το Πολιτιστικό Κέντρο θα προσφέρει:
*Εκπαίδευση και παιδεία, όπου θα λειτουργούν τάξεις με μαθήματα Ελληνικών σε όλα τα επίπεδα αλλά και αρχαίων Ελληνικών. «Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο θα γίνει ο κόμβος της Ελληνικής Παιδείας στην Αυστραλία» είπε.
* Πολιτισμός, όπου με κεντρικό άξονα τον Ελληνικό Πολιτισμό θα δίνονται διαλέξεις, θα γίνονται συζητήσεις και θα παρέχονται μαθήματα με έμφαση την δημιουργικότητα του ελληνικού πολιτισμού μας. Επίσης θα δοθεί έμφαση στην προώθηση του πολιτισμού που δημιουργείται στην Διασπορά.
• Με την δημιουργία του νέου κτιρίου, θα δοθεί στην Ελληνική Κοινότητα αλλά και στην Ελληνική Παροικία η μοναδική ευκαιρία να κάνει πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις στον Πολιτικό χώρο της Αυστραλίας, να συμμετέχει στις πολιτικές αποφάσεις που κρίνουν και επηρεάζουν όλους τους ομογενείς ως πολίτες της πολυπολιτιστικής Αυστραλίας.

Τόνισε, επίσης, ο κ. Παπαστεργιάδης:
«Θα ζητήσουμε στα θέματα πολιτικής και πολιτιστικής σημασίας την συμβολή και συνεργασία άλλων εθνοτήτων και με τις παροικίες αυτές θα προσπαθήσουμε να χαράξουμε με ενιαία πολιτική για τα δεδομένα της Αυστραλίας».
Τέλος για νεοφερμένα άτομα από την Ελλάδα είπε ότι θα ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία να υπάρχει η ανάλογη υποστήριξη αλλά και στο νέου κτίριο θα υπάρχουν χώροι όπου θα μπορούν να συναντηθούν οι νεοαφιχθέντες και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές και υπηρεσίες της Κοινότητας.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 2013

Mε επιστολή προς τον υπουργό Οικονοµικών της Ελλάδας, κ. Γιάννη Στουρνάρα, το Δ.Σ. της Κοινότητας µετέφερε τις ανησυχίες και το ενδιαφέρον των µελών και της παροικίας γενικότερα, για τις προγραµµατιζόµενες αλλαγές στη φορολόγηση των οµογενών.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατεδάφισης του παλαιού κοινοτικού κτιρίου και άρχισε η οικοδόµηση του νέου, στο οποίο θα στεγασθεί το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο και όπου µέχρι τώρα έχει κατασκευαστεί και όγδοος όροφος.

Tην υποστήριξη της παροικίας έχει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητά µας, καθώς ολοένα και περισσότεροι σύλλογοι, οργανισµοί και επιχειρήσεις αναγνωρίζοντας τη σηµασία του για την οµογένεια και τον Ελληνισµό, ενισχύουν την προσπάθεια αυτή.
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίσθηκαν τα Σεµινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισµού µε τη συµµετοχή µεγάλου αριθµού ατόµων, αλλά και πανεπιστηµιακών και άλλων ειδικών που παρουσίασαν µια σειρά από ενδιαφέροντα θέµατα. Ο υψηλός αριθµός εγγραφών και γενικά η ανταπόκριση του κοινού αποτελεί εγγύηση για τη συνέχισή τους στο µέλλον.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, χιλιάδες άτοµα κατέκλυσαν την ελληνική οδό Λόνσντεϊλ για να απολαύσουν τη δωρεάν συναυλία του δηµοφιλή τραγουδιστή, Μιχάλη Χατζηγιάννη, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ».

Επιτυχημένη ήταν επίσης και η διοργάνωση του Φεστιβάλ Συγγραφέων από το Φεστιβάλ Αντίποδες και την Κοινότητά µας, που πέρυσι ήταν αφιερωμένο στον µεγάλο Έλληνα ποιητή Καβάφη
Εγκαινιάστηκε η καµπάνια για να αναβαθµίσουν τα µέλη τη συνδροµή τους σε Premium.
Το Φεστιβάλ «Αντίποδες», σε συνεργασία µε το δίκτυο Ελληνοαυστραλών γυναικών «Foοd for Thought» διοργάνωσε στις αρχές Σεπτεµβρίου, στο The Wheeler Centre, µια ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση µε τον δικαστή Αιµίλιο Κύρου.

Περισσότεροι από διακόσιοι συγγενείς, συνεργάτες και φίλοι του αείµνηστου Πλούταρχου Δεληγιάννη συµµετείχαν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιµήν του από την Κοινότητά µας, τον Εργατικό Σύνδεσµο «Δηµόκριτο», τον Πολυεθνικό Ραδιοφωνικό Σταθµό 3ΖΖΖ (Επιτροπή Ελλήνων Εκφωνητών), τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσµο Μελβούρνης και την Παγκόσµια Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Σε συνεργασία µε την οργάνωση των «Πρεσβευτών της Ελλάδας» η Κοινότητά µας διοργάνωσε ειδικό έρανο µέσω των σχολείων µας για τη συγκέντρωση χρηµάτων προς ενίσχυση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, στην Αθήνα.

Συνάντηση µε τον οµοσπονδιακό υφυπουργό Οικονοµικών, Αθανάσιο Συνοδινό, είχαν µέλη του Δ.Σ. της Κοινότητας, ο οποίος και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα χρηµατοδοτήσει µε το ποσό των $455.000 το υπό ανέγερση Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο.
Πηγή: Neoskosmos.com