Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Ιανουαρίου 2014

Η ολοήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή, ο απόηχος από το περιστατικό της νεκρής 40χρονης Ρουμάνας μητέρας στην Λάρνακα, οι τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο και η απόφαση του Συνεργατισμού να προχωρήσει σε 100 πλεονασμούς, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Να κινηθούμε στη λογική του εφικτού” γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς να κινηθούν στην πολιτική του εφικτού κατά την συζήτηση που έχει αρχίσει στο Εθνικό Συμβούλιο και αφορά την τακτική και την στρατηγική στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ενώ η Ελλάδα προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων στην Κύπρο εξακολουθούν να είναι διπλάσιες και τριπλάσιες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δόθηκε άδεια για τον πρώτο ηλιοθερμικό σταθμό, η δαπάνη του οποίου θα ανέλθει στα 195 εκ. ευρώ και θα δημιουργήσει πέραν των 100 θέσεων εργασίας.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Ψάχνουν το λάθος μ ΄ έρευνες επί ερευνών” γράφει ότι νέες συγκλονιστικές παράμετροι του κοινωνικού δράματος που ζει από προχθές η Κύπρος με τον θάνατο της Ρουμάνας στην Λάρνακα έρχονται στην επιφάνεια με τους αρμοδίους να διατάζουν έρευνες επί ερευνών. Αλλού γράφει ότι τις διαφορετικές σχολές σκέψης που υπάρχουν ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε ότι αφορά την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στο Κυπριακό, επιβεβαίωσε η χθεσινή ολοήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως παραμένει στο ΧΑΚ η Τράπεζα Κύπρου.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Μεσολαβητής ο πρέσβης ΗΠΑ” γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή, μεταφέροντας κατά την διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μήνυμα από την Αγκυρα, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη θέση της ε/κ πλευράς για μια κυριαρχία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι γείτονες της 40χρονης Ρουμάνας στην Λάρνακα γνώριζαν για την κατάσταση και όπως ισχυρίζονται είχαν τηλεφωνήσει και στο Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας χωρίς όμως να έχουν οποιαδήποτε ανταπόκριση. Αλλού γράφει ότι προχωρεί σε 100 πλεονασμούς ο Συνεργατισμός.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο ” Ποιος λέει την αλήθεια;” γράφει ότι με σημείωμα του προς τους κοινωνικούς εταίρους το Υπουργείο Εργασίας εισηγείται, μεταξύ άλλων, να λαμβάνεται υπόψη το όριο των 1.191 ευρώ μηνιαίως για νοικοκυριό με δύο άτομα, αλλά ο ΥΠΟΙΚ αρνείται κάτι τέτοιο. Αλλού γράφει ότι περιτονίτιδα η αιτία θανάτου της 40χρονης Ρουμάνας μητέρας στην Λάρνακα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση ευελπιστεί να περάσει από την Βουλή τον νόμο πλαίσιο, ο οποίος θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθήσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών για ιδιωτικοποίηση τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα αναφέρει ότι λόγω της αδιαλλαξίας της ΕΤΥΚ, το ΔΣ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας δεν είχε άλλη επιλογή από τις απολύσεις 100 υπαλλήλων. Αλλού αναφέρεται σε υποστηρικτές της γραμματικής στο Κέιμπριτζ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να φύγουν οι απόστροφοι από αναγραμμένα σήματα στον δρόμο ώστε να βοηθηθούν οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παραμένει στο ΧΑΚ η Τράπεζα Κύπρου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly” αναφέρεται στις συνθήκες θανάτου της 40χρονης Ρουμάνας μητέρας στην Λάρνακα με τους αρμοδίους να ψάχνουν για απαντήσεις στο τι πήγε λάθος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ομορφιά και ηρεμία του πάρκου Αθαλλάσας με σχετική φωτογραφία. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους Paul-Henri Arni, ο οποίος ανάλωσε την ζωή του για την ανεύρεση αγνοουμένων σε όλο τον κόσμο.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ)