Οι «κόκκινες γραμμές» που θα θέσει η κυβέρνηση στο αυριανό Eurogroup και τα ανοιχτά ζητήματα

Για ασφυκτικό πρέσινγκ και γκρίνια κυρίως από τους Βόρειους, προετοιμάζεται ο υπουργός Οικονομικών εν όψει του EUROGROUP της Δευτέρας, οπότε οι επικεφαλής της Τρόικα που θα είναι παρόντες, θα απαριθμήσουν μια προς μια τις καθυστερήσεις που έχουν καταγράψει στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και τις εστίες δημοσιονομικού κινδύνου σε μέτρα που έχουν εφαρμοστεί αλλά κατά την άποψη τους είτε δεν μπορούν να αποδώσουν τα προσδοκώμενα, όπως ο νέος φόρος ακινήτων, είτε θα έχουν επιφέρουν μεγαλύτερες απώλειες εσόδων, όπως η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση. Είναι ενδεικτικό ότι από το Νταβός ο ΒόλφγκανγκΣόιμπλε απένειμε εκ νέου τα εύσημα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αφήσει τη παραμικρή χαραμάδα χαλάρωσης, ενώ υπεραμύνθηκε της συνταγής λιτότητας υποστηρίζοντας ότι οι καλύτεροι… μαθητές είναι οι χώρες σε πρόγραμμα, δηλαδή η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος.

Ο κ. Στουρνάρας, που για πρώτη φορά θα προεδρεύσει του ECOFIN τη Δευτέρα, επιμένει, πάντως, ότι τα επιχειρήματα της Αθήνας για το «κενό» του 2014 και του 2015 είναι ισχυρά, μεταφέροντας το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, όπως επίσης να δεσμευθεί για το 2015, χωρίς να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το Χρέος.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα- η Τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμα στα νέα στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών το τελευταίο 48ωρο- το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο «κενό» του 2015, το οποίο σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών υπολογίζεται στα περίπου 3 δισ ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση θα γίνει σε άλλη βάση όταν δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους, καθώς τότε και επισήμως το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί αφενός να βρει περίπου 700 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά (ένστολοι και δικαστικοί) αλλά και περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση μετά από την ανατροπή της μισθολογικής πολιτικής.

Γιώργος Παππούς

Πηγή: iefimerida.gr