Η Διακομματική για τους Απόδημους

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ  ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό (συγγνώμη, αλλά εκείνο το «διασπορά» και λάθος είναι και να αλλάξει πρέπει) δεν υπήρξε όσο διαφωτιστική την περιμέναμε και όσο την είχε ανάγκη αυτή την ώρα ο εκτός συνόρων ελληνισμός, που βάλλεται από ορισμένους (λίγους ευτυχώς) που εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία, προσπαθούν να βάλουν ψυχολογικά εμπόδια στις γέφυρες που άρρηκτα τον ενώνουν με την γενέτειρα.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, είχε την υποχρέωση να ενημερώσει την Επιτροπή τόσο για τα θέματα, προβλήματα και αιτήματα που απασχολούν τους ομογενείς μας όσο και για την πολιτική της Κυβέρνησης επ΄ όλων αυτών. Ο υπουργός, προσπάθησε φιλότιμα να ανταποκριθεί στο πρώτο, δεν άγγιξε καν το δεύτερο. Ενώ έθεσε κάποια σοβαρά ζητήματα, όπως το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και το ιατροφαρμακευτικό, παρέλειψε  το «δια ταύτα».

Σε έναν βαθμό το «δια ταύτα» δεν θα μπορούσε εξ αντικειμένου  να το δώσει. Εδώ είναι που μπαίνει το διαρκώς επαναλαμβανόμενο από τη στήλη αυτή -και ομογενειακούς φορείς- «αίτημα» για σύσταση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού. Μόνον ένας υπερκομματικός υπουργός Απόδημου Ελληνισμού μαζί με την παράθεση των προβλημάτων θα μπορούσε να δρομολογήσει και τη λύση τους.

Ωστόσο, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει για λόγους δικαιοσύνης, ότι ο κ. Γεροντόπουλος προσφέρθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, να διευκρινίσει όλες τις απορίες και να δώσει όλα τα στοιχεία που θα του ζητούντο από τα μέλη της Επιτροπής και, κυρίως από  την αντιπολίτευση, όπως άλλωστε επιτάσσει και ο θεσμικός της ρόλος.

Δυστυχώς, ερωτήματα δεν υποβλήθηκαν, απορίες δεν εκφράστηκαν και στοιχεία δεν ζητήθηκαν!  Ακόμη και  ο ομιλητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Δημ. Τσουκαλάς, μία γενικόλογη τοποθέτηση έκανε, αρκούμενος σε μία λακωνική δήλωση ότι «θέσεις και απόψεις έχει το κόμμα του σε όλα τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό». Τόσο καλά!

Ούτε μία ερώτηση προς τον προσκληθέντα για ενημέρωση υπουργό!  Η ίδια τακτική και  από πλευράς δύο ακόμη βουλευτών  άλλων κομμάτων που έλαβαν το λόγο. Υποθέτει κανείς  πως άλλοι βουλευτές δεν θέλησαν να …αναμειχθούν στη συζήτηση! Άλλωστε, από τους 30 που είναι μέλη της Επιτροπής λιγότεροι από τους μισούς εμφανίστηκαν!

Αλλά πως θα γίνει ενημέρωση χωρίς ερωτήσεις; Ούτε καν όταν ειπώθηκαν από πλευράς υφυπουργού κάποια πράγματα για τα οικονομικά του ΣΑΕ. Κανείς δεν ρώτησε τι θα πει και ποιες είναι οι «αρμόδιες αρχές», τι ακριβώς  απέδωσε ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών, πιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις.  Πόσο είναι το συνολικό ποσόν που έχει λάβει το ΣΑΕ κλπ.  Αφέθηκε να υπερίπταται της αιθούσης μια θολούρα γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα!

Μα και κανείς δεν ζήτησε από τον Υφυπουργό να εξηγήσει με λεπτομέρειες την κυβερνητική πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Μπορεί  έτσι να εργάζονται θεσμικά οι Επιτροπές της Βουλής. Οι ομογενείς, όμως, άλλα περιμένουν…

Τελευταίο αλλά  πολύ σημαντικό: Βοηθούσης και της  συναινετικής παρουσίας του Προέδρου της Επιτροπής κ. Αναστασιάδη, διαφάνηκε διάθεση για συναίνεση στην τελική διαμόρφωση του υφιστάμενου Νομοσχεδίου και στην ψήφισή του. Είθε.

Υστερόγραφο: Ευχαριστούμε τον κ. Υφυπουργό για την πρόσκληση. Και προς το Προεδρείο: Ασφαλώς η λύση δεν θα είναι να γίνονται του λοιπού κεκλεισμένων των θυρών οι συνεδριάσεις της Επιτροπής!..