Ένοχη για το φόνο της συγκατοίκου της κρίθηκε και πάλι η Αμάντα Νοξ

Φλωρεντία, Ιταλία
Δικαστήριο της Φλωρεντίας ανέτρεψε τη δικαστική αθώωση της Αμάντα Νοξ επαναφέροντας την αρχική καταδίκη, επιβάλλοντας στην Αμερικανίδα φοιτήτρια ποινή κάθειρξης 28 ετών και έξι μηνών για το φόνο της Βρετανίδας συγκατοίκου της Μέρεντιθ Κέρτσερ στην Περούτζια το 2007. Ένοχος κρίθηκε και ο Ιταλός Ραφαέλε Σολετσίτο, πρώην σύντροφος της Νοξ, στον οποίο επιβλήθηκε 25ετής ποινή κάθειρξης.

Η Αμάντα Νοξ βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Η Αμάντα Νοξ βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Η επανεκδίκαση διεξήχθη ερήμην της κατηγορουμένης, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τελική έκβαση της υπόθεσης θα εξαρτηθεί από την εκδίκαση μίας ακόμη έφεσης, και σε περίπτωση οριστικής καταδίκης η Νοξ θα πρέπει να εκδοθεί από τις ΗΠΑ για να εκτίσει την ποινή κάθειρξης.

Ο Ραφαέλ Σολετσίτο παραμένει ελεύθερος εν όψει τελικής επιβεβαίωσης της ετυμηγορίας από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, αλλά του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Το δικαστήριο της Φλωρεντίας επικύρωσε την αρχική καταδίκη της Αμάντα Νοξ το 2009.

Τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Νοεμβρίου 2007 η Μέρεντιθ Κέρτσερ, φοιτήτρια από το Λιντς, 21 ετών, βρέθηκε ημίγυμνη σε μια λίμνη αίματος στο δωμάτιο που μοιραζόταν με την Αμάντα Νοξ στην Περούτζια. Το σώμα της έφερε 47 μαχαιριές, ενώ η νεκροψία έδειξε ότι είχε βιαστεί.

Η Νοξ και ο Σολετσίτο είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό το 2009 σε 26 και 25 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα για τη δολοφονία της Κέρτσερ.

Τον Οκτώβριο του 2011 αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό, όμως η απόφαση ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας τον Μάρτιο, το οποίο έκανε δεκτή την προσφυγή των εισαγγελέων της Περούτζια διατάσσοντας την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ