ΟΚυπριακός Τύπος, 31 Ιανουαρίου 2014

Η απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για αποδέσμευση 950 εκ. ευρώ, η υπόθεση “Αριστοτέλης” και οι αντιδράσεις κομμάτων, οι επαφές της τρόικας στην Κύπρο, η αύξηση των κρουσμάτων AIDS και η αγορά από την Google της εταιρείας με έδρα το Λονδίνο του κυπριακής καταγωγής 37χρονου Ντέμη Χασάμπη, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου
Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ανάσα στην αγορά από την Τρ. Κύπρου” γράφει ότι ανακούφιση και κλίμα αισιοδοξίας προκάλεσε στην αγορά και ευρύτερα στην κοινωνία η απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να αποδεσμεύσει καταθέσεις ύψους 950 εκ. ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απορρίφθηκε αίτημα του Ανδρέα Βγενόπουλου για ακύρωση επίδοσης κλητηρίου εντάλματος, που του έγινε σε υπόθεση αγωγής για την έκδοση ομολόγων και αξιογράφων. Αλλού γράφει για αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV σε ηλικίες 10-30 ετών και ότι τα εννέα έφθασαν τα κρούσματα AIDS μέσα σε δύο μήνες.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Δοκιμάζει αντοχές” γράφει ότι παρά τις επιφυλάξεις της τρόικας, η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε χθες στην αποδέσμευση από σήμερα καταθέσεων ύψους 900 εκ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ αφήνει αιχμές για “Αριστοτέλη” αλλά δεν θέτει θέμα Κενεβέζου, ενώ συνεχίζεται η κόντρα των κομμάτων επί του θέματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κράτος επιστρέφει στην άτυχη Ρουμάνα, υπό μορφή επιδόματος ταφής, το επίδομα που της στέρησε όταν ζούσε.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Αποδεσμεύονται 190 εκ. ευρώ” γράφει ότι η απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για τα εξαμηνιαία γραμμάτια προϊόν του bail in, σηματοδοτεί άμεση αποδέσμευση ποσού ύψους 190 εκ. ευρώ των οποίων η περίοδος κατακράτησης λήγει σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “αγόρασαν αχρείαστο εξοπλισμό 1,5 εκ. ευρώ – εγκαταστάθηκε στην Cyta μόνο στα χαρτιά αλλά τελικά έγινε εξαρτήματα”. Αλλού γράφει ότι την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας DeepMind με έδρα το Λονδίνο, του κυπριακής καταγωγής 37χρονου Ντέμη Χασάμπη εξαγόρασε η Google έναντι 400 εκ. δολαρίων.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Σφίγγουν κι άλλο τα λουριά” γράφει ότι οι τροϊκανοί ξεσκονίζουν το νόμο “ομπρέλα” για να διασφαλίσουν δεσμευτική οροφή για τον κρατικό προϋπολογισμό, επιβάλλοντας το “νοικοκύρεμα”, που θέλουν στα δημόσια οικονομικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 κυβερνητικού νομοσχεδίου, ο στρατός θα μπορεί να επεμβαίνει σε “καταστάσεις κρίσεων ή μεμονωμένων επεισοδίων που απειλούν την ασφάλεια της ζωής ή της περιουσίας πολιτών της Δημοκρατίας”. Αλλού γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Κεντρικής τίθενται οι αιτήσεις συναλλαγών από ξένους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” υπό τον τίτλο “Κάτω η Χούντα” γράφει ότι μετά την κατάργηση των ωραρίων στα καταστήματα, μειώνουν μισθούς των υπαλλήλων και εισφορές των εργοδοτών στον τραπεζικό τομέα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε εξαφάνιση της μεσαίας τάξης και εξαθλίωση των χαμηλόμισθων. Αλλού γράφει ότι έκαναν την Κύπρο διεθνώς ρεζίλι με την υπόθεση της 40χρονης Ρουμάνας στη Λάρνακα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό ποντίκι” υπό τον τίτλο “Δεν έχω πρόβλημα να αποκτήσω ταυτότητα του ψευδοκράτους!” αναφέρεται σε δήλωση Δημοτικού Συμβούλου που είναι εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ και διερωτάται τι προτίθεται να κάνει το κόμμα. Σε άλλο θέμα γράφει πως “έτσι `κούρεψε` η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ τους ανάπηρους”. Αλλού γράφει ότι “350 χιλιάδες απέσυρε το Επιτελείο Λιλλήκα στις 15/3/03” προ της αποφάσεως του Γιούρογκρουπ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Η Τράπεζα Κύπρου απελευθερώνει 950 εκ. παγωμένων καταθέσεων” αναφέρεται στην απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για αποδέσμευση 950 εκ. ευρώ και σημειώνει ότι αποφασιστικοί παράγοντες ήταν η σημαντική βελτίωση ρευστότητας της τράπεζας και η σταθεροποίηση της καταθετικής βάσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η βροχόπτωση του Ιανουαρίου ήταν το 1/3 της κανονικής. Αλλού αναφέρεται στην αγορά από την Google της εταιρεία υψηλής τεχνολογίας DeepMind με έδρα το Λονδίνο, του κυπριακής καταγωγής 37χρονου Ντέμη Χασάμπη για 300 εκ. ευρώ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily” υπό τον τίτλο “Πίσω στα πόδια της” γράφει για την αποδέσμευση 950 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου που αντανακλά πεποίθηση στη σταθερότητα της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αντιδράσεις που ξέσπασαν για τον “Αριστοτέλη”. Αλλού γράφει για τις επαφές της τρόικας στο νησί.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)