Εργαζόμενοι ΜΜΜ: Αντίθετοι στους «εθελοντές ελεγκτές»

Με μια σκληρή ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ζητούν να γίνονται οι έλεγχοι των εισιτηρίων με «οργανωμένο τρόπο και από προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο, ώστε να «αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τραγικά γεγονότα που μέχρι και σήμερα συμβαίνουν».

Ειδικότερα, τα σωματεία των εργαζομένων στην εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) κάνουν λόγο για λανθασμένο τρόπο εκτέλεσης του έργου του ελέγχου των εισιτηρίων εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους «εθελοντές ελεγκτές», με τον «θεσμό των κυνηγών κεφαλών, με την μετατροπή του έργου σε εργολαβία και μάλιστα από προσωπικό με σχέση εργασίας με τις εταιρείες, αλλά και με την παροχή εργολαβίας σε τρίτους για την ευαίσθητη αυτή εργασία του ελέγχου κομίστρου».

«Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε να γίνουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι Εταιρίες δυνάμεις καταστολής και επιβολής ακραίων τρόπων επιβολής εξοντωτικών προστίμων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών».

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θάνατο του 18 χρόνου κατά τη διάρκεια ελέγχου σε όχημα τρόλεϊ τον περασμένο Αύγουστο, που «ανέδειξε, με τον πλέον τραγικό τρόπο, την εντελώς λάθος μέθοδο ελέγχου εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Πριν λίγες ημέρες στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), υπεγράφη η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ βάσει της οποίας, οι ελεγκτές θα αμείβονται με το μισό της αξίας των προστίμων που θα πληρώνουν οι επιβάτες που εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

Πηγή: Zougla.gr