Και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην Κεφαλονιά για τους σεισμόπληκτους

Αθήνα:
Εν πλω για την Κεφαλονιά βρίσκεται το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ εντός της ημέρας αποπλέει για το νησί και το αρματαγωγό «Χίος» για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.Το «Προμηθεύς» μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, και επιβαίνει ομάδα έξι ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το «Χίος» θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των σεισμοπαθών, καθώς διαθέτει 250 κλίνες.

Τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ύστερα από αίτημα του δημάρχου Κεφαλονιάς, Αλεξάνδρου Παρίση.

Το πρωί, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε σχετικά με την αποστολή τον πρωθυπουργό.

Η ομάδα των έξι ιατρών υποστηρίζεται από το σύστημα τηλε-ιατρικής «Φίλιππος» που υλοποιείται μέσω των δορυφορικών επικοινωνιών του πλοίου.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα κτίρια

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό, αλλά και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 1.000 σπίτια στο Αργοστόλι και το Ληξούρι, εκ των οποίων τα 500 έχουν υποστεί βλάβες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, τα κλιμάκια των μηχανικών υπολογίζουν πως περίπου το 5% επί του συνόλου των σπιτιών παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές.

Οι μηχανικοί που βρίσκονται στο νησί έκριναν ακατάλληλο το δημαρχείο Ληξουρίου, το οποίο αρχικώς είχε κριθεί κατάλληλο. Εξαιτίας όμως των μετασεισμών η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Αντιπροσωπεία της ΚΟ της ΝΔ στο νησί

Βουλευτές της ΝΔ θα βρεθούν την Κυριακή στο νησί προκειμένου να σχηματίσουν προσωπική γνώμη για την κατάσταση που επικρατεί. Η αντιπροσωπεία της ΚΟ της ΝΔ αποτελείται από τον γγ, Αθανάσιο Μπούρα, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, και τον αναπληρωτή του γενικού γραμματέα, Δ.Τσουμάνη.

Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στο νησί και τη Δευτέρα και, μεταξύ άλλων, θα ελέγξει την πορεία της εφαρμογής των κυβερνητικών αποφάσεων, που αφορούν την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και κτίρια.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν θα έχει στις 6 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, για να συζητήσουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς.

Ο κ. Μιχελάκης, όπως είχε προαναγγείλει, επικοινώνησε με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην ΕΕ, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εξασφάλισης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το σεισμόπληκτο νησί.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ