Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Φεβρουαρίου 2014

Ποικίλα θέματα προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες σήμερα. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην έναρξη ερευνών για πετρέλαιο από την εταιρεία TOTAL, στην πώληση της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Κύπρου στην Ουκρανία, στις εξελίξεις με την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης», στην επαναφορά επιδομάτων για ανάπηρους με βάση απόφαση του Υπουργικού και στις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της επίσκεψης της Αμερικανίδας ΥΦΥΠΕΞ σε Αθήνα και Λευκωσία. Ακόμη γίνεται αναφορά στις εξελίξεις με το πεντάχρονο αγοράκι της Ρουμάνας που ξεψύχησε την περασμένη βδομάδα στη Λάρνακα, στις νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του μνημονίου και σε αποφάσεις για αγορά τάφων στην Πέγεια.

 

Η «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριό της θέμα «Η TOTAL αρχίζει έρευνες για πετρέλαιο», γράφει ότι δόθηκε άδεια στη γαλλική εταιρεία για σεισμολογικές δραστηριότητες στα οικόπεδα 10, 6, 7 και 11. Αλλού αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου απαλλάγηκε από ένα ‘βαρίδι’ με την πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία έναντι 225 εκ. ευρώ.  Σε άλλο ρεπορτάζ η «Α» προβάλλει τις αναφορές του ΥΠΕΣ στη Βουλή ότι τα καθυστερημένα ενοίκια τ/κ περιουσιών φθάνουν τα 4 εκ. και ότι το Υπουργείο δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμη και σε εξώσεις.

«Ξεφορτώθηκε ακόμα ένα βάρος» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που αναφέρεται στην πώληση της θυγατρικής της Τράπεζας Κύπρου στην Ουκρανία για 225 εκ. ευρώ και στο γεγονός ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα. Σε άλλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η εφημερίδα γράφει ότι με απόφαση του Υπουργικού οι ανάπηροι παίρνουν πίσω το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Επίσης η «Σ» γράφει ότι το 2013 δέχθηκε πιέσεις η αγορά οχημάτων και μειώθηκαν οι εγγραφές κατά 28,1%.

Υπό τον τίτλο «Ανεβάζουν στροφές οι ΗΠΑ», ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα αναφέρεται σε ταξίδι-αστραπή της Αμερικανίδας ΥΦΥΠΕΞ στην περιοχή για ενίσχυση παρεμβάσεων στο Κυπριακό και για πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με Λευκωσία και Άγκυρα με στόχο την κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν. Αλλού προβάλλει τις εξελίξεις με το πεντάχρονο αγοράκι του οποίου η μητέρα απεβίωσε στη Λάρνακα και αναφέρει ότι τη γονική μέριμνα ανέλαβε το γραφείο ευημερίας. Επίσης ο «Φ» αναφέρεται σε μεγάλη ανάπτυξη στο χωριό Άλασσα με κατασκευή διαμερισμάτων κ.α. και ότι το θέμα συζητεί η επιτροπή μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Υπό τον τίτλο «Ανθρώπινη αλυσίδα κατά της λιτότητας» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της η «Χαραυγή» που αναφέρεται σε νέα παλλαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του μνημονίου στις 8 Φεβρουαρίου από 19 οργανώσεις, σημειώνοντας ότι ο λαός θα περικυκλώσει το τετράγωνο της Τρόικας. Αλλού αναφέρει ότι ο ΥΠΕΣ ‘τα βρήκε μπαστούνια’ και δέχθηκε ‘πυρ ομαδόν’ από δημάρχους και κοινοτάρχες για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Υπ. Παιδείας αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις και επιμένει σε ‘αποπροσανατολισμό’ σε σχέση με την ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης».

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο «Πόσα πάει ένα οικόπεδο στην Πέγεια;», γράφει στο κύριό της θέμα για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέγειας για δύο τιμές για αγορά τάφου από Κύπριους και αλλοδαπούς. Αλλού προβάλλει δηλώσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως για τις αδυναμίες του συστήματος με αφορμή το θάνατο της 40χρονης μητέρας σε διαμέρισμα-τρώγλη στη Λάρνακα. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στην πώληση της θυγατρικής της Τράπεζας Κύπρου στην Ουκρανία έναντι 225 εκ. ευρώ.

Η επίσης αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με τίτλο «Θαυμάσια φτερά» αναφέρεται στην αύξηση του αριθμού των πουλιών στους βιοτόπους της Κύπρου, με αφορμή την αυριανή μέρα προστασίας των υδροβιότοπων. Αλλού γράφει για τα αυξανόμενα κρούσματα κακοποίησης ζώων και ότι η Κύπρος έχει καταγγελθεί από ευρωπαϊκές οργανώσεις προστασίας των ζώων που την έχουν πρώτη στην λίστα με τις χώρες κακοποίησης. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα επιδόματα των αναπήρων.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΜ)