Επιστολή Σπυρόπουλου για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Παρέμβαση στο θέμα του αδρανούντος Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), πραγματοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με επιστολή του στον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο, ο πρώην συντονιστής Αμερικής κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στην επιστολή του ο κ. Σπυρόπουλος, ακολουθώντας “ακραία” γραμμή, ουσιαστικά “απαξιώνει” τη δράση των συλλόγων και των ομοσπονδιών υποστηρίζοντας ότι δεν παράγουν πλέον αξιόλογο έργο. Ζητά ένα ΣΑΕ που να στηρίζεται σε φυσικά πρόσωπα τα οποία και να ψηφίζουν μαζί με τις οργανώσεις, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις -που θα είναι πολλές- όπου το φυσικό πρόσωπο θα είναι συγχρόνως και μέλος μιας οργάνωσης…

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σπυρόπουλος στρέφεται κατά των συλλόγων και των ομοσπονδιών που τον στήριξαν και τον ψήφισαν να γίνει συντονιστής Αμερικής για το ΣΑΕ.  Και εάν, όπως λέει, οι οργανώσεις έχουν “κουραστεί” αυτός θα μπορούσε και όφειλε να είναι ένας σοβαρός λόγος να τις ενισχύσουν οι ομογενείς και ιδιαίτερα οι νέοι, συμμετέχοντες από κοινού με τους παλαιούς στα διοικητικά τους συμβούλια,  ώστε να περάσει προοδευτικά στα χέρια τους η σκυτάλη χωρίς κραδασμούς παράγοντας χρήσιμο έργο για την τοπική κοινωνία και τον ελληνισμό.

Την θεωρία περί ¨κουρασμένων» οργανώσεων το πρώτον λάνσαρε ο κ. Σπυρόπουλος τον Αύγουστο του 2013, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ”.  Εκεί, στις 29 του μήνα, ο πρώην συντονιστής Αμερικής, (σ.σ. με επιστολή του έχει γνωστοποιήσει την παραίτησή του) αναφερόμενος στις ομογενειακές οργανώσεις είχε υποστηρίξει:

“Οι οργανώσεις μας γέρασαν και ξεπεράστηκαν από τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μελών της κοινότητάς μας να μένουν αμέτοχοι σε συλλογικές δραστηριότητες. Εξυπηρέτησαν τον Ελληνισμό με επιτυχία για πολλές δεκαετίες αλλά φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει πλέον τον κύκλο τους. Οι κοινωνικές συνθήκες και δομές αλλάζουν και χρειάζονται νέα μοντέλα και φορείς να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης Ομογένειας”.

Έντεκα μέρες νωρίτερα, στις  18 Αυγούστου 2013 ο Θόδωρος Σπυρόπουλος έστελνε άλλη επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και αρμόδιους φορείς της ελληνικής πολιτείας, ζητώντας την κατάργηση των θέσεων Συντονιστών Εκπαίδευσης με έδρες το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο και την Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, καθώς και την ανάθεση της διοικητικής ευθύνης σχολείων των Πολιτειών των ΗΠΑ, στο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, Καναδά.

Βέβαια, όπως είναι γνωστό, το συντονιστικό Συμβούλιο Αμερικής καταλογίζοντάς του ότι το αγνοούσε συστηματικά, στράφηκε τελικά εναντίον του αποσύροντας την υποστήριξη στο πρόσωπό του ως συντονιστή, αν και ο ίδιος αμφισβήτησε καταστατικά τη δυνατότητα του συντονιστικού του να τον “παραιτήσει”.

Στην ίδια συνέντευξη  ερωτηθείς εάν πέθανε τελικά το ΣΑΕ και αν έγινε η κηδεία του, ο κ. Σπυρόπουλος είπε: «δεν γνωρίζω αν έγινε η κηδεία, αλλά δυστυχώς ο χρόνος έχει περάσει και βλέπουμε ότι με τις τελευταίες προσπάθειες που κάναμε πέρυσι για την αναδιαμόρφωση του νόμου να είναι οικονομικά ανεξάρτητο το ΣΑΕ δυστυχώς οι πόρτες που χτυπάμε δεν ανταποκρίνονται».

Αλλά αυτή η τελευταία φράση του κ. Σπυρόπουλου ότι δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους ομογενείς που απευθύνονται για την αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ, ακυρώνει αφεαυτής την πρότασή του για τα φυσικά πρόσωπα που τάχα  θα στηρίξουν το ΣΑΕ.

Σήμερα ο κ. Σπυρόπουλος στην επιστολή του προς το ΥΦΥΠΕΞ αναφέρεται στα όσα προηγήθηκαν της κατάρτισης του Νομοσχεδίου, με την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που είχε συστήσει ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ Κων. Τσιάρας, την δημόσια διαβούλευση που συντελέστηκε μετά την κατάρτιση του νομοσχεδίου και την σύσταση της Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής η οποία είχε άπαξ συγκληθεί προ του κυβερνητικού ανασχηματισμού του Ιουνίου 2013.

Στην επιστολή του ο κ. Σπυρόπουλος καυτηρίασε το γεγονός ότι στη διαβούλευση έλαβαν μέρος πολύ λίγα άτομα (τρείς Κοινότητες  και 36 ομογενείς) υποστηρίζοντας ότι το ΣΑΕ έχει απαξιωθεί στην ομογένεια και ότι θα έπρεπε πλέον το νέο ΣΑΕ να στηριχθεί σε φυσικά άτομα και όχι κοινότητες.

Βέβαια ο κ. Σπυρόπουλος δεν εξηγεί πως θα ήτανε εφικτό κάτι τέτοιο. Ενώ αποσιωπά το γεγονός ότι δεν ήταν οι ομογενείς που “γύρισαν την πλάτη” στο ΣΑΕ, αλλά το ΣΑΕ που δεν πλησίασε τους ομογενείς, αφοσιωμένο εξ αρχής σε άλλοτριο έργο, είτε αυτό λεγότανε Ιατρικά Κέντρα της Μαύρης Θάλασσας, είτε, αργότερα, προπαγάνδα των (τότε) κυβερνητικών θέσεων στο θέμα των Σκοπίων, αντίθετη με τη βούληση της ομογένειας…

Πάντως, όπως σχολίαζαν στην Αθήνα έγκυροι ομογενειακοί κύκλοι, “παράδοξο είναι ότι η επίθεση εναντίον της οργανωμένης ομογένειας μοιάζει να ενισχύεται με την προσωπική ανάμειξη του κ. Σπυρόπουλου”, ο οποίος, όπως του αναγνώριζαν, “εντούτοις, έχει προσφέρει σημαντικό έργο στον Απόδημο Ελληνισμό”.