“Έσπασε” το ρήγμα και έδωσε το νέο σεισμό στην Κεφαλλονιά!

Οπως δήλωσε στο Νewsit o καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Eυθύμιος Λέκκας ο οποίος βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στην Κεφαλονιά,  “ο σημερινός σεισμός που εκδηλώθηκε στις 5.10 το πρωί, είχε ένα μέγεθος της τάξης των 5,9 με 6 ρίχτερ. Ηταν ένας σεισμός ο οποίος ανήκει μέσα στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού της περασμένης Κυριακής και ουσιαστικά ταλαιπώρησε πάρα πολύ τους κατοίκους και τις κατασκευές. Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, ορισμένες κατασκευές της Παλικής χερσονήσου και του Ληξουρίου κατέρρευσαν και έχουμε κάποιους τραυματίες. Βέβαια έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Αργοστόλι όπου το ξενοδοχείο το οποίο διαμέναμε στάθηκε οριακά.

Από εκεί και πέρα θεωρώ οτι είναι ένας καινούργιος κλάδος του ρήγματος που έσπασε και έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό. Εχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια διαδικασία σεισμικής δραστηριότητας νέα και το επίκεντρο τοποθετείται στις δυτικές ακτές της Παλικής χερσονήσου, το ρήγμα είναι υποθαλάσσιο.

Εκείνο που πρώτα πρέπει να γίνει είναι βέβαια η αρωγή στους κατοίκους οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί και δεύτερον πρέπει να αρχίσει ξανά ο λεπτομερής έλεγχος των κατασκευών, καθώς ο πρώτος έλεγχος και οι πρώτες αυτοψίες σαφώς δεν ισχύουν γιατί έχουμε να κάνουμε με μια καινούργια κατάσταση. Στην ουσία ξεκινάμε από το μηδέν.

Το γεγονός πως μιλάμε για το ίδιο ρήγμα αλλά για νέα εστία είναι ανησυχητικό μέχρι ενός βαθμού γιατί μιλάμε για μια νέα κατάσταση την οποία τώρα εξετάζουμε και τώρα αξιολογούμε” είπε τέλος ο κύριος Λέκκας.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Δέκα ελαφρά τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτο. Όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, σε όλους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Επιβεβαίωσε επίσης πως από το σεισμό έπεσε ο μαντρότοιχος του νοσοκομείου αλλά άμεσα συνεργεία του δήμου άνοιξαν το δρόμο και το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά και όλο το προσωπικό είναι στις θέσεις του.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται ξανά στο Ληξούρι. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από το μεσημέρι.
Εξαιτίας του νέου σεισμού, αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν κλειστά μέχρι και την Τετάρτη και θα ανοίξουν ξανά την Πέμπτη.

Λίγο πριν τις 9.30 το πρωί άνοιξαν από τα συνεργεία του δήμου, τα σημεία που είχαν κλείσει στον δρόμο Αργοστολίου -Ληξουρίου, εξαιτίας κατολισθήσεων για να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη.

Στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου – Ληξουρίου, από τον νέο πρωινό σεισμό των 5,7 βαθμών Ρίχτερ, έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

Όσο αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται αυτή την στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβόληση το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου – Ληξουρίου.

Αυτή τη στιγμή, οι άνεμοι που πνέουν στον θαλάσσιο χώρο, μεταξύ των δύο περιοχών της Κεφαλονιάς, απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών, καθώς φτάνουν τα 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το e-kefalonia.net, κάτοικοι από χωριά της Παλικής λένε πως υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τεράστιες υλικές ζημιές στα σπίτια. Αποκλεισμένοι αναφέρουν ότι είναι οι κάτοικοι στα Χαυριάτα, ενώ ο δρόμος με το Ληξούρι παραμένει κλειστός.

Εκτός από τη συνεχή σεισμική ακολουθία, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κακό καιρό. Βρέχει συνεχώς κάνει κρύο. Το σκηνικό αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη και μόνο από το μεσημέρι της μέρας θα φτιάξει.

Πηγή:NewsIt.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ inKefalonia.gr – ΤΗΝ EUROKINISSI.gr KAI FACEBOOK / ELENI LOUKERI

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
FACEBOOK / ELENI LOUKERI
FACEBOOK / ELENI LOUKERI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: e-kefalonia.net
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: e-kefalonia.net

 

FACEBOOK / ELENI LOUKERI
FACEBOOK / ELENI LOUKERI

 

 

FACEBOOK / ELENI LOUKERI
FACEBOOK / ELENI LOUKERI