Όλγα Σαραντοπούλου: Χάνεται ο ελληνισμός

Η Όλγα Σαραντοπούλου μιλάει στην «Daily-Stories.gr» και στη Μαρία Νικολάου. Η κα Σαραντοπούλου είναι γιατρός, παιδί αποδήμων Ελλήνων, ζει στη Βιέννη και εκπροσωπεί τους απόδημους Έλληνες της Αυστρίας. Παράλληλα, είναι Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

Ο. Σαραντοπούλου: Χάνεται ο ελληνισμός

Για την Βιέννη

«Οι γονείς μου έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό μετά τον πόλεμο. Σήμερα είναι 2000 οι Έλληνες που ζουν  στην Βιέννη και  8.500 με 10.000 Έλληνες ζουν στην Αυστρία, οι περισσότεροι είχαν έρθει για να σπουδάσουν και έμειναν. Η Αυστρία είναι γνωστή στους Έλληνες  από τα χρόνια του Ρήγα. Οι σύγχρονοι Έλληνες μετανάστες έχουν  καταφέρει με την αξία τους να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στο Πανεπιστήμιο, σε όλες τις Κοινωνικές Τάξεις , να  είναι επιχειρηματίες.»

Για τους σύγχρονους Έλληνες μετανάστες

«Τώρα έχουμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης, πολλά νέα παιδιά, αλλά και μεσήλικες 50 χρονών 55 έρχονται στην Αυστρία αναζητώντας  ένα καλύτερο αύριο.»

Για τον απόδημο ελληνισμό

«Όσον αφορά τον απόδημο ελληνισμό σημειώνω ότι  είναι ένας πονεμένος ελληνισμός. Η πρώτη γενιά εγκατέλειψε την πατρίδα υπό άσχημες συνθήκες. Είμαι υπερήφανη γι αυτούς τους ανθρώπους γιατί  παρ’ όλες τις αντιξοότητες  κατάφεραν να κρατήσουν τη φλόγα για την πατρίδα ζωντανή. Είναι 7 με 10  εκατομμύρια  ο απόδημος ελληνισμός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.»

Για την ελληνική πολιτεία

«Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία δεν αγκαλιάζει τα ξενιτεμένα παιδιά της κι αυτό  πρέπει να αλλάξει διότι η δύναμης  του απόδημου ελληνισμού είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι ο ελληνισμός του εξωτερικού είναι εκείνος που μπορεί να συνδράμει να βγει η Ελλάδα και η Κύπρος από  αυτή την κρίση . Οφείλουμε, έχουμε χρέος όλοι μας να αγκαλιάσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού, να αγωνιστούμε για την διατήρηση της γλώσσας του, της ιστορίας, του πολιτισμού, της θρησκείας μας. Χάνονται γενιές, χάνεται ο ελληνισμός  και πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Ο ελληνισμός είναι μεγάλη δύναμης στα πέρατα της γης. Αν τον αγκαλιάσει η πολιτεία, αν επιτευχθεί μια αμφίδρομη σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοϋποστήριξης, τότε  μπορούμε να κάνουμε θαύματα μαζί, ενωμένοι και με ομοψυχία.»