Λογοκρισία και παραβίαση ιδιωτικότητας φέρνει νέος νόμος για το Internet στην Τουρκία

Τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που ενισχύει την λογοκρισίαστο Internet, επιτρέποντας το ευκολότερο κλείσιμο web sites από τις τουρκικές Αρχές.

  επιπλέον, διευκολύνει την πρόσβαση σεπροσωπικά δεδομένα πολιτών από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

 Εν αναμονή τής υπογραφής του από τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, οι ουδέτεροι παρατηρητές σημειώνουν πως ο συγκεκριμένος νόμος ενισχύει την onlineπαρακολούθηση και την λογοκρισία στην χώρα, σε μία περίοδο μεγάλων πολιτικών εντάσεων.

 Οι υποστηρικτές των νέων μέτρων αναφέρουν πως ο νέος νόμος θα βοηθήσει στηνπροστασία των παιδιών από σεξουαλική παρενόχληση, ναρκωτικά και αυτοκτονίες και θα ενισχύσει την ιδιωτικότητα.

 Η Αντιπολίτευση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνουν πως ο νέος νόμος είναι ξεκάθαρα εναντίον της ελευθερίας του λόγου.

 Ο νόμος επιτρέπει στην Αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας να μπλοκάρει μονομερώςιστοσελίδες που θεωρούνται πως παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών, ή περιέχουν “προσβλητικό” υλικό.

 Επιπλέον, απαιτεί από τους παρόχους Internet να διατηρούν αρχείο με την online δραστηριότητα των πελατών τους για δύο χρόνια και να διαθέτουν τα συγκεκριμένα δεδομένα στις κυβερνητικές υπηρεσίες μόλις τα ζητήσουν, χωρίς να προϋποθέτειενημέρωση των πελατών των οποίων ζητούνται τα στοιχεία, και χωρίς να απαιτείται απόφαση δικαστηρίου.

PC Magazine