Ο Κυπριακός Τύπος, 7 Φεβρουαρίου 2014

Στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέρονται όλες οι εφημερίδες σήμερα, προβάλλοντας επίσης τη διαφωνία του  ΔΗΚΟ. Αλλα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος είναι οι επαφές του κλιμακίου της Τρόικας στο νησί για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι εξελίξεις στο θέμα της Δρομολαξιάς και της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης», η ανεργία, καθώς και η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Κοινή συνάντηση αρχές της εβδομάδας» γράφει ότι στο λαό θα απευθυνθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το κοινό ανακοινωθέν τις επόμενες ημέρες για να τον ενημερώσει για τα ‘πραγματικά δεδομένα’ όπως ο ίδιος δήλωσε. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος προχωρεί με τη στήριξη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Αλλού, γράφει ότι δεν θα προκύψει ανάγκη για λήψη επιπρόσθετων μέτρων σύμφωνα με εκτιμήσεις των επικεφαλής της Τρόικας που διατύπωσαν στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι στη φυλακή οδηγήθηκαν τα μέλη της επιτροπείας και ο διευθυντής της ΣΠΕ Κυπερούντας για παρακοή διατάγματος, εν αναμονή της ποινής του δικαστηρίου την Δευτέρα.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ομολογία αποτυχίας από τον Αναστασιάδη» γράφει ότι ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε χθες ο ίδιος ότι το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο αποδέχθηκε, επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Σε άλλο της θέμα η ‘Σ’ αναφέρει ότι αποφασισμένος είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση και ότι αναμένει τις εξελίξεις και την συμπλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στο κόμμα. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι δόθηκε παράταση μέχρι τις 10 Μαρτίου για ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εμεινε μόνο το ραντεβού» γράφει ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα επισφραγιστεί το κοινό ανακοινωθέν με συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Αλλού, γράφει ότι πίσω στην Αστυνομία επεστράφη χθες η υπόθεση εξαφάνισης του φακέλου που αφορά στην ψηφιακή βιβλιοθήκη ‘Αριστοτέλης’ με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα να προχωρήσει η έρευνα από εκεί που σταμάτησε. Επίσης, ο ‘Φ’ γράφει ότι τον Μάη θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το ‘φεστιβάλ υπερηφάνειας’ από Κύπριους ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, τρανσέξουαλ).

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Επανεκκινούν οι συνομιλίες» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό θεωρείται δεδομένη από την ερχόμενη εβδομάδα και ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει το διάλογο. Προσθέτει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα δικαιώθηκε για τις προειδοποιήσεις του αφού το νέο ανακοινωθέν κρίνεται υποδεέστερο. Αλλού, γράφει ότι νέα κινητοποίηση πραγματοποιείται αύριο με μήνυμα ‘Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί’. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι ούτε και χθες υπήρξε διάψευση της ‘παρασκηνιακής συμφωνίας’ μεταξύ Εισαγγελίας και επιχειρηματία Νίκου Λίλλη.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «’Σοβαρές προοπτικές’ για επανέναρξη των συνομιλιών» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι η ε/κ πλευρά συμφώνησε στο νέο προσχέδιο για το κοινό ανακοινωθέν και κάλεσε όλους να έχουν υπομονή τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει ενότητα. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα προβάλλει φωτογραφία από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, ο οποίος εγκαινίασε χθες το Πρόγραμμα Καταγραφής Υγροτόπων της Κύπρου. Επίσης, αναφέρεται στην τροποποίηση της  νομοθεσίας περί του ασυμβιβάστου με την άσκηση των καθηκόντων ορισμένων αξιωματούχων της Δημοκρατίας ορισμένων επαγγελματικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων τους.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με κύριο τίτλο «Σοβαρές προοπτικές» αναφέρεται στη δήλωση χθες του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων πως υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Προσθέτει ότι διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν κυρίως από το ΔΗΚΟ. Αλλού, γράφει για το βραβείο που έλαβε η οργάνωση για παιδιά Cans for Kids, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση στην Κύπρο. Επίσης, γράφει ότι σήμερα αρχίζουν οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Προχωρεί ο Αναστασιάδης» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχωρεί στην αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος βάσει του οποίου θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό με σεβαστές τις επιφυλάξεις των κομμάτων. Αλλού, γράφει ότι ενισχύεται με 225 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Κύπρου από τη συμφωνία πώλησης των δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος στην Ουκρανία. Προβάλλει επίσης συνέντευξη στον ‘Α’ του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος ανέφερε πως πρέπει να ξαναβρούμε την ψυχή μας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με  κύριο τίτλο «Προ του φάσματος διάσπασης το ΔΗΚΟ» γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απειλεί ήδη ανοικτά να άρει την στήριξή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ “το ΔΗΚΟ Β’ με τον τέως Πρόεδρο Μάριο Καρογιάν καιροφυλακτεί και είναι έτοιμο για όλα”. Αλλού, η εφημερίδα γράφει σε σχέση με την υπόθεση της Δρομολαξιάς ότι ‘ξεσκεπάστηκαν τα παιχνίδια του βαθέως κράτους με την δημοσιοποίηση μαγνητοφωνημένων συνομιλιών’. Γράφει επίσης ότι και το φράγμα του Κούρρη γίνεται θυσία υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου για μεγάλη οικιστική εμπορική ανάπτυξη παρά τη διαφωνία του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό ποντίκι” υπό τον κύριο τίτλο «ΟΧΙ στο (συγκεκριμένο) κοινό ανακοινωθέν» γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος επαναφέρει μεταξύ άλλων φρασεολογία και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και είναι διάσπαρτο με εποικοδομητικές ασάφειες. Αλλού, γράφει ότι 52 χιλιάδες είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σήμερα, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, ενώ πρόβλεψη από την eurostat αναφέρεται σε 78 χιλιάδες άνεργους εγγεγραμμένους και μη. Επίσης, γράφει ότι ξεκαθαρίζει σιγά – σιγά το σκηνικό για τις ευρωεκλογές με συνεργασίες κομμάτων.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)