Εφοριακός, το πιο επικίνδυνο επάγγελμα στη Γερμανία -Κυκλοφορούν με αλεξίσφαιρο, κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας

H Bild μπορεί να διατείνεται την τελευταία εβδομάδα πως οι Ελληνες είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς γιατί φοροδιαφεύγουν, αλλά το συγκεκριμένο «σπορ» γνωρίζει μεγάλη άνθηση και στη Γερμανία. Σε σημείο να έχει εξελιχθεί το επάγγελμα του εφοριακού σε ένα από τα πιο επικίνδυνα.

«Κυνηγάμε Ferrari με το ποδήλατο», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Zeit, που περιγράφει τον άνισο αγώνα που δίνουν οι «μαχητές» της φοροδιαφυγής στη χώρα. Υβρεις, απειλές και επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους είναι καθημερινότητα πλέον για τους εφοριακούς, που περνούν μία ιδιαίτερη εκπαίδευση για να επιβιώσουν.

«Οι αντιδράσεις των διωκόμενων είναι αστάθμητες για αυτό ποτέ δεν κάνουμε κατά μονας έρευνα σε σπίτια. Παίρνουμε μαθήματα αυτοάμυνας και μαθαίνουμε πώς να παρουσιαζόμαστε με αυτοπεποίθηση όταν χτυπάμε στις έξι το πρωί το κουδούνι κάποιου που έχει να χάσει πολλά λεφτά. Εχουμε μαζί μας ένα σπρέι και τελευταία φοράμε και αλεξίσφαιρο γιλέκο», αναφέρει μία εφοριακός από τη Λειψία.

Υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό. Τον Οκτώβριο του 2010 ένας οργισμένος φοροφυγάς περιέλουσε με βενζίνη υπάλληλο που γλίτωσε την τελευταία στιγμή, ενώ άλλος στο Φράιμπεργκ δέχθηκε επίθεση με τσεκούρι, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Την ίδια ώρα, εφοριακοί αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά για να τα βγάζουν πέρα, άλλοι καθαρίζοντας γραφεία και άλλοι ως σερβιτόροι. Και αυτό τη στιγμή που οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες κατά 40%, με αποτέλεσμα να γίνεται έλεγχος κάθε 4-5 χρόνια στις μεγάλες επιχειρήσεις, κάθε 22 στις μικρομεσαίες και κάθε 40 χρόνια στις μικρές.

iefimerida.gr