Ο Κυπριακός Τύπος, 8 Φεβρουαρίου 2014

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, το θέμα των κατ’ ισχυρισμό ηχογραφημένων συνομιλιών μεταξύ Νίκου Λίλλη και των δικηγόρων του, οι εκλογές στο ΔΗΚΟ, οι αναταραχές στη συγκυβέρνηση, η επικείμενη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου – Ινδίας, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Σότσι και το θέμα της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης».

«Η Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Δευτέρα συνάντηση και ανακοινωθέν» γράφει ότι η νέα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού αρχίζει τη Δευτέρα με την κοινή συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου χωρίς την παρουσία του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος αποτελεί πλέον παρελθόν για τη διαδικασία καθώς και ότι αντικαταστάθηκε ο Οσμάν Εργούγ από τον Κουτρέτ Οζερζάι ως διαπραγματευτής  ο ποίος θεωρείται θιασώτης της λύσης. Αλλού η «Α» αναφέρεται σε σοβαρές κατηγορίες της Γενικής Ελέγκτριας εναντίον του Υπουργού Παιδείας για την ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης», προσθέτοντας ότι απέκρυψαν στοιχεία από την έρευνα, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε άλλο της θέμα γράφει για φωνές για το αδιάβλητο των αυριανών εκλογών στο ΔΗΚΟ και για ανησυχίες υποψηφίων για τις διαδικασίες ανάδειξης της υπόλοιπης ηγεσίας.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Χωρίς στήριξη πάει σε συνομιλίες» γράφει ότι παραγνωρίζοντας τις ανησυχίες της πλειοψηφίας των κομμάτων, καθώς και τις παραινέσεις του Πρωθυπουργού Σαμαρά για εθνική συναίνεση και άντληση διδαγμάτων από το παρελθόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι συγκεκριμένο δικηγόρο αναμένεται να ανακρίνει εντός της επόμενης εβδομάδας η Αστυνομία, ως ύποπτο για τη διαρροή σε πολιτικό πρόσωπο των τριών συνομιλιών, μεταξύ του Νίκου Λίλλη και των δικηγόρων του, κατόπιν υπόδειξης της γυναίκας του κ. Λίλλη, η οποία φέρεται να ηχογράφησε τις τρεις συναντήσεις, τον περασμένο Σεπτέμβριο.  Σε άλλο της θέμα η «Σ» γράφει ότι στα πρόθυρα έκδοσης διαζυγίου με την Κυβέρνηση βρίσκεται το ΔΗΚΟ.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σκηνικό έντονου πρέσινγκ» γράφει ότι έντονο παρασκήνιο και διεθνείς παρεμβάσεις σημαδεύουν τα τελευταία 24ώρα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να του εκφράσει την υποστήριξή του ενόψει της έναρξης της διαδικασίας και ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς επικοινώνησε με τον Ντερβίς Έρογλου. Αλλού γράφει ότι με εξοικονόμηση 1,8 εκ. δολάρια ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της πρεσβευτικής κατοικίας της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον ύστερα από μείωση του αρχικού ποσού των 2,5 εκ. δολαρίων.  Αλλού και φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία γράφει ότι εγκαινιάστηκε χθες στη Γιόλου η δεύτερη κουζίνα του προγράμματος «μαγειρεύω και προσφέρω» του ιδρύματος Σοφία για τα Παιδιά.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Ώρες ευθύνης και συλλογικότητας» γράφει ότι συνέπεια σε αρχές, υπευθυνότητα αλλά και συλλογικότητα ζήτησε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στέλλοντας μηνύματα ενότητας τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για το Κυπριακό.  Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» γράφει ότι η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί και αναφέρεται στην εκδήλωση που διοργανώνεται έξω από το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα στις 10.  Αλλού γράφει ότι ούτε και χθες δόθηκαν απαντήσεις στα όσα αποκαλύπτουν οι ηχητικές συνομιλίες εμπλεκομένων στην υπόθεση της Δρομολαξιάς και ότι απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Πράσινο φως για τις συνομιλίες» γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου αποδέχεται την τελευταία εκδοχή του κοινού ανακοινωθέντος ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αλλού και φιλοξενώντας φωτογραφία από την κυπριακή ομάδα χθες στην επίσημη τελετή έναρξης, γράφει ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Σότσι άρχισαν με προβλήματα όταν ένας από τους ολυμπιακούς κύκλους δεν άναψε.  Γράφει  ακόμη ότι το Κακουργιοδικείο Λάρνακας καταδίκασε χθες τους δύο κατηγορούμενους για τον πενταπλό φόνο στην Αγία Νάπα σε πέντε διαδοχικές ποινές ισόβιας κάθειρξης τον κάθε ένα.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο «Πιο κοντά η συμφωνία φορολογίας» γράφει ότι Ινδική τεχνική αντιπροσωπεία αναμένεται στην Κύπρο στις αρχές του επόμενου μήνα για να δουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και να υπογράψουν μια νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών.   Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα και φιλοξενώντας φωτογραφία από τη συνάντηση χθες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα μετά την πλήρη στήριξη που έλαβε ο Κύπριος Πρόεδρος από τον Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα, χθες. Αλλού γράφει για τα δέκα χειρότερα σημεία και επικίνδυνες περιοχές για οδηγούς στην Κύπρο που δημοσίευσε χθες το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)