Ελεύθερος με εγγύηση 2 εκατ. ευρώ ο Αγγελος Φιλιππίδης

Αθήνα

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 2.000.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε μετά την 9ωρη απολογία του ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης.

Ο κ. Φιλιππίδης αποχώρησε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ο κατηγορούμενος για απιστία και απάτη, ξεκίνησε να απολογείται περίπου στις 10 το πρωί της Δευτέρας, έχοντας παραδώσει στον ανακριτή της υπόθεσης υπόμνημα 300 σελίδων με το οποίο αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι για τη χορήγηση των επίμαχων δανείων η τράπεζα είχε εγγυήσεις και εξασφαλίσεις.

Προσερχόμενος στον ανακριτή ο κ. Φιλιππίδης δήλωσε ότι θα δώσει τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου να κάνουν οι τράπεζες τη δουλειά τους. «Άμα χάσω, οι εισαγγελείς θα δίνουν τα δάνεια», είπε.

Ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που βρίσκεται ενώπιον των δικαστικών αρχών από την περασμένη Τετάρτη, είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν επί διοίκησης του σε επιχειρηματίες.

Τι είπε στην απολογία του

Ο Αγγελος Φιλιππίδης, κατά τη μαραθώνια απολογία του, παρέθεσε ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς υπόμνημα με τοι οποίο επιχειρεί να πείσει ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στην τράπεζα από τα δάνεια που τον έφεραν ενώπιόν τους με βαρύ κατηγορητήριο για απιστία και απάτη κατά του Δημοσίου με επιβαρυντικές περιστάσεις.

Επίσης, αναμένετονα προσκομίσει κρίσιμα έγγραφα όσον αφορά τις συνθήκες επιστροφής του ώστε να αποδείξει ότι δεν έφτασε στην Ελλάδα υπό καθεστώς απέλασης ή υπό καθεστώς διακριτικής συνοδείας αστυνομικών, αλλά γύρισε οικειοθελώς για να κριθεί πριν καν ενεργοποιηθεί το δεύτερο αίτημα έκδοσής του και ενώ το πρώτο είχε ήδη απορριφθεί από την τουρκική Δικαιοσύνη.

 

«Ο ανακριτής έκρινε πως ο Άγγελος Φιλιππίδης ήρθε εκουσίως στην χώρα και όχι με απέλαση» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο εκ των συνηγόρων του, Γιώργος Παπαϊωάννου.

Όπως ανέφερε ο συνήγορος: «Όταν υπάρχει ευθυκρισία αυτός ο τόπος μπορεί να είναι ήσυχος ότι απονέμεται η Δικαιοσύνη. Το κυριότερο είναι ότι ο ανακριτής δέχθηκε ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης δεν είναι ύποπτος φυγής, αλλά ήρθε εκουσίως στη χώρα και όχι όπως διαδιδόταν με απέλαση».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος απάντησε για μια προς μια τις επίμαχες δανειοδοτήσεις. Συγκεκριμένα όπως φέρεται να υποστήριξε:Το δάνειο προς επιχείρηση του ζεύγους Γριβέα, που είναι εκζητούμενοι από τις βρετανικές Αρχές, χορηγήθηκε σε μία εταιρεία με καλή εικόνα και πολυετή παρουσία στον χώρο των συνεδρίων.

Το δάνειο προς στην εταιρεία Alapis, συμφερόντων του προφυλακισμένου για την υπόθεση της Proton bank, επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, χορηγήθηκε με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και σε χρόνο που η εταιρία -παρότι είχε λάβει και άλλο δάνειο 600 εκατ. ευρώ- είχε ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 460 εκατ. ευρώ. Αναφέρει επίσης πως την επίμαχη χρονική περίοδο η αξία της μετοχής ήταν 24- 26 ευρώ.

Τα δάνεια προς εταιρίες του ομίλου του Δημήτρη Κοντομηνά είχαν εξασφαλίσεις για την τράπεζα. Χαρακτηρίζει επίσης ο κ. Φιλιππίδης επωφελή για το ΤΤ τη σύμβαση της τράπεζας με τον επιχειρηματία για συνεργασία τους μέσω της εταιρείας Best Line στον τομέα των πιστωτικών καρτών. Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι επί διοίκησής του, το ΤΤ απέκτησε υψηλά μερίσματα.

Τέλος για τα δάνεια σε επιχειρήσεις για τα οποία εκδόθηκε δεύτερο ένταλμα σύλληψής του, ο κ. Φιλιππίδης φέρεται να αμφισβητεί τη δίωξη που του ασκήθηκε καθώς, όπως λέει, η δανειοδότηση εξυπηρετείται κανονικά από άλλον επιχειρηματία ο οποίος έχει αγοράσει τις επίμαχες εταιρίες.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

[]