Ο Κυπριακός Τύπος, 11 Φεβρουαρίου 2014

Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για επικύρωση του κοινού ανακοινωθέντος, ο απόηχος των εκλογικών αποτελεσμάτων στο ΔΗΚΟ, η συμφωνία Κυβέρνησης – Τρόικας επί του επικαιροποιημένου μνημονίου και οι έρευνες σε σχέση με τις ηχογραφήσεις συνομιλιών που αφορούν στην υπόθεση της Δρομολαξιάς είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.
Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Τέρμα οι … βόλτες Τούρκων στην ΑΟΖ» αναφέρει πως οι Τούρκοι δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τις προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την παρεμπόδιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, για όσο διαρκέσουν οι συνομιλίες. Αλλού αναφέρει πως Κυβέρνηση και Τρόικα τα βρήκαν με το μνημόνιο. Επίσης σημειώνει πως τερματίζονται εφτά χαριστικά δάνεια στο προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επικράτηση Νικόλα στην Κ. Επιτροπή» αναφέρει πως εικόνα αμφίρροπα διχασμένου κόμματος παρουσιάζει το ΔΗΚΟ μετά τα αποτελέσματα της ενδοκομματικής εκλογικής διαδικασίας, με τις δύο πτέρυγες να διαφωνούν κάθετα σε καίρια θέματα, όπως το Κυπριακό αλλά και το θέμα της οικονομίας. Αλλού αναφέρει πως ενώ υπάρχει ευφορία ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα  για την επανέναρξη των συνομιλιών εδώ υπάρχει ανησυχία από τα μηνύματα Νταβούτογλου. Επίσης γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε «θρύψαλα την προεκλογική συμφωνία με το ΔΗΚΟ».

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «’Νέα αρχή’ με ευλογίες ΗΠΑ» αναφέρει πως με έντονες τις διεθνείς παρεμβάσεις, δημόσιες και παρασκηνιακές, αλλά πρωτίστως με τις ευλογίες των Αμερικανών, αρχίζει σήμερα νέα διαδικασία στο Κυπριακό. Επίσης γράφει πως το πολιτικό σκηνικό κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης καθώς αποτελεί προϋπόθεση η έγκριση της νομοθεσίας- πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού αναφέρει πως αναζητούν ποιος διέρρευσε τις συνδιαλέξεις στην υπόθεση Λίλλη.
Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επικυρώνεται το Ανακοινωθέν» αναφέρει πως διαδικαστικού χαρακτήρα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου καθώς σ’ αυτήν αναμένεται εκτός απροόπτου να επικυρωθεί το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος που είδε το φως της δημοσιότητας μετά την τελευταία συνεδρία του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών. Αλλού αναφέρει πως τα στοιχεία διαψεύδουν την Υπουργό Εργασίας στο θέμα της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων. Εξάλλου αναφέρει πως υπογράφεται σήμερα το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ενεργειακό κέντρο ‘συνταγή για καταστροφή’» πως οι κοινότητες στην περιοχή του Βασιλικού λένε πως τα σχέδια για οικοδόμηση ενεργειακού κέντρου στην περιοχή ισοδυναμούν με αυτοκτονία και η υλοποίησή τους πρέπει να ανασταλεί. Αλλού σημειώνει πως εννιά άνθρωποι συνελήφθηκαν και 3000 κόκορες και κότες διασώθηκαν όταν οι αρχές στη Νέα Υόρκη επέδραμαν σε χώρο όπου γίνονταν κοκορομαχίες και ο οποίος όπως ανέφεραν ήταν ο μεγαλύτερος που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα γράφει πως βουλευτές βρίσκονται υπό κατηγορία επειδή καπνίζουν στο κοινοβούλιο.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με κύριο τίτλο «Πρόσωπο με πρόσωπο» αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συναντώνται σήμερα για να επικυρώσουν  το κοινό ανακοινωθέν, υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επαίνεσαν χθες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκλογή των νέων μελών της ηγεσίας του ΔΗΚΟ.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)