Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Φεβρουαρίου 2014

Η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με την χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για την έγκριση του κοινού ανακοινωθέντος και η θερμή υποδοχή της από την διεθνή κοινότητα, μονοπωλεί τους κύριους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης. Ο Τύπος αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του κυπριακού μνημονίου από την Τρόικα, στις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Κύπρου και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ηχηρή Παρέμβαση Ομπάμα για λύση, Αμμόχωστο και ΑΟΖ” γράφει ότι σε καλό κλίμα άρχισαν χθες οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ ενεργό ανάμιξη με διπλωματικές πρωτοβουλίες προαναγγέλλει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Αλλού γράφει ότι με δεκασέλιδη επιστολή του προς τον Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανατρέπει μία προς μία τις διαφωνίες Νικόλα Παπαδόπουλου. Αλλού αναφέρεται σε «άλλες πολλές «Δρομολαξίες» στη Cyta με αλόγιστες επενδύσεις σε ακίνητα, μεγάλο φαγοπότι με τη Cytavision και με μαύρη τρύπα την Cytahellas.

 

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Σφραγίδα ΗΠΑ στη νέα διαδικασία” γράφει ότι αποφασισμένοι να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο κατά το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εμφανίζονται οι ΗΠΑ, δείχνοντας με κάθε τρόπο τη βούλησή τους. Αλλού γράφει ότι είναι θέμα χρόνου η έκδοση διαζυγίου του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση. Γράφει επίσης ότι η Κύπρος ξεπέρασε τις προσδοκίες της Τρόικας μετά την τρίτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.

 

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Άρχισαν με διαφωνίες” γράφει ότι με το καλημέρα, ο κατοχικός ηγέτης επιχείρησε να δώσει τη δική του «μετάφραση» στο κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε. Αλλού η εφημερίδα αποκαλύπτει το τελικό σχέδιο νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις ΑΗΚ, Cyta και ΑΛΚ που θα πάει στη Βουλή. Αλλού αναφέρεται σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες γίνονται εργασίες τοποθέτησης θερμικών καμερών στα φυλάκια του κατοχικού στρατού κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.

 

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Ευφορία για την επανέναρξη” γράφει ότι χαιρετίζουν ΟΗΕ και ΕΕ την επίτευξη συμφωνίας για επανέναρξη των συνομιλιών και ότι η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών θα είναι την Παρασκευή. Αλλού και υπό τον τίτλο «οι καλύτεροι μαθητές στη…λιτότητα» γράφει ότι η Κύπρος είναι η μόνη σε πρόγραμμα χώρα που ξεπέρασε τους στόχους του μνημονίου, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των Βρυξελλών. Αλλού γράφει ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο θα πάει σήμερα ο νόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily” στο κύριο της με τίτλο «Εκκίνηση» γράφει ότι με ηχηρή έγκριση από την διεθνή κοινότητα, οι προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου εισήλθαν χθες σε νέα φάση με την επικύρωση του κοινού ανακοινωθέντος. Αλλού γράφει ότι η διάσωση της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται σε καλό δρόμο, σύμφωνα με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ζωή στα κατεχόμενα έχει επηρεαστεί αρνητικά από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Αρχή ενός τέλους στη διχοτόμηση», γράφει ότι μετά τη συνάντησή του με τον Νερβίς Έρογλου στη ουδέτερη ζώνη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι ώρα να μπει τέλος στην ανεπιθύμητη διαίρεση του νησιού. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο της αμερικανίδας ηθοποιού και αργότερα διπλωμάτη Σίρλεϊ Τεμπλ. Αναφέρεται ακόμα στον κυπριακής καταγωγής ηθοποιό Ντιμίτρι Λεωνίδας ο οποίος είπε ότι ήταν διασκεδαστικό να δουλεύει με τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΧΡ)