ΣΑΕ: Δεν φταίει ο θεσμός

Οι απόδημοι Έλληνες  ζουν με αγωνία την ελληνική πραγματικότητα ακόμα και αυτοί της τρίτης γενιάς που γεννηθήκαν και μεγάλωσαν σε πολλές  χώρες υποδοχής με πλουραλιστική πολυπολιτισμική κουλτούρα ριζικά  διαφορετική από αυτή του τόπου γέννησης των γονιών ή των παππούδων  τους.

Οι Ελληνες αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν για να μπορέσουν να ζήσουν  στις φάμπρικες της Γερμανίας, Βελγίου την μακρινή  Αυστραλία,  Β. Αμερική , Αφρική  και να σπουδάσουν.

ΕΙΝΑΙ μια αλήθεια που πρέπει να δουν  κατάματα  όλοι  χωρίς συναισθηματισμούς  και άσκοπες φορτίσεις.

ΠΟΤΕ όμως δεν ξέκοψαν απόλυτα από την ελληνική πραγματικότητα.

Με την Ελλάδα έχουν ακατάλυτους  δεσμούς  οικογενειακούς, κοινωνικούς,  οικονομικούς και  συναισθηματικούς.

Κατά  καιρούς η επίσημη Ελλάδα χρησιμοποίησε τα εμβάσματα του αποδήμου  έλληνα  αναφερόμενος σ αυτόν ¨με αφηρημένες ελληνοκεντρικές  διατυπώσεις  στην περίοδο των εθνικών  επετείων και προπαντός  ζητώντας  την στήριξη σε  περιόδους όξυνσης των  εθνικών μας θεμάτων και από την  άλλη τον θέλανε  αποκομμένο να βλέπει με ουδετερότητα τις πολιτικές  και  κοινωνικές εξελίξεις στην  Ελλάδα.

Προεκλογικές υποσχέσεις  γαρνιρισμένες με υπερπατριωτικές κορόνες όλα  αυτά τα χρόνια.  Ελάχιστα έκαναν για τον Έλληνα της Διασποράς .

Ο Απόδημος Ελληνισμός  πάντα βρέθηκε και βρίσκεται στο μετρό των  δυνατοτήτων του    στο ίδιο μετερίζι με τις αγωνίες τους προβληματισμούς  και τους αγώνες του έλληνα εργαζόμενου ενώνοντας και αυτός την φωνή του για την επίλυση και των δικών του προβλημάτων .

Κατερίνα Γιαννάκη,

Μέλος  Συντονιστικού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού,  ΣΑΕ  ΕΥΡΩΠΗΣ.

Συντονίστρια Επιτροπής  Πολιτικών Κ.Α.  Δικαιωμάτων

Κοινότητα  Ρώμης ΙΤΑΛΙΑ.