Γλυπτά, Κλούνεϊ και ομογένεια

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το γύρο του κόσμου έκανε η δήλωση  του Τζορτζ Κλούνεϊ (η ΡΗΡ την πρόβαλε σε κορυφαίο πρώτο τίτλο με τη φωτογραφία του)  για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Με ανταποκρίσεις και σχόλια, εφημερίδες, ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα,  κάνουν  αναφορά στα όσα δήλωσε ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, υπογραμμίζοντας, ότι μέσα σε μια εβδομάδα τάχθηκε δυο φορές σε Βερολίνο και Λονδίνο υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Κορυφαίες εφημερίδες αναφέρθηκαν στο γεγονός που προκάλεσε ποικίλα θετικά σχόλια, ευχαριστία δήλωση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού,  αλλά και την αντίδραση του Βρετανικού Μουσείου.

Η τελευταία δείχνει την επίδραση που είχε νη δήλωση Κλούνεϊ ο οποίος δεν είπε τίποτε το πρωτότυπο. Επανέλαβε απλώς τα αυτονόητα…

Ωστόσο ο διεθνής αντίκτυπος της δηλώσεως πιστοποιεί πόσο καλή δουλειά , μπορούν  να κάνουν τα επώνυμα πρόσωπα, γνωστοί ηθοποιοί, ερμηνευτές, καλλιτέχνες, πολιτικοί κ.α. όταν αποφασίζουν να μιλήσουν για τα θέματα αυτά.

Στην  περίπτωση του «ομοιοπαθούς» Κλούνεϊ άρκεσε το ερέθισμα από το εύστοχο ερώτημα της συναδέλφου.  Σε άλλους, όμως,  μη μυημένους, χρειάζεται να προηγηθεί διαφώτιση, διάλογος, ενημέρωση.

Στο σημείο αυτό, αποφασιστικός θα μπορούσε να είναι ο ρόλος και ο λόγος των Ομογενών μας. Που έρχονται σε επαφή με τους VIP. Είτε γιατί τα σπίτια τους γειτονεύουν με κάποιους από αυτούς,  είτε γιατί τους υποδέχονται ως πελάτες στα μαγαζιά τους (κυρίως εστιατόρια, Καφετέριες, Μπαρ κα.).

Με τον τρόπο αυτό θα αποκτούσε χρηστική υπόσταση και ο εφημισμός ότι η ομογένεια είναι οι πρεσβευτές της Ελλάδος, στο εξωτερικό.

Θα αρκούσε μία συστηματική ενημέρωση από πλευράς των Αθηνών και μία συντονισμένη πληροφόρηση των ομογενών μας πάνω στα επιχειρήματα, της δικής μας πλευράς.

Δυστυχώς, όπως σε όλα τ’ άλλα,  έτσι και εδώ το μητροπολιτικό κέντρο παρουσιάζει  υστέρημα. Είναι, όμως, ώρα τα συναρμόδια υπουργεία να ξανασκεφθούν το ζήτημα αυτό. Αλλά και οι ομογενειακοί σύλλογοι, σωματεία, ομοσπονδίες κλπ. θα μπορούσαν να οργανώσουν σεμινάρια για να πληροφορήσουν  και να συντονίσουν  ορισμένους φορείς της ομογένειας, ώστε η εκστρατεία να λάβει καθολική μορφή και έκταση για να αποδώσει και τα ανάλογα αποτελέσματα…

Ας το δουν το θέμα. Ούτε χρήματα απαιτούνται, ούτε διαφημιστικά σποτ, που σημαίνουν έξοδα.  Φαντασία, μεράκι και ανασηκωμένα μανίκια χρειάζονται…

Για όλα υπάρχει λύση. Αρκεί κάποιοι να αποφασίσουν να κινηθούν προς την σωστή κατεύθυνση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άλλωστε είπαμε, ο ελληνισμός, σε πείσμα ορισμένων, είναι και θα παραμείνει ενιαίος και αδιαίρετος…