Ο Κυπριακός Τύπος, 16 Φεβρουαρίου 2014

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθούνται από τους Αμερικάνους στην Κύπρο και μια πιθανή επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στο νησί, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, η στήριξη του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία, οι δηλώσεις γύρω από το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, το προγραμματικό συνέδριο του ΑΚΕΛ, όπως και η πορεία των σχέσεων ΔΗΚΟ-κυβέρνησης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Έπιασαν δουλειά οι Αμερικάνοι» αναφέρει πως μέσω των Αμερικανών πρέσβεων σε Κύπρο και Τουρκία γίνονται προσεκτικές και διακριτικές -διερευνητικού τύπου- διαβουλεύσεις – για το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων ως επωφελές ΜΟΕ για όλους τους Κυπρίους. Επίσης αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο βρήκε την κατανόηση του Βατικανού στις θέσεις μας. Αλλού γράφει πως ο νέος Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού δηλώνει πως πριν το κόμμα πάρει τις αποφάσεις του αν θα μείνει ή όχι στην κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συσχετισμοί τρόμου σε λεπτές ισορροπίες» αναφέρει πως σε τεντωμένο σχοινί καλείται να πορευθεί η Κυβέρνηση στη διαχείριση τόσο του Κυπριακού όσο και της οικονομίας-ιδιωτικοποιήσεων. Σε άλλο θέμα γράφει πως πέφτουν οι τιμές στα ακίνητα αλλά μειώνονται και οι ενοικιαστές. Επίσης φιλοξενεί συνέντευξη του Πρέσβη της Ρουμανίας στην Κύπρο και σημειώνει πως η χώρα του είναι σταθερός φίλος και επενδυτής στην Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ναι, η Κομισιόν θα εμπλακεί» γράφει πως πλήρη στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρέχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα. Αλλού αναφέρει πως τη βοήθεια του Πάπα Φραγκίσκου για την αναστήλωση της Μονής Αποστόλου Ανδρέα επικαλέστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή του στο Βατικανό με τον Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας προς τον οποίο προσκόμισε εικόνα του Πρωτόκλητου. Εξάλλου γράφει πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι θα μπορούσε να επισκεφθεί την Κύπρο τον Μάρτιο, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Δύναμης αντίστασης και ελπίδας» αναφέρεται στο προγραμματικό συνέδριο του ΑΚΕΛ και γράφει πως όπως δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού ύψιστη προτεραιότητα παραμένει για το ΑΚΕΛ η επίλυση του Κυπριακού. Αλλού σημειώνει πως «στραγγαλίζονται» οι βιοτεχνίες λόγω της οικονομικής κρίσης. Ακόμη κάνει λόγο για αστυνομικές ανακρίσεις στο Πανεπιστήμιο  Κύπρου, αναφέροντας πως ακαδημαϊκός κατήγγειλε τον Πρύτανη για κατάχρηση εξουσίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τίτλο «ΜΟΕ: Αρχή με Βαρώσι τέλος με Τύμπου» γράφει πως με την έναρξη της διαπραγμάτευσης από τους Α. Μαυρογιάννη και Κ. Οζερσάι, μπαίνει σε δράση το δεύτερο σκέλος των αμερικανικών σχεδιασμών στο οποίο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του πακέτου των ΜΟΕ με πρώτο το άνοιγμα του Βαρωσιού και έσχατο λόγω της φύσεώς του το αεροδρόμιο Τύμπου. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος αναφέρει πως η Κυβέρνηση μιλά με επενδυτές για τους ημικρατικούς οργανισμούς. Ακόμη κάνει λόγο για ενίσχυση κεφαλαίου στην Ελληνική Τράπεζα.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αβέβαιο το αύριο» πως ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου δήλωσε πως η βάση των σχολίων Αναστασιάδη για το κοινό ανακοινωθέν δεν ήταν σωστή και τα περισσότερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αλλού αναφέρει πως το μέλλον του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις θα κριθεί στην Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα. Επίσης αναφέρει πως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δίνονται σε μισθούς κάθε χρόνο στην Κεντρική.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ