Σαμαράς: Αυθημερόν και ηλεκτρονικά η αδειοδότηση επιχειρήσεων

Αθήνα:

Αυθημερόν και ηλεκτρονικά θα γίνεται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι ο σχετικός νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι αρχές Απριλίου 2014.

«Με λίγα λόγια και πολλές πράξεις εναρμονιζόμαστε όλοι για να έρθει η ανάπτυξη μέσω των επιχειρήσεων, ώστε να αποκτήσουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε ορισμένους μήνες να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο και να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και ήδη τα υπουργεία ετοιμάζουν αυτό το δευτερογενές κανονιστικό πλαίσιο.

«Η μείωση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές […] Αποποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα. Μειώνουμε το κόστος ίδρυσης των επιχειρήσεων μειώνουμε τη γραφειοκρατία γιατί θεωρούμε ότι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε ο ίδιος.

Για το σημαντικότερο νομοθέτημα του υπουργείου Ανάπτυξης στη διάρκεια της 18μηνης διακυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι αποτελεί μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης για την εφαρμογή του νόμου θα χρειαστεί η έκδοση πέντε προεδρικών διαταγμάτων και αρκετών κοινών υπουργικών αποφάσεων.

«Θα έρθουν τα πάνω κάτω στις αδειοδοτήσεις όλων των επιχειρήσεων, σε όλες τις δραστηριότητες και θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον για επενδυτές» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης.

Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α.).

Εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Για πρώτη φορά, είπε ο πρωθυπουργός, η εξέταση του συνόλου των αδειών θα γίνεται από ένα «μικρό κατάστημα».

Ο επιχειρηματίας θα ξεκινάει με μία υπεύθυνη δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νομιμότητας και της υπευθυνότητας της διαδικασίας. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στην παροχή της άδειας, αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης και πιστοποιημένοι φορείς του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις και θα αδειοδοτούν. Η κεντρική διοίκηση θα ελέγχει τους ελεγκτές.

Οι άδειες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και αυθημερόν, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αποποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και μειώνεται το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων.

Οι βασικοί πυλώνες του νόμου

Οι μεγάλες τομές που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

– Σύστημα απλής αδειοδότησης, ή υπεύθυνης δήλωσης. Η λογική του «νόμου -πλαίσιου» βασίζεται στην αυτοσυμμόρφωση των ίδιων των επιχειρήσεων. Αλλά θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως π.χ. σε φαρμακοβιομηχανίες ή τσιμεντοβιομηχανίες.

Αυτό θα γίνει στη διάρκεια των επόμενων μηνών είτε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ή με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών ο στόχος είναι να περιοριστούν έως και 60% τα απαιτούμενα -σήμερα- βήματα για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης.

– Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται προληπτικά, αλλά θα γίνονται στο στάδιο της λειτουργίας της επιχείρησης. Με τα νέα προβλεπόμενα δεν θα εξετάζεται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση αλλά αν τηρείται ο νόμος σε εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν.

Επίσης ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός. Παράλληλα θεσπίζονται αυστηρές ποινές ως 3 εκατ. ευρώ ή 15% του τζίρου της επιχείρησης ακόμη και προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργία σε επιχειρήσεις που θα δηλώσουν ψευδή στοιχεία.

– Ο έλεγχος των επιχειρήσεων θα γίνεται από πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς -κατά το πρότυπο των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ ή των μηχανικών στον έλεγχο των πολεοδομικών σχεδίων οι οποίοι θα ελέγχονται από το Δημόσιο. Δηλαδή το δημόσιο θα ελέγχει τους ελεγκτές και πλέον ο ρόλος του θα είναι επιτελικός.

– Θα διαμορφωθεί Κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα έχει τη μορφή portal όπου όποιος θέλει να ξεκινήσει μια δραστηριότητα θα βλέπει τι χρειάζεται και να ολοκληρώνει πολλές από τις διαδικασίες για την αδειοδότηση. Στόχος η αδειοδότηση είναι να ολοκληρώνεται ακόμη και αυθημερόν.

Αναφορικά με τα Επιχειρηματικά Πάρκα, πρόκειται να απλοποιηθεί τόσο η διαδικασία εγκατάστασης των επιχειρήσεων όσο και της διαδικασίας ίδρυσής της. Και κάθε πάρκο να αδειοδοτείται για συγκεκριμένες χρήσεις και ο εκάστοτε διαχειριστής του πάρκου να αδειοδοτεί τις επιχειρήσεις χωρίς παρέμβαση του Δημοσίου κατά την αδειοδότηση του.

Μιλώντας για τη σημασία του νομοσχεδίου ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Με βάση όσα είπε ο υπουργός, σήμερα, για μια βιομηχανική δραστηριότητα υψηλής ή μέσης όχλησης απαιτείται να ολοκληρωθούν 21 διαφορετικά διαδικαστικά βήματα από τον επιχειρηματία. Με το νέο σύστημα καταργούνται τα 14 βήματα είτε λόγω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών είτε λόγω κατάργησης από τον ίδιο το νόμο. Μόνο για τα επτά βήματα θα πρέπει να επιληφθεί, στο μέλλον, ο ίδιος ο επιχειρηματίας τα οποία σημειώνεται ότι θα εκτελεί και ηλεκτρονικά.

Εξάλλου, αποσαφηνίζονται οι όροι του παιχνιδιού, τα πρότυπα λειτουργίας και οι προδιαγραφές θα είναι οι «λέξεις κλειδιά» στο μέλλον για την αδειοδότηση, είπε ο υπουργός.

«Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, περιορίζοντας και τις υπόνοιες για διαφθορά, εναρμονίζεται το καθεστώς με τη διεθνή πρακτική και οι έλεγχοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι, ενώ η Δικαιοσύνη απαλλάσσεται από σημαντικό χρόνο εργασίας» είπε ο υπουργός.

Για την ολοκλήρωση του συνόλου του θεσμικού πλαισίου θα απαιτηθούν μια σειρά από νομοθετήματα που θα προετοιμάσουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Επίσης θα εκδοθούν προεδρικά διατάγματα που θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και ένα πλήθος υπουργικών αποφάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη όλο το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι τα θέματα της χωροθέτησης δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Το θέμα της χωροταξίας και πολεοδομίας το χειρίζεται ως ανεξάρτητο νομοθέτημα το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Για τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι και μεταβατικές ρυθμίσεις.

Ενεργειακό κόστος

Αναφορικά με το μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και για την αναστολή λειτουργίας της Χαλυβουργικής ο πρωθυπουργός περιορίσθηκε να αναφέρει «θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα αλλά όχι σήμερα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ.Χατζηδάκης, σχολίασε ότι ήδη το συμβούλιο βιομηχανίας ασχολείται με το θέμα, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς την έγκριση της ΕΕ και της τρόικας, να προχωρά εντός της εβδομάδας στην υπογραφή του μέτρου της «διακοψιμότητας», με σκοπό να ενισχυθεί η βιομηχανία και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Η «διακοψιμότητα» θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ