Γεωργιάδης: Οι γιατροί ευθύνονται για το κλείσιμο των πολυϊατρείων

Στη συνεχιζόμενη επί τρεις μήνες απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ απέδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων του Οργανισμού.

«Μόνοι τους κατέστησαν αυτή τη διαδικασία αναπόφευκτη» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και εξήγησε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει η μεταρρύθμιση εν λειτουργία, ωστόσο, ανετράπη λόγω της απεργίας των γιατρών.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη από τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται εδώ και τρεις μήνες και επισήμανε ότι θα υπάρξει μια μικρή επιπλέον ταλαιπωρία για έναν μήνα «για να έχουμε για το μέλλον ένα σύστημα που να λειτουργεί».

Επίσης, μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στα κέντρα υγείας που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι πολίτες, καθώς θα μπορούν να εξετάζονται από γιατρούς και να υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι το νέο σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί σε ένα μήνα, ενώ σε έξι μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός και οι συνενώσεις των μονάδων με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον μια ανά Δήμο. Τότε -όπως είπε- θα ξεκινήσει και η 24ωρη εφημερία τους, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν και ιατρικές εξετάσεις ενώ τώρα τα εργαστήρια των μονάδων του ΕΟΠΥΥ υπολειτουργούν.

«Με την ένταξη τους στο ΕΣΥ θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα πολυϊατρεία με κοινοτικά κονδύλια και να αντικαταστήσουμε τον εργαστηριακό εξοπλισμό» πρόσθεσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι το 85% από τις 100 μονάδες του ΕΟΠΥΥ έχουν παραδοθεί και κάλεσε τους διευθυντές των υπόλοιπων μονάδων να τις παραδώσουν στις τριμελείς επιτροπές του ΕΟΠΥΥ για διαφορετικά θα είναι υπεύθυνοι προσωπικά για οποιαδήποτε κλοπή η φθορά. «Τώρα που δημοσιεύτηκε ο νόμος στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» είπε.

Newsroom ΔΟΛ