Ο Κυπριακός Τύπος, 18 Φεβρουαρίου 2014

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών χθες κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Associated Press, η αξιολόγηση από το Eurogroup της πορείας οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου, αλλά και η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Η «Αλήθεια», στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Αναμμένα κάρβουνα στα χέρια της Βουλής», γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών κέρδισε τις εντυπώσεις χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Επίσης, η ‘Α’ προβάλλει τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Associated Press, όπου δήλωσε πως η λύση συμφέρει και στην Τουρκία ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Κύπρο την Άνοιξη. Επίσης, γράφει ότι ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως οι τράπεζες στην Κύπρο είναι σε καλή κατάσταση.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Αναμένουν το ‘ναι’ για τις ιδιωτικοποιήσεις», γράφει ότι έτοιμοι να ανάψουν το πράσινο φως για εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Κύπρο εμφανίζονται οι δανειστές μας, με απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο να αποτελεί η έγκριση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού, γράφει ότι στα χειρότερα επίπεδα όλων των εποχών κινούνται οι εγγραφές νέων στους εκλογικούς καταλόγους, όπως δήλωσε στην ‘Σ’ ο Έφορος Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου. Η ‘Σ’ γράφει επίσης ότι την Παρασκευή συνέρχεται το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ για να αποφασίσει κατά πόσον θα παραμείνει ή όχι στη συγκυβέρνηση.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Νομοσχέδιο Γολγοθάς», γράφει ότι οι διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών για το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων είναι προφανές ότι σε αυτό το στάδιο δεν έπεισαν ούτε τα κόμματα ούτε τις συντεχνίες. Αλλού, γράφει ότι σε ποινικές διώξεις για παραπλάνηση καταναλωτών προχωρούν οι υγειονομικές υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η ανεξέλεγκτη χρήση υποκατάστατων χαλουμιών. Επίσης, ο ‘Φ’ γράφει ότι ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα για συζήτηση των ενδεχόμενων συνεπειών για την Εθνική Φρουρά και την εθνική ασφάλεια από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκβιάζει», γράφει ότι «εκβιάζει αντί να απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών» και προσθέτει ότι επιστράτευσε το μπαμπούλα του 2ου μνημονίου για να εξασφαλίσει ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η Κυβέρνηση μεταθέτει την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας επικαλούμενη αλλαγή σκηνικού αλλά και το Μνημόνιο. Επίσης, γράφει ότι η τ/κ πλευρά ζητά να κατατεθούν στο τραπέζι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο «Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στις ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρεται στα όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Βουλής, ο οποίος σημείωσε πως οι οργανισμοί που εμπλέκονται σε εμπορικές δραστηριότητες δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως επέκταση του κράτους. Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα φωτογραφία από την εκδήλωση διαμαρτυρίας των υπαλλήλων της Cyta έξω από τη Βουλή. Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με τους Τούρκους, η πρόταση για το Βαρώσι δεν αποτελεί Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η επίσης αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily», υπό τον τίτλο «Η Κύπρος καταλύτης», αναφέρεται στη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο AP, ο οποίος τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα μπορέσει να λειτουργήσει και ως καταλύτης για βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης δήλωσε πως το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί σταδιακά, αρχίζοντας από τα μέσα του επόμενου χρόνου, με ολοκλήρωση το 2016. Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην αντιπολίτευση η δήλωση- έκκληση του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ ΜΠαρόζο για στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)