Νεκροί διαδηλωτές και εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις με την αστυνομία στο Κίεβο

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το Κίεβο, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αρχών, πέντε άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, ενώ το BBC κάνει λόγο για επτά νεκρούς.

“Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν στα μαζικά επεισόδια στο Κίεβο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Όλγκα Μπίλικ, μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Τη ζωή του έχασε και ένας αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρα στο λαιμό και άφησε την τελευταία του πνοή, την ώρα που διακομιζόταν στο νοσοκομείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν περιθώριο δύο ωρών στην αντιπολίτευση για να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επέμβουν “με την πιο μεγάλη ισχύ”.

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών και η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας (SBU): “Προειδοποιούμε τους θερμόαιμους της αντιπολίτευσης: η κυβέρνηση έχει τους τρόπους να αποκαταστήσει την τάξη (. . .). Θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε μέτρα μεγάλης ισχύος, αν οι ταραχές δεν σταματήσουν ως τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)”.

Παράλληλα ανεστάλη η κυκλοφορία στο σύνολο των γραμμών του μετρό του Κιέβου, την ώρα που μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας Μπερκούτ πλησιάζουν προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, την οποία κατέλαβαν οι διαδηλωτές πριν τρεις μήνες.

Οι άνδρες των Μπερκούτ ήταν παρόντες στους δρόμους γύρω από την πλατεία, ενώ οι διαδηλωτές έσπευδαν να ενισχύσουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει γύρω από αυτή και έσπαγαν τα πεζοδρόμια.

Ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από «τις γυναίκες και τα παιδιά» να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές αρχές στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα.

“Ζητάμε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από τη Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας”, είπε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αυτή πλατεία του Κιέβου. “Καλούμε τον πρόεδρο (Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη αντιπαράθεση”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ουάσινγκτον: Βάλτε ένα τέλος στις συγκρούσεις

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία “δεν θα επιλύσει την κρίση”.

“Έχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να “βάλει τέλος στις συγκρούσεις” και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση.

“Εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις βιαιότητες στους δρόμους και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές”, τις ουκρανικές αρχές και τους διαδηλωτές”, πρόσθεσε η Μάγκνουσον, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό “δεν θα τερματιστεί η κρίση”.

“Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)”, την κεντρική πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου είναι συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές, συνέχισε.

Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης από τον Γιανουκόβιτς “να ξαναρχίσει από σήμερα τον διάλογο με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας”, κατέληξε η Μάγκνουσον.

“Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επανάληψη των βιαιοτήτων” στο Κίεβο δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η θέση του είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη και “να αποσυρθεί ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας”.

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr
ΦΩΤΟ: REUTERS