Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Φεβρουαρίου 2014

Οι εξελίξεις στο ΔΗΚΟ και η παραμονή ή όχι στην Κυβέρνηση, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του εκτελεστικού γραφείου, η συνεχιζόμενη βία στην Ουκρανία, οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε οικονομικό θαύμα, οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για τις αποκρατικοποιήσεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της μετάβασης των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Αγκυρα, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στον Τύπο σήμερα. Γίνεται επίσης αναφορά στην συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Δανή Πρωθυπουργό, στο ΓεΣΥ,  στη νέα ανάπτυξη που προγραμματίζεται στη Γεροσκήπου και σε θέματα παιδείας.

«Θα θέσουν και…όρους για παραμονή στην Κυβέρνηση» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δέχεται πιέσεις για μη αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα και αναζητεί λύσεις που να ικανοποιούν όλες τις εσωκομματικές ομάδες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη βία στο Κίεβο και τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας που προειδοποιεί με κυρώσεις. Σε άλλο ρεπορτάζ η «Α» φιλοξενεί τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ χθες στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις.

Με τίτλο «Στην πρίζα ολόκληρος ο πλανήτης» η εφημερίδα «Σημερινή» αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για να συζητήσουν την κατάσταση στο Κίεβο και ότι προκαλείται ρήγμα στις σχέσεις Βρυξελλών-Μόσχας. Αλλού αναφέρεται στην είδηση για την δεκαετή φυλάκιση ιερέα που κρίθηκε ένοχος για το βιασμό ανιψιάς του. Σε άλλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η «Σ» αναφέρεται στη συνάντηση χθες των διαπραγματευτών των δύο πλευρών και στις δηλώσεις της τ/κ πλευράς για τις εγγυήσεις.

Υπό τον τίτλο «Κόλλησαν οι ανακρίσεις» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο οι αστυνομικές έρευνες για την οικονομία και ότι σήμερα οι εξελίξεις τίθενται επί τάπητος σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει το θέμα της εγκατάστασης καμερών τροχαίας και γράφει ότι σε σύσκεψη χθες αποφασίστηκε η εγκατάσταση των πρώτων δύο καμερών στη Γρίβα Διγενή. Επίσης ο «Φ» προβάλλει τις δηλώσεις του λεγόμενου υπεξ Οζντίλ Ναμί ο οποίος χθες βρέθηκε στις Βρυξέλλες.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Μνημείο προχειρότητας» και αναφέρει ότι οι κυβερνώντες ψάχνουν τρόπους για να καταστεί συνταγματικό το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις και ότι πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις στη νομική υπηρεσία. Αλλού αναφέρεται στην επιστολή βουλευτών του ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Επίσης η «Χ» γράφει ότι κρατείται επτασφράγιστο μυστικό η έκθεση της Παγκόσμιας τράπεζας για το υπουργείο παιδείας και ότι το τελευταίο δεν ‘πείθει’ με τις τοποθετήσεις του.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «12 εκ. για το κράτος από τα νέα τέλη στα νοσοκομεία» αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε στην Τρόικα, την οποία αποκάλυψε χθες το ΚΥΠΕ, για τα έσοδα που εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία από τα νέα τέλη στα νοσοκομεία από τον περασμένο Αύγουστο. Αλλού αναφέρεται στην συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Πρωθυπουργό της Δανίας εν πλω χθες και τις αναφορές με αφορμή την επανάληψη των συνομιλιών. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει την νέα ανάπτυξη μαμούθ στη Γεροσκήπου.

Με τίτλο «Θαύμα σε εξέλιξη» η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» αναφέρεται στο κύριό της θέμα στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο οικονομικό σκηνικό και την τοποθέτηση για οικονομικό θαύμα. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα προβάλλει τις νέες δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ στη Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξεύρεση των απαιτούμενων χρημάτων ως μνημονιακή προϋπόθεση. Επίσης πρωτοσέλιδα γίνεται αναφορά στην συνάντηση των διαπραγματευτών χθες και στις επισκέψεις τους την άλλη βδομάδα σε Αθήνα και Αγκυρα.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)