Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Άκη Γεροντόπουλου στην Ρουμανία

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, επισκέφθηκε την Ρουμανία και είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με τους ομογενείς μας που ζουν και δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ήταν η Κωνστάντζα. Συναντήθηκε στα γραφεία της εκεί Ελληνικής Κοινότητας με το προεδρείο και τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων και με τους συμπατριώτες μας επιχειρηματίες που δραστηροποιούνται με πολύ μεγάλη επιτυχία στην περιοχή, αλλά και όλη την Ρουμανία. Παρόντες ήταν επίσης και Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Άκουσε τα προβλήματα, τις απόψεις και τις προτάσεις τους, ενώ απάντησε στα ερωτήματα τους.

Συζήτηση με φοιτητές στο πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.

Συζήτηση με φοιτητές στο πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια βρέθηκε στο νεκροταφείο της πόλης και μαζί με τον πρέσβη μας κ. Γρηγόρη Βασιλοκωνσταντάκη κατέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών του 7ου Συντάγματος πεζικού, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους στον πόλεμο της Κριμαίας το 1919. Μνημείο που έχει ανεγερθεί από την Ελληνική Κοινότητα Κωνστάντζας.

Λιγα λουλούδια για τους πεσόντες στραιώτες μας 1919 στο Μνημείο της Κωνστάντζας

Λιγα λουλούδια για τους πεσόντες στραιώτες μας 1919 στο Μνημείο της Κωνστάντζας

 

 

 

Ο κ.Γεροντόπουλος βρέθηκε στη συνέχεια στο Βουκουρέστι και συναντήθηκε με τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, αλλά και εκπροσώπους των άλλων ελληνικών κοινοτήτων της χώρας. Ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες τους, την δυναμική παρουσία του ελληνισμού διαχρονικά, την παρουσία πολλών ομογενών μας σε σημαντικά αυτοδιοικητικά πόστα αρκετών πόλεων (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι) και άκουσε τα αιτήματα τους.

 

Επίσκεψη στην Έδρα Νεολληνικών Σπουδών

Μια επίσης πολύ σημανική στιγμή της παρουσίας του Υφυπουργού Εξωτερικών στην Ρουμανία, ήταν η επίσκεψη στην Έδρα Νεολληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, η οποία λειτουργεί από το 2001. Στην κατάμεστη αίθουσα της βιβλιοθήκης, με επικεφαλής τον κοσμήτορα της σχολής, πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες, τον υποδέχθηκαν και συζήτησαν μαζί του σε άπταιστα ελληνικά. “Χαίρομαι που βλέπω πάρα πολλούς σπουδαστές να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα εδώ στην Ρουμανία και μέσα από αυτή να γνωρίζουν καλύτερα τον πολιτισμό μας. Είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στην χώρα σας, αλλά και της Ρουμανίας στην Ελλάδα. Σας ευχαριστούμε πολύ για την επιλογή σας αυτή και από την στιγμή που μετέχετε της ελληνικής παιδείας, σας θεωρούμε Έλληνες”.

*Φωτγραφία, πρώτης σελίδας: Ο Υφυπουργός Ακης Γεροιντόπουλοςστην Ελληνική Κοινότητα Κωστάντζας.