Ο Ελληνας μετανάστης που ταΐζει αχλάδια τους Αυστραλούς -Θεωρείται κορυφαίος παραγωγός

Το στοίχημα ενός οικονομικού μετανάστη είναι να βρει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δεν κατάφερε να του δώσει η χώρα του.

Παίρνοντας το ρίσκο να ξενιτευτεί είναι αποφασισμένος να υπερβεί τα όριά του και να μεγαλουργήσει. Διαβάζουμε διαρκώς για τις επιτυχίες Ελλήνων του εξωτερικού και τις διακρίσεις που λαμβάνουν και αναρωτιόμαστε γιατί η Ελλάδα έπαψε να δημιουργεί ευκαιρίες.

Πρόσφατα μάλιστα μάθαμε πως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αχλαδιών στην Αυστραλία ανήκει σε μια οικογένεια Ελλήνων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Νέος Κόσμος, που εκδίδεται στην Αυστραλία, πρόκειται για την εταιρία Kalafatis Cold Stores, η οποία προμηθεύει με αχλάδια τις κεντρικές αγορές όλων των μεγαλουπόλεων της Αυστραλίας.

Πάνω από μισό εκατομμύριο δέντρα καλλιεργούνται στους ιδιόκτητους αχλαδώνες της οικογένειας Καλαφάτη, των οποίων η έκτασή υπολογίζεται στα 5.000 στρέμματα. Η επιτυχία δεν ήρθε όμως από τη μια στιγμή στην άλλη. Το μέγεθος της εταιρείας ήταν διαφορετικό τη δεκαετία του ’50 όταν ο Βαγγέλης Καλαφάτης από την Καστοριά σε ηλικία 19 ετών, εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία και ξεκίνησε να ασχολείται με την καλλιέργεια αχλαδιών.

Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς -γράφει το fortunegreece-, επρόκειτο για έναν μετανάστη που δεν είχε το απαιτούμενο κεφάλαιο για να στήσει τη δική του επιχείρηση. Η καλλιέργεια αχλαδιών προϋπέθετε και ιδιοκτησία γης, κάτι που στην αρχή φάνταζε ουτοπικό για τον Βαγγέλη.

Ο ίδιος εγκαθίσταται το 1956 στο Shepparton και μαζεύει φρούτα στις φάρμες από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Προσηλωμένος στον στόχο του, δουλεύει για κάποιο χρονικό διάστημα σε ξένους εργοδότες και μαζεύει τα χρήματα που απαιτούνταν για να αγοράσει τα δικά του στρέμματα.

Το πρώτο βήμα ήταν να αγοράσει μία κτηνοτροφική φάρμα, 80 περίπου στρεμμάτων. Ήξερε όμως από την αρχή ότι το κτήμα δεν θα προοριζόταν γι’ αυτήν τη χρήση και αρχίζει να φυτεύει δέντρα όπως αχλαδιές και μηλιές, με τα οποία ήταν εξοικειωμένος από την Ελλάδα. Παράλληλα καλλιεργεί λαχανικά, τα οποία στη συνέχεια πουλάει με το φορτηγάκι του στις λαϊκές της Μελβούρνης.

Ακολουθώντας αυτήν τη συνταγή καταφέρνει να μεγαλώσει τα τέσσερα παιδιά του, την Μαρία, τον Τζιμ, τον Αντώνη και τον Νίκο, οι οποίοι συνεχίζουν σήμερα με περηφάνια το έργο του πατέρα τους. Ενεργό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση έχουν κυρίως ο Τζιμ, ο αδερφός του Αντώνης, η γυναίκα του Τζιμ, και τα τρία του ανίψια.

Σήμερα απασχολούνται περί τους 80 εργαζόμενους, αριθμός ο οποίος εκτοξεύεται στους 300 κατά την περίοδο της συγκομιδής. Εκτός από την παραγωγή αχλαδιών η Kalafatis Cold Stores, διαθέτει το μεγαλύτερο συσκευαστήριο της περιοχής, ενώ αγοράζει φρούτα από άλλους μικρότερους παραγωγούς, τα οποία στη συνέχεια πουλά στον τελικό καταναλωτή.

iefimerida.gr