Άνοιξε ο δρόμος για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο

Κίεβο, Ουκρανία
Σε τεράστιας σημασία νίκη για το αντιπολιτευόμενο κίνημα της Ουκρανίας στη σκιά της εξέγερσης που βάφτηκε στο αίμα, η Βουλή ψήφισε υπέρ τροποποίησης του ποινικού κώδικα που ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες που καταγγέλλονταν από την ουκρανική αντιπολίτευση και τη Δύση ως πολιτικά υποκινούμενες από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας για τον τερματισμό της κρίσης και την απομάκρυνση του κινδύνου διολίσθησης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας σε εμφύλιο σπαραγμό, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε (με 310 ψήφους υπέρ έναντι 54 κατά) υπέρ της αποποινικοποίησης της βασικής κατηγορίας βάσει της οποίας φυλακίστηκε η Τιμοσένκο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ένοχη για κανένα ποινικό αδίκημα.

«Ελεύθερη Γιούλια, ελεύθερη Γιούλια!» φώναζαν μετά την ψηφοφορία βουλευτές της αντιπολίτευσης, η οποία επισημαίνει πως η τροποποίηση στον ποινικό κώδικα εναρμονίζει τον ουκρανικό νόμο με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απεμπολεί νόμους της σοβιετικής εποχής που επιτρέπει σε όσους βρίσκονται στην εξουσία να καταστρέφουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές πότε θα αποφυλακιστεί η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης από τη φυλακή στην ανατολική πόλη Καρκίβ όπου κρατείται.

Βασική αντίπαλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Γιούλια Τιμοσένκο ηττήθηκε οριακά στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2010. Καταδικάστηκε το 2011 σε επταετή ποινή κάθειρξης για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου που είχε συναφθεί με τη Ρωσία επί πρωθυπουργίας έπειτα από μία δίκη που καταγγέλθηκαν ως πολιτικά υποκινούμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newsroom ΔΟΛ