Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία – Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς σε θρίλερ εξελίσσεται η απουσία του Γιανουκόβιτς από το Κίεβο ενώ σύμφωνα με διαδηλωτές το προεδρικό μέγαρο έχει πέσει στα χέρια των διαδηλωτών.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, ο Βολίντιμιρ Ρίμπακ, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ουκρανοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ασκούν πίεση για την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

“Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του”, δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του μεγάρου.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στην Ουκρανία, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν βρίσκεται στο Κίεβο.

“Όλα είναι εντάξει μαζί του. Είναι στην Ουκρανία”, τόνισε μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την άδεια και αφρούρητη κατοικία του Γιανούκοβιτς σε προάστιο του Κιέβου.

Το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN επικαλείται την Άννα Χέρμαν, μια βουλευτή προσκείμενη στον Γιακουνόβιτς, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι στη βορειοανατολική πόλη Χαρκίφ.

Τη νύχτα και μετά την επίτευξη συμφωνίας οι διαδηλωτές υποδέχτηκαν με γιουχαΐσματα και σφυρίγματα αποδοκιμασίας  τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που πήγαν να τους ενημερώσουν για τη συμφωνία που υπέγραψαν νωρίτερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ένας δεξιός ακτιβιστής διέκοψε τον Βιτάλι Κλίτσκο ενώ μιλούσε στο πλήθος στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, φωνάζοντας ότι ο Γιανουκόβιτς πρέπει να παραιτηθεί.  Οι υπόλοιποι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν ο άνδρας αυτός, ο Ντμίτρο Γιάρος προειδοποίησε ότι “θα ορμήσουμε με τα όπλα, σας τ’ ορκίζομαι”.

Η ένταση στην πλατεία έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν οδηγήθηκαν εκεί τα φέρετρα δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ταραχές της Πέμπτης. Παρά τη συμφωνία μεταξύ προέδρου και αντιπολίτευσης, πολλοί ήταν αυτοί που αρνούνται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτιμώντας να προσεγγίσει τη Ρωσία.

Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα – Πούτιν

Τηλεφωνική συνομιλία είχε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία οι δύο αρχηγοί κατέληξαν πως η ταχύτητα αποτελεί την ουσία στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, προκειμένου να επέλθει σύντομα η ειρήνη στη χώρα.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές για «αποχή από τη βία» δήλωσε στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ανάγκη για οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία ήταν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Ομπάμα συνεχάρη τον Πούτιν για την επιτυχημένη πορεία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Σότσι και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

ΠΗΓΗ: newpost.gr