Ο Κάρολος Παπούλιας στην Έκθεση φωτογραφίας για τα «Ελευθέρια-2014» των Ιωαννίνων

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Τάσος Χριστοδουλίδης & Μιχάλης Βακάρος

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με την επίσημη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Ευθύμιου Τσικνή στο Γ.Α.Κ.-Αρχείο Μουσείο Ηπείρου και με θέμα: «Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην Ήπειρο (15-16 Οκτωβρίου 1988)», αλλά και της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, ξεκίνησαν οι επίσημες εκδηλώσεις για τα 101α «Ελευθέρια της πόλης των Ιωαννίνων» καθώς επίσης φέτος συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την απόδοση του κτιρίου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Ο κ. Παπούλιας έφτασε αεροπορικώς από την Αθήνα στο Σουφαρί Σεράι του κάστρου των Ιωαννίνων, ενώ προηγουμένως είχαν καταφτάσει αρκετοί επίσημοι, όπως οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, Άννα Ασημακοπούλου και Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και πλήθος κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι το συμβούλιο που έγινε τότε ήταν πολύ σημαντικό γιατί «έγινε σημαντικό βήμα προσέγγισης μεταξύ Ανατολής και Δύσης», αλλά και ότι «όλες οι προσωπικότητες ήρθαν στα χωριά μας, είδαν και γνώρισαν αυτή την άλλη Ελλάδα που λέω εγώ». Για το σήμερα πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει και τώρα το βήμα που χρειάζεται στην εποχή μας».

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Πρόεδρος του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου Νεώτερης Ελλάδας (Ι.Φ.Α.Ν.Ε.) Ευθύμιος Τσικνής και η σύζυγός του Δρ Ελένη Γύζη. Ο κ. Τσικνής στην προσφώνησή του ανέτρεξε στη συνάντηση για να πει ότι «τότε, είχε δοθεί στους επισκέπτες της Ηπείρου από ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τις προσωπικές στιγμές τους». Πρόσθεσε επίσης, ότι «οι φωτογραφίες της συνάντησης εκείνης έχουν κρατηθεί σε 1.000 περίπου αρνητικά».

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του για την ομογενειακή «Panhellenic Post» και το «ΒΗΜΑ» Ιωαννίνων ο κ. Ευθύμιος Τσικνής ανέφερε ότι: «Σκοπός της φωτογραφικής έκθεσης μέσα από τις φωτογραφίες μου εκείνης της εποχής είναι να προβάλει την Ελλάδα αυτό το έτος ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, να προβάλει την Ήπειρο και τα Ιωάννινα με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, πολιτιστική παράδοση και ιστορία στην 101η επέτειο απελευθέρωσης τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και να τονίσει την αναγκαιότητα συνύπαρξης των ευρωπαϊκών λαών με κοινωνική αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα, σύμφωνα με τις βασικές ανθρωπιστικές αρχές που δίδαξε ο ελληνικός πολιτισμός».

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η Διευθύντρια των ΓΑΚ Ιωαννίνων Αρχειονόμος Δρ Μάρθα Παπαδοπούλου, αλλά και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, οι οποίοι τόνισαν ότι «η έκθεση αυτή αναδεικνύει τα τοπικά χαρακτηριστικά μέσω της δημόσιας ζωής», ενώ σημείωσαν πως «πολλοί από εκείνους που βρέθηκαν το 1988 στα Γιάννενα, κατέχουν σήμερα υψηλότατες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η επιλογή των φωτογραφιών κινεί το ενδιαφέρον, επειδή συνδέεται με ιδιαίτερα γεγονότα, τα οποία εκτυλίσσονται στο γεωπολιτικό και κοινωνικό τοπίο, 26 χρόνια πριν. Παραμένει όμως επίκαιρη και σήμερα, το 2014, λόγω της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα αναδεικνύοντας στους τότε Υπουργούς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και στις αντιπροσωπίες τους τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, την Ήπειρο, τα Ιωάννινα και το Πάπιγκο του Δήμου Ζαγορίου», δήλωσε η Δρ Μάρθα Παπαδοπούλου ως φιλόξενος συνδιοργανωτής της επετειακής πολιτιστικής εκδήλωσης. . Ο φωτογράφος και Πρόεδρος Ευθύμιος Τσικνής, που έχει καλύψει φωτογραφικά τις τέσσερις τελευταίες θητείες στην προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα παραλειπόμενα της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, που επισκέφθηκαν το Νησί, το Πάπιγκο και τον Βοϊδομάτη, και εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό περιβάλλον.

Η κα Μαριέττα Γιαννάκου τιμήθηκε από την Διευθύντρια Μάρθα Παπαδοπούλου, του ΓΑΚ -Ιστορικό Αρχείο Μουσείου Ηπείρου Ιωαννίνων, για την απόδοση της χρήσης του Κτηρίου στα Γενικά Αρχεία Κράτους Ιωαννίνων. Στη σύντομη δήλωση της, η κυρία Γιαννάκου είπε κάτι πολύ ουσιαστικό σχετικά με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τονίζοντας ότι «φροντίδα όλων πρέπει να είναι τα αρχεία στα Γιάννενα να ψηφιοποιηθούν και να αποδοθούν στο σύνολό τους στους μαθητές και στους πολίτες».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια, τον ευχαρίστησε «για ό,τι έχει κάνει για την Ήπειρο».

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 101ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων κορυφώθηκαν την επόμενη μέρα 21 Φεβρουαρίου 2014 με τον εορτασμό που ξεκίνησε με τη Δοξολογία στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, με κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και συνεχίστηκε με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, για να τελειώσει το απόγευμα με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Γιάννενα του στοχασμού και των θρύλων» του Πάνου Κυπαρίσση και του Φάνη Δούσκου.

ioan1

Ioan2

 

 

 

ioan3

 

 

 

 

 

 

ioan4

 

 

 

 

 

ioan6

 

ioan7

Ioan8

 

ioan10

 

 

 

 

 

 

ioan11

 

 

 

 

 

 

 

ioan12

 

 

 

 

 

 

_4.Ο-1

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

1. Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

2.Μνημείο Ηρώων Ιωαννίνων.

3.Στρατιωτικές Σημαίες στην παρέλαση.

4.Η παράδοση της Πόλης των Ιωαννίνων 21-2-1913.

5. Η Διευθύντρι των ΓΑΚ Μάρθα Παπαδοπούλου καλωσορίζει τους υψηλούς προσκεκλημένους.

6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, Η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, ο Μητροπολίτης Αυλώνος κ. Χριστοδουλος και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος.

7. Ο Κάρολος Παπούλιας ξεναγείται στην Έκθεση Φωτογραφίας  από τον Ευθύμιο Τσικνή.

8. Γ.Α.Κ. Ιωαννίνων Ιστορικό Μουσείο Ηπείρου (Σουφαρί Σαράϊ).

9. Οι συνδιοργανωτές Δρ. Μάρθα Παπαδοπούλου και Ευθύμιος Τσικνής.

10.Ο Πρόεδρος του ΙΦΑΝΕ Ευθύμιος Τσικνής κάνει δηλώσεις στο συνεργάτη μας Νίκο Σουτόπουλο.

11. Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου.

 

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Ευθύμιος Τσικνής, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων, Πιπίτσα Δούνια, η Διευθύντρια των Αρχείων Ιωαννίνων Μάρθα Παπαδοπούλκου και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων. Φωτογραφία του  Μιχάλη Βακάρου.